De beste jeugdopleiding van Turkije

HomeFootball Manager 2021De beste jeugdopleiding van Turkije

Auteur

Datum

Categorie

In een ver verleden speelde er ene Lefter Kücükandonyadis voor het nationale elftal van Turkije. Velen zal deze naam niet veel zeggen. In Turkije zelf is dat wel anders; de Buitengewone Professor wordt daar gezien als de beste voetballer die ooit door het land werd voortgebracht. Toen hij zijn wedstrijden speelde, leefden we echter nog in het zwartwittijdperk. Anders was dat met Hakan Şükür, de Stier van de Bosporus en topscoorder aller tijden staat nog in menig geheugen gegrift. Waar kan de opvolger van deze twee legendarische spelers vandaan komen? We gingen op onderzoek bij de Turkse clubs in Football Manager!

Altınordu SK

Er is iets bijzonders omtrent de jeugdopleidingen bij de Turkse clubs in Football Manager. Zowel de beste als de tweede jeugdopleiding vinden we bij een team dat speelt in de TFF 1. Lig, het tweede voetbalniveau van het land. We beginnen deze reis dan ook in Ízmir, waar Altınordu SK sinds 1923 het voetbalspelletje bedrijft. In het bescheiden stadion hebben ze nooit om de grote prijzen gespeeld, los van enkele plaatselijke kampioenschappen. De beste positie ooit in de Süper Lig was de achtste plaats in 1962. Desondanks blijft Altınordu volhouden aan een bijzondere filosofie, die het spelen met deze ploeg interessant kan maken.

Om te beginnen gaat de club er prat op dat zij enkel Turkse spelers contracteren. Hier gaat een hele geschiedenis rondom de oprichting aan vooraf; zoek dat vooral eens op als je meer wil weten over deze bijzondere vereniging. Daarnaast proberen de Kırmızı Şeytanlar zo veel mogelijk spelers zelf op te leiden. De uitstekende accommodaties voor de jeugd en voor de trainingsmogelijkheden zijn daar een voortvloeisel van. Dit maakt Altınordu een club waar de scouts graag een bezoek aan brengen.

590643156_AltinorduSpor.PNG.069007117fa56f6db620195304ecfe6e.PNG

Grootste talent van Altınordu SK: Burak İnce

Deze aanvallende middenvelder is slechts zestien jaar oud en mocht vorig seizoen al 21 competitiewedstrijden meedoen met het eerste elftal. Hierin kwam hij tot twee doelpunten. İnce is een klassieke technicus die alles in zich heeft om een nummer 10 te worden: een mooie traptechniek, zuiver in de passing, een goed schot en een aardige dribbel. Ook spelhervattingen kunnen uitstekend aan İnce uitbesteed worden. Op het fysieke aspect valt er qua kracht nog winst te behalen, maar daar heeft hij nog vele jaren voor. De linkspoot lijkt een potentiële sterspeler van het Turkse elftal te kunnen worden.

850528903_AltinorduBurakInce.thumb.PNG.c9c1bfacb4666708b97741304a98d489.PNG

Bursaspor

Op de tweede plek vinden we Bursaspor, de kampioen van 2010 die in 2019 degradeerde naar het tweede niveau en afgelopen seizoen geen potten kon breken. Die titel was een flinke prestatie, aangezien het team uit Bursa daarmee pas de tweede landskampioen van buiten Istanboel werd. In de jaren daarna ging het, zoals duidelijk is, bergafwaarts. De Krokodillen hopen op een spoedig herstel en daar kunnen de opgebouwde faciliteiten bij helpen, mits je als manager het geduld kunt opbrengen om de jeugd in te passen.

Bursaspor beschikt namelijk over uitstekende accommodaties en een goede jeugdopleiding. Net als competitiegenoot Altınordu is het jeugdscoutingsnetwerk niet bijster groot, dus daar valt nog extra winst te behalen. Dit geldt overigens voor bijna alle Turkse clubs in FM. Ondertussen treffen we in het eerste elftal al de nodige spelers van twintig jaar of jonger en daarmee lijkt de oud-club van onder andere Hakan Şükür te kiezen voor een zorgvuldig opgebouwde toekomst.

Bursaspor.PNG.cde2422bc11da432561ba7c49b984812.PNG

Grootste talent van Bursaspor: Tuğbey Akgün

Waarschijnlijk hadden veel volgers van Bursaspor hier een andere naam genoemd, die van Burak Kapacak. Deze 20-jarige draait twee seizoenen volledig mee bij de eerste selectie en brak al door toen de club nog in de Süper Lig speelde – een speler die er wel gaat komen, verwachten wij. Nog geïnteresseerder zijn we echter in Akgün, de centrale middenvelder van 17 jaar oud die zijn competitiedebuut nog moet gaan maken. Akgün is een ware teamspeler dankzij zijn felle spel en stevige tackles. Behalve zijn balveroveringskunsten is hij fysiek in staat om de negentig minuten eenvoudig uit te spelen. Als balveroverende middenvelder kan hij een van de aanjagers worden die Bursaspor nodig heeft in de jacht op promotie en wellicht nieuwe prijzen.

1384157761_Akgn.thumb.PNG.0ba777654b779cdcde9b016b4b84cf34.PNG

Fenerbahçe SK

Uiteindelijk belanden we toch bij een van de topclubs uit Turkije. De eeuwige rivaal van Galatasaray haakte de afgelopen twee seizoen vroegtijdig af in de strijd om het kampioenschap en met een laatste titel in 2014 smachten de fans naar een nieuwe prijs. Met spelers als Enner Valencia, Diego Perotti en Luiz Gustavo staan er al drie spelers onder contract met veel internationale ervaring. Als startend manager is het in FM prettig om dergelijke mannen erbij te hebben. Bovendien kunnen zij als een voorbeeld dienen voor aanstormend talent.

Talent is er namelijk wel. Op doel zien we de 22-jarige Altay Bayındır en op de flanken bouwt Ferdi Kadıoğlu aan een gouden toekomst. Beide spelers komen daarentegen niet uit de jeugdopleiding van Fener. De faciliteiten zijn er wel naar om ook topspelers zelf op te leiden. De club heeft sowieso een gigantische aantrekkingskracht op veel jonge voetballertjes en met goede tot vrij goede accommodaties kunnen zij opgeleid worden tot de toppers van de toekomst. Om hierin nog groter te worden, is enige investering in de jeugdopleiding zelf en het jeugdscoutingsnetwerk overigens wel op zijn plaats.

976148105_Fenerbahe.thumb.PNG.a99200f07e89550c6f95401f3d966f1e.PNG

Grootste talent van Fenerbahçe SK: Ömer Beyaz

Ook hier kiezen we voor een speler die de volwassen leeftijd nog niet bereikt heeft. Aan het begin van het spel is Beyaz zestien jaar oud en laat hij bij het jeugdteam de tegenstanders zien hoe een middenvelder hoort te voetballen. Hoewel geboren in Istanbul schijnt de linksbenige Beyaz zijn toekomst in Duitsland te zien; dat is het land waar hij zichzelf graag ziet spelen. Fenerbahçe zal er toch alles aan gelegen zijn hem zo lang mogelijk in Turkije te houden, want het toptalent kan een parel van een spelverdeler worden dankzij zijn inzicht, kalmte en technische onderlegging. Zijn jonge leeftijd zien we met name terug in zijn fysiek; wat extra sessies in het krachthonk zijn geen overbodige luxe.

499283581_FenermerBeyaz.thumb.PNG.0a48f7bebcb0f59b127b03e35e8b0c0c.PNG

Bonus

In deze reeks kijken we ook altijd naar teams buiten de gevestigde speelniveaus. Nu was het überhaupt al opvallend dat de beste jeugdopleidingen volgens FM te vinden zijn bij clubs op het tweede niveau, maar wat komen we tegen als we nog verder dalen op de competitieladder? In dat geval komen we terug waar we begonnen: in Ízmir. Karşıyaka SK speelt in de Spor Toto 3. Lig (Groep 3), een competitie die in de standaard database van Football Manager niet speelbaar is. Mocht er promotie naar de 2. Lig worden bewerkstelligd, dan overigens wel. Net als Altınordu worden bij deze club alleen Turkse spelers gecontracteerd. Hiermee was Karşıyaka in een nabij verleden nog relatief succesvol, maar na enkele degradaties op rij wordt het tijd dat de eigen jeugd weer meer kan gaan betekenen in de sportieve prestaties. Doğukan İnci is hier de speler om in de gaten te houden; een 21-jarige vleugelspeler die gerust een of twee niveaus hoger aankan.

Geïnspireerd geraakt om een Turkse talentfabriek op te zetten, of weet jij zelf nog spelers en/of clubs uit dit land aan te bevelen? Deel het met ons! Dat kan je doen door hier te klikken.

Andere artikelen in de serie ´de beste jeugdopleiding van´

Roemenië

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen