De beste jeugdopleidingen van Centraal-Afrika

HomeFootball Manager 2024De beste jeugdopleidingenDe beste jeugdopleidingen van Centraal-Afrika

Auteur

Datum

Categorie

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag ligt onze focus op Centraal-Afrika.

Centraal Afrikaanse Republiek

De Centraal Afrikaanse Republiek, ook wel de CAR, is één van de gevaarlijkste landen op aarde. Voetbal kennen ze er wel, maar kunnen ze er niet echt. Het bekendste dat ze op voetbalniveau hebben voortgebracht is Geoffrey Kondogbia, die momenteel uitkomt voor Marseille. Verder is voor de Belgische voetbalkenners wellicht nog Goduine Koyalipou bekend, die zijn geld bij Beveren verdient. Nee, van de jongere spelers is Aime de Christ-Graslin Fioguende de man met de mooiste naam én het hoogste potentieel. Maar dat zal nooit genoeg zijn voor een BVO in Nederland of België.

Het niveau van de jeugdspelers is daarom ook niet echt om over naar huis te schrijven en het is maar de vraag of het land zich uiteindelijk ooit zo ontwikkelt dat het dat wél wordt. Mocht je er toch besluiten te spelen of rond te kijken, kan je dat het beste doen in hoofdstad Bangui, waar de volledige top drie vandaan komt.

image.png.bb692c74195f87e34e57f613fb3aa7c8.png

Top 3

1. SCAF Tocages
2. AS Tempête Mocaf
3. ORB

Congo-Brazzaville

In één van de twee delen van Congo, namelijk Congo-Brazzaville, speelt een club met een prima opleiding voor deze omgeving. TP Mazembe is een team dat het al jaren aardig doet in Afrika en in 2010 zelfs de finale van het WK voor clubteams haalde, waar het ten onder ging tegen Inter Milaan. Het zal dan ook niet verbazen dat zij de beste opleiding hebben van het land, waar ze ook nog eens recordkampioen zijn. Ook topclub Vita heeft een prima jeugdopleiding en in hun midden vinden we het iets kleinere Maniema Union terug. Het grootste talent speelt echter bij DC Motema Pembe en luistert naar de naam Jonathan Ikangalombo. Of we hem ooit terugvinden op het WK voor clubs valt te bezien, maar hij is het in ieder geval waard om even te benoemen. Verder is het de ogen open houden voor newgens die mogelijk instromen in de Democratische Republiek Congo, want TP Mazembe heeft alles in huis om toptalenten te kweken. Misschien kom je daar dus wel de nieuwe Chancel Mbemba, Dieumerci Mbokani of Silas tegen.

image.png.80f82ab9d29da344fde918ccf6ba8e3f.png

Top 3

1. TP Mazembe
2. Maniema Union
3. Vita Club

Congo-Kinshasa

Hoewel je het wellicht niet zou zeggen is het niveauverschil tussen de Congo’s aanzienlijk. In Congo-Kinshasa is het niveau beduidend lager dan in het buurland. De beste speler, Antoine Makoumbou speelt momenteel bij Cagliari, maar is met zijn 24 jaar al wel de status van talent ontgroeid. Mocht je nu toch in Congo-Kinshasa willen kijken, doe je dat het beste bij Otoho d’Oyo. Toch is het vooral wachten op newgens, want momenteel loopt er niets rond wat de moeite waard is. Iets dat overigens in heel het land het geval is, want ook bij de nummers twee en drie is het hopen op betere tijden. Het grootste talent, Hernest Malonga, speelt bij CSMD Diables Noirs. Dan weet u dat.

image.png.28d4f77ebb2c8fa4073e32d63365ad91.png

Top 3

1. Otoho d’Oyo
2. Étoile du Congo
3. CARA

Equatoriaal-Guinea

Voor mensen die graag pubquizzen doen: Equatoriaal-Guinea is het enige land in Afrika waar Spaans de voertaal is. Op het gebied van voetbal voegt het land niet direct heel veel toe, al bestaan er een aantal goede spelers met een Equatoriaal-Guineaanse nationaliteit als tweede nationaliteit. De beste speler die voor het nationale elftal uitkomt is Saúl Coco, centrumverdediger van Las Palmas. In de nationale competitie speelt er helaas ook nu weinig, al blijft het natuurlijk gaaf shoppen bij clubs die luisteren naar namen als Renacimiento, Futuro Kings en Vegetarianos, die onze top drie vorm geven. Voor het grootste talent, de zeventienjarige spits José Nabil, moet je echter naar de Cano Sport Academy.

image.png.b82de4b0a2a0d5f012023b5b2b8f1931.png

Top 3

1. Vegetarianos
2. Futuro Kings
3. Renacimiento

Gabon

In het land van Pierre-Emerick Aubameyang komt tegenwoordig nog maar weinig talent bovendrijven. Het grootste talent, Jacques Ekomié, komt uit voor het Franse Bordeaux, zoals de meeste talenten uit Gabon al vroeg de overstap richting (voornamelijk Zuid-)Europa wagen.

Gaby Ekang, rechtsbuiten van Centre Sportif de Bendjé is het grootste talent, maar wederom betreft het hier geen speler die we snel de stap naar Europa zien maken. Het is wachten op de newgens die doorkomen, wat waarschijnlijk zal gebeuren bij de grotere clubs van het land: MangaSport, Estuaire of Bouénguidi.

image.png.c5e2540abd835a833e128b8d41fda536.png

Top 3

1. Bouénguidi
2. MangaSport
3. Estuaire

Kameroen

Nee, wie echt talent wil ontdekken in Centraal Afrika kan eigenlijk alleen in Kameroen terecht. Als één van de beste voetballanden van Afrika hebben de Ontembare Leeuwen ook wel een eer hoog te houden. Dat doen ze ook wel, want op diverse plaatsen in Europa maken de vaak fysiek sterke Kameroeners indruk. Talenten maken al vrij vroeg de overstap naar Europa, maar er zijn in de Elite competities in Kameroen ook talenten te vinden die nog niet ontdekt zijn. Zo is de negentienjarige Patient Wassou iemand die zich in de toekomst wellicht wel tot prima speler voor de Jupiler League of Eredivisie kan ontwikkelen en hetzelfde geldt eigenlijk voor de pas zeventienjarige Wilfried Douala. Daarnaast staat Kameroen er ook wel goed op bij Football Manager, want de newgens die doorkomen zijn doorgaans ook van goede kwaliteit. Met Cotonsport heb je de beste club van het land te pakken en die hebben ook een enorm sterke opleiding, maar op een ander niveau vindt je de Kadji Sports Academies (KSA) en de voetbalschool Brasseries, waar Gemini en Rigoberto Song hun eerste stapjes ooit wisten te zetten.

image.png.c5ddabbd029c51890ebf15626386eede.png

Top 3

1. Brasseries
2. Cotonsport
3. KSA

São Tomé & Principe

Ook de voormalig Portugese kolonie São Tomé & Principe hoort in deze regio thuis, maar helaas is daar geen data van beschikbaar. Er zitten ook maar een paar spelers in de database die in de nationale competities spelen, maar die zijn het benoemen nauwelijks waard.

Tsjaad

Tsjaad is één van de armste landen van de wereld en ook op voetbalgebied is het niet heel fijn vertoeven in het land met dezelfde vlag als Roemenië. Het niveau is laag, spelers die wél kunnen voetballen komen vaak al vroeg in andere landen terecht en de beste spelers van het moment, Loum Tchaouna en Kevin N’Doram, spelen onder de Franse vlag. Mocht je wel iemand hebben die voor Chad uitkomt, is Marius Mouandilmadji een prachtige naam om voor te kiezen. De middenvelder komt uit voor het Turkse Samsunspor, dus kan nog wel aardig tegen een bal trappen en heeft een fantastisch allitererende voetbalnaam. In de nationale competitie speelt er momenteel weinig, maar mocht je per se iemand uit de competitie van Tsjaad aan willen trekken is Joël Djingar nog je minst slechte optie. Het is hopen op een stapel newgens, die je waarschijnlijk vindt bij Elect Sport, Santé d’Abéché of op de fiets bij Gazelle.

image.png.ffcc770bae548f1c8e4db1b776429dd9.png

Top 3

1. Elect Sport
2. Santé d’Abéché
3. Gazelle

Disclaimer

Bij het bepalen van de beste jeugdopleiding hebben we een aantal criteria toegepast. Ten eerste de waardering voor de jeugdopleiding. Bij gelijke waardering is vervolgens gekeken naar de combinatie van waarderingen voor de jeugdopleiding, -scouting en -accommodatie. Wanneer ook deze waarderingen gelijk aan elkaar zijn, is gekeken naar de clubreputatie.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen