De beste jeugdopleidingen van de Noord-Europese landen

HomeFootball Manager 2024De beste jeugdopleidingenDe beste jeugdopleidingen van de Noord-Europese landen

Auteur

Datum

Categorie

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze nieuwe artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag focussen we ons op Noord-Europa, zoals Scandinavië in het spel als scoutingsregio wordt genoemd.

Denemarken

Vraag een willekeurige voorbijganger drie clubs uit Denemarken op te noemen en de kans is groot dat hij direct de drie clubs te pakken heeft met de beste jeugdopleiding uit het land. Op de derde plek vinden we FC Midtjylland, de club die sinds de fusie met Ikast FS succesvol is in het Deense voetbal. Een sterke opleiding draagt duidelijk bij aan dit succes. Op plaats twee zien we FC Nordsjælland. In Europees verband ondertussen een relatief bekende naam, terwijl de prijzenregen tot nu toe uit is gebleven is eigen land. Is hier sprake van een echte opleidingsclub? De prijs voor beste jeugdopleiding gaat naar FC København, veruit de grootste en meest succesvolle club van Denemarken; niet alleen qua prijzen, maar dus ook wat betreft de opleiding. In FM ontdekken we dat die als uitstekend wordt bestempeld.

Top 3

1.      FC København
2.      FC Nordsjælland
3.      FC Midtjylland

image.png.57acf924cb7d9189c480fce974a5cc8c.png

Noorwegen

De vraag is welke drie clubs in Noorwegen bovenaan het lijstje prijken. Rosenborg zou van oudsher een goede kandidaat zijn, maar juist deze (voormalige) grootmacht ontbreekt in ons overzicht. We beginnen op plek drie met Stabæk uit Bærum, een stadje dat tegen hoofdstad Oslo aangeplakt ligt. De club heeft een relatief jonge selectie met veel spelers uit de eigen jeugd, wat een avontuur met hen interessant maakt. De tweede plek is voor FK Bodø/Glimt. Daar, net boven de poolcirkel, is het goed vertoeven voor jonge, beloftevolle spelers, wat ook blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren. De beste jeugdopleiding van het land is volgens FM echter te vinden bij de hoofdstedelingen van Vålerenga. Wie daar een kijkje neemt, zou de zeventienjarige verdediger Aleksander Kjelsen niet over mogen slaan.

image.png.3e0c650a8b226130379e15eb4e676229.png

Top 3

1.      Vålerenga
2.      FK Bodø/Glimt
3.      Stabæk

Zweden

Ooit ging het veel beter met het Zweedse voetbal; zullen er ooit weer hoogtijdagen gevierd worden? Als we een blik werpen op de jeugd, dan zien we in ieder geval drie clubs waar we onze hoop op vestigen, te beginnen met Brommapojkarna, ofwel BP. Een echte opleidingsclub die net zo vaak degradeert als promoveert, wat aangeeft hoe weerbarstig de realiteit van het leunen op de eigen jeugd kan zijn. Verrassend genoeg moet BP twee verenigingen voor zich laten in dit lijstje. Eerst Hammarby uit Stockholm. In FM zul je hier gigantisch veel beloftevolle jongelingen vinden. Koploper in het klassement is overigens Malmö FF, de club die ons Zlatan bracht. Men wint het daar op reputatie van Hammarby – beide clubs doen niet veel voor elkaar onder en zijn op dit moment een voedingsbodem voor talentvolle Zweedse voetballertjes

image.png.e1317e9e5ad4b223b5f075a4af5164b4.png

Top 3

1.      Malmö FF
2.      Hammarby
3.      Brommapojkarna

Finland

Al jarenlang zijn ze hier op zoek naar de nieuwe Litmanen. Dat wil nog niet zo vlotten; Mika Ääratilo bleek het toch ‘net’ niet te zijn. Misschien dat we hem ooit tegenkomen bij TPS, want dat is de derde club in de top 3 van beste jeugdopleidingen van Finland. Turun Palloseura, de volledige naam van TPS, herbergt veel jongelingen, maar eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat het kwalitatief nog niet fantastisch is. Wellicht is dat anders bij Käpylän Pallo (KäPa), waar net iets betere beloften rond te lijken lopen. Op dit moment zien we er echter nog geen nieuwe wereldspeler. Dat is evenmin het geval bij HJK Helsinki, al kan Topi Keskinen als twintigjarige aanvaller aardig tegen een balletje trappen. Het is wachten op de eerste echte topper in één van deze drie genoemde opleidingen; de faciliteiten zijn er in ieder geval al.

image.png.a0a64c43d80cfec653dc2f7d8a5d3694.png

Top 3

1.      HJK Helsinki
2.      KäPa
3.      TPS

IJsland

Koud in werkelijkheid, maar hot bij voetballiefhebbers en FM: IJsland. Het land dat ondanks het geringe inwonersaantal tot bijzondere daden wist te komen op voetbalgebied. Waar worden de toekomstige toppers opgeleid? Allereerst bij Stjarnan, uitkomend op het hoogste niveau. Hier zou Eggert Aron Gudmondsson (in real life verkast hij naar Elfsborg) zomaar het nationale elftal kunnen halen. Ook bij Grótta zijn de jeugdfaciliteiten zeer goed, al zien we er op dit moment even geen groot talent rondlopen. Dat is echter slechts een kwestie van tijd. De beste opleiding van het eiland is echter te vinden bij ÍA. Kwalitatief gezien heeft deze club een sterke selectie. Tegelijkertijd is de huidige jeugdlichting de zwakste van de drie clubs die in dit artikel zijn besproken. Hoe dan ook, de randvoorwaarden voor meer succes zijn in ieder geval aanwezig.

image.png.8876b4e7a85352a19430e6a761292e95.png

Top 3

1.      ÍA
2.      Grótta
3.      Stjarnan

Faeröer Eilanden

Last en waarschijnlijk ook least: de eilandengroep van waaruit KÍ Klasvik onlangs opzien baarde met hun Europese campagne. Toch heeft KÍ niet een van de beste jeugdopleidingen in het land. Argja Bóltfelag (AB) heeft dat wel, evenals Nes Sóknar Ítróttarfelag (NSI). Verwacht overigens niet te veel van het talent dat bij deze twee clubs rondloopt. Sommigen kunnen het schoppen tot international, maar we bevinden ons in een levensechte niche. De denkbeeldige prijs voor beste jeugdopleiding gaat naar Vikingur Gøta. Wie de talenten aldaar afzet tegen die van de andere twee clubs, weet direct dat hij in stadion Serpugerði moet zijn. Met Olaf Bárðarson heeft Vikingur een van de grootste binnenlandse talenten binnen de gelederen.

image.png.a5680fb758a8ee958d2949cda29b74ad.png

Top 3

1.      Vikingur G.
2.      NSI
3.      AB

Disclaimer

Bij het bepalen van de beste jeugdopleiding hebben we een aantal criteria toegepast. Ten eerste de waardering voor de jeugdopleiding. Bij gelijke waardering is vervolgens gekeken naar de combinatie van waarderingen voor de jeugdopleiding, -scouting en -accommodatie. Wanneer ook deze waarderingen gelijk aan elkaar zijn, is gekeken naar de clubreputatie.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen