De beste jeugdopleidingen van de Centraal Europese landen

HomeFootball Manager 2024De beste jeugdopleidingen van de Centraal Europese landen

Auteur

Datum

Categorie

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag focussen we ons op de extensieve regio Centraal Europa.

België

Als er een land is dat altijd talent levert, is dat België wel. Helaas voor de Belgen gaat dit vaak nog via de buitenlandse competities en ook nog eens vaak via Nederland, zoals vroeger Alderweireld, Mertens en Vertonghen hun weg naar de Europese (sub)top vonden via de Nederlandse competities. Sommigen breken wel door in België, maar zijn dan razendsnel weer weg, zoals een Lukaku of de deze transferperiode vertrokken Arthur Vermeeren.

Er valt in ieder geval genoeg talent te ontdekken en daarvoor hoef je niet eens per se bij de allerbeste ploegen van dit moment te zijn, want vanuit de huidige top-3 in de competitie zien we alleen nummer twee Anderlecht terug. Zij hebben de beste opleiding van België en blijven daarmee het al jaren kwakkelende Standard en de stabiele subtopper KRC Genk voor.

image.png.0e2cabb5534ec06bb906cf27e09bbd8a.png

Top 3

1. RSC Anderlecht
2. Standard Luik
3. KRC Genk

Duitsland

Niet alleen in België loopt men over van het talent, maar in Duitsland kunnen ze er ook aardig wat van. Van de piepjonge Bynoe-Gittens en Moukoko tot de ervaren powerhouses als Kimmich en Sané, talenten zat bij onze Oosterburen. En ook hier zijn er voldoende ploegen met een goede set-up en Duitsland heeft ook een fraaie rating als het gaat om de kwaliteit van de newgens. Sterker nog, Duitsland behoort tot een van de beste landen ter wereld als het om de jeugd gaat.

Het zal echter geen verrassing zijn dat de twee grootste ploegen van het hedendaagse voetbal in Duitsland, er met twee podiumplekken vandoor gaan. Dat ze worden afgetroefd door een club dat tegen mogelijk tegen bestaansrecht moet vechten, dat is dan wel weer aardig verrassend. Net over de grens met Nederland vinden we namelijk Gelsenkirchen terug, thuisbasis van het geplaagde Schalke 04. Zij hebben in het verleden aardig wat fouten gemaakt met transfers en contracten, waardoor het daar al jaren een zooi is. Zonde, want potentieel hebben ze zeker. Ze blijven namelijk Bayern en Dortmund voor in de strijd om de beste opleiding.

image.png.ce33c2332e0e8e5ed6c3d2efd5e11110.png

Top 3

1. Schalke 04
2. FC Bayern München
3. Borussia Dortmund

Liechtenstein

Een speciale vermelding hier voor dwergstaat Liechtenstein, die geen eigen voetbalclubs hebben. Ze hebben ze wel, maar die paar clubs zijn in de Zwitserse Pyramide actief, waarbij FC Vaduz het bekendste is door hun Europese avontuur afgelopen jaar. Geen top-3 dus voor Liechtenstein.

image.png.34820bd2aa7db5e06089a4c20717b8eb.png

Luxemburg

Het voetbal is in opkomst in Luxemburg. Nee, het is zeker geen topland en dat lijkt door de geografische beperkingen ook onhaalbaar, maar het is al een stuk beter dan dat het pakweg dertig jaar geleden was. Voor een groot deel komt dat doordat ze de competitie nationaal wat professioneler aan hebben gepakt en zo zijn er ook teams met heuse jeugdopleidingen. Dat dit zijn vruchten afwerpt is duidelijk, maar de vraag is maar of er spelers tussen zitten die goed genoeg zin voor het huidige Europese voetbal. De gebroeders Thill leken een aardige toekomst te hebben, maar stagneren ook in groei, waardoor het nog even afwachten wordt op de echte Luxemburgse toptalenten. Mocht je ze willen vinden, doe je er het beste aan om bij FC Luxembourg City te kijken. Voor de mensen die vroeger wel eens in Luxemburg speelden, dit is het vroegere Hamm Benfica. Luxembourg City is een laagvlieger die doorgaans tegen degradatie strijdt op het hoogste niveau, maar ze hebben op papier wel alles om hier vol met eigen jeugd overeind te blijven.

Mocht ‘City’ niet bevallen, kun je ook een blik werpen bij Titus of Union.

image.png.7ba1cc8cd8c6bc09ea47a8a9dcf1d472.png

Top 3

1. FC Luxembourg City
2. Titus Pétange
3. Racing FC Union Luxembourg

Nederland

Het Nederlandse voetbal is vaak revolutionair gebleken en ieder jaar komt er wel weer ergens een talent door die het tot de Europese (sub)top schopt. Frenkie de Jong, Cody Gakpo, Ryan Gravenberch, ‘we’ hebben genoeg te bieden. Daarnaast moet het ook allemaal zoveel mogelijk met eigen jeugd, wat gretig uitgevoerd wordt door de topploegen in Nederland. Waar je zou verwachten dat Feyenoord zo’n beetje de beste jeugdopleiding zou hebben – zij spelen al jarenlang met veel jeugdspelers – vallen zij buiten de boot in deze top-3. De talentenfabriek op De Herdgang in Eindhoven staat op drie, vlak achter De Toekomst van Ajax. De beste jeugdopleiding is reeds in handen van de club die ook afgelopen jaar de UEFA Youth League wist te winnen en dit jaar eveneens in de running is voor deze prestigieuze prijs: AZ.

image.png.692345aee348fbdc68cb0a53a96c07c5.png

Top 3

1. AZ
2. Ajax
3. PSV

Oostenrijk

Het Oostenrijkse landschap is er één van pieken en dalen en datzelfde geldt voor de geschiedenis van het Oostenrijkse voetbal. Deze eeuw alleen al bivakkeerde de nationale ploeg tussen plek 90 en 10. Zo hard kan het gaan. Uiteraard verwacht je RB Salzburg in de lijst en die staan er ook, maar wel op plek twee. Daarmee blijven ze overigens net Austria Wien voor. Op de allereerste plek staat een club dat op het tweede niveau uitkomt in Oostenrijk: FC Liefering. Mensen die het Oostenrijkse voetbal volgen of misschien wel manager zijn geweest, weten dat FC Liefering optreedt als de belofteploeg van RB Salzburg, maar het is tegelijkertijd ook gewoon een zelfstandige vereniging. Een bijzondere constructie, maar het levert ze wel een plaats bovenaan de lijst op.

image.png.863e8160af1d49504ea7446c765aa6a4.png

Top 3

1. FC Liefering
2. Red Bull Salzburg
3. Austria Wien

Polen

Het meest oostelijke deel van Centraal Europa, in ieder geval volgens de indeling van FM, is Polen. En de Polen zijn een apart voetballand, want het is zeker geen topland, maar het blijft toch altijd een hele lastige tegenstander om tegen te voetballen. Poolse clubs komen in Europa echter nooit ver, waardoor de vraag rest; hoe kan dat? De meeste Poolse talenten worden al op zeer jonge leeftijd weggeplukt door clubs uit bijvoorbeeld Duitsland, wat het lastig maakt om de nationale competitie echt op de kaart te zetten. Qua opleidingen doen de ploegen het ook zeker niet slecht, maar de faciliteiten en omstandigheden zijn in Duitsland gewoon een pak beter. SMS Lodz (dat is een clubnaam, geen commando) heeft een prima opleiding voor haar statuur en legt het daarmee alleen af tegen de traditionele toppers Legia Warszaw en Lech Poznan. Kaprálik en Marchwinski zijn nog redelijk goede talenten, maar het is nog even afwachten op een nieuwe Robert Lewandowski.

image.png.224dc72f40701635b96f735275721c57.png

Top 3

1. Lech Poznan
2. Legia Warszaw
3. SMS Lodz

Slowakije

Slowakije is een land dat qua voetbalprestaties redelijk te vergelijken is met Polen. De nationale competitie stelt niet zo veel voor, de clubs komen ook niet ver in Europa, maar de nationale ploeg is altijd wel lastig om tegen te spelen en eens in de zoveel tijd staan er toch redelijke spelers op.

Toch is het lastig zoeken naar talent voor de komende jaren, want zo heeft Trnava met Sebastian Kosa nog een redelijk talent rondlopen, verder wordt het lang wachten tot er weer een topper doorbreekt. Mocht je deze in de gaten willen houden doe je dat het beste door AS Trencin te checken, uiteraard. Ook bij topclub Zilina kan je goed terecht en de vreemde eend vinden we terug op nummer drie, daar staat een echte laagvlieger van het hoogste niveau.

image.png.af9d27073e0a01cd6b71d1f442ab088b.png

Top 3

1. AS Trencin
2. Zilina
3. Michalovce

Tsjechië

Tsjechië is aardig te vergelijken met de twee voorgaande landen, maar in Football Manager komen er door een hoge jeugdwaardering toch altijd heel veel grote talenten door in de opleidingen aldaar. Niet vaak echte wereldtoppers, maar vaak wel een hele rits spelers in het segment daaronder. Martin Vitík is dit jaar het grootste talent dat het hoogste Tsjechische niveau voortbrengt, maar eigenlijk zit heel Sparta Praag vol met talent. Buurman Slavia kan er ook wel wat van, waardoor het huisvesten van een scout in Praag helemaal niet zo’n verkeerd idee is. Banik Ostrava vult het podium verder op, maar doet dat op gepaste afstand van Slavia en op nog een stuk grotere afstand van Sparta Praag.

image.png.6b21b334401388f92c226893b36c984c.png

Top 3

1. Sparta Praag
2. Slavia Praag
3. Banik Ostrava

Zwitserland

In Zwitserland is er best wel het een en ander aan de hand. Jarenlang waren ze een stabiel land dat zo rond de top-10 van de FIFA Ranking rondhing, maar de laatste tijd lijkt het al wat minder. Er wordt veel geleund op oude rotten als Shaqiri en Xhaka en nieuw talent lijkt zich niet zo snel aan te wenden. Sterker nog, er loopt momenteel helemaal niets rond in Zwitersland dat het volgens Football Manager tot goede Premier League spelers gaat schoppen. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst van het Zwitserse voetbal. Daarnaast speelt er nog iets, want Basel, de grootste club van het land, strijdt de laatste tijd tegen degradatie. Toch heeft de ploeg nog steeds de beste opleiding, maar momenteel loopt er weinig bijzonders rond daar. Tijd voor verandering!

image.png.b4c54096721fcf71f3995701f46a9568.png

Top 3

1. Basel
2. Grasshopper
3. Zürich

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen