De beste jeugdopleiding van Servië

HomeFootball Manager 2021De beste jeugdopleiding van Servië

Auteur

Datum

Categorie

Iedere FM-speler weet dat je al jarenlang in Servië moet zijn om veelbelovende talenten voor een schappelijke prijs op te halen. Dat geldt niet alleen voor spelers in real life, maar ook voor newgens. Regelmatig zien we op ons forum screenshots voorbij komen waarin Servië de laatste vier van een internationaal toernooi heeft bereikt; soms zelfs met de eindzege als gevolg. Bij welke clubs heb je volgens FM echter de meeste kans om de natuurlijke opvolgers van Sergej Milinković-Savić of Dušan Tadić te vinden? We zochten het voor je uit!

Partizan Belgrado

Qua naam een van de grootste clubs van het land en kijkend naar de veroverde prijzen kan gesteld worden dat Partizan Belgrado ook sportief de grootste van Servië is. In voormalig Joegoslavië was Crvena Zvezda (Rode Ster) de recordkampioen, maar in de Servische Superliga gaat deze eer naar aartsrivaal Partizan. Crno-beli werd zestien keer landskampioen, waarvan de laatste titel dateert uit 2017. In 2019 werd overigens nog voor de tiende keer in de geschiedenis de binnenlandse beker gewonnen.

Gedurende de geschiedenis van de club is menig talent doorgebroken in de hoofdstad van Servië. Sommigen groeiden uit tot ware legendes bij Partizan, zoals oud-middenvelder Saša Ilić. Velen gebruikten Partizan echter als opstapje naar de Europese (sub)top, waaronder Adem Ljajić en Aleksandr Mitrović. Scouts lijken graag naar het Balkanland te komen en weten ongetwijfeld hun weg naar het Igraliste Vojne gimnazije te vinden, zoals het jeugdstation van Partizan heet. Daar spelen namelijk de talenten die gebruik mogen maken van de uitstekende accommodaties waarover de club beschikt en die dankzij de uitzonderlijke werving van het scoutingsapparaat bij de club zijn beland.

Het grootste talent van Partizan Belgrado: Lazar Pavlović

In FK Teleoptik Zemun heeft Partizan een satellietclub op het tweede niveau van Servië; een plek waar spelers kunnen wennen aan het fysieke aspect van het spel en klaargestoomd worden voor het grote werk. Aanvallende middenvelder Pavlović speelt er op dit moment zijn wedstrijden in FM, hoewel hij misschien aan zou kunnen sluiten bij het eerste elftal van Partizan. De 18-jarige rechtspoot is technisch begaafd en kan het spelletje lezen. Dat hij zich fysiek nog moet ontwikkelen, is gezien zijn leeftijd niet opvallend. Dat zal in een seizoen bij Teleoptik ongetwijfeld lukken.

FK Crvena Zvezda

We noemden de naam zojuist al; Rode Ster, de grote concurrent van Partizan en recordkampioen van voormalig Joegoslavië. In 1991 presteerde dit team zelfs het schier onmogelijke door de Europacup I te winnen, nadat Marseille op strafschoppen werd verslagen. Enkele maanden later werd ook de Wereldbeker voor clubteams naar Belgrado gebracht. Dit alles maakte Rode Ster ongekend populair in Servië en nog altijd wordt de club beschouwd als de populairste club van het land. Momenteel is Crvena Zvezda zelfs de regerend landskampioen.

Wie met de top mee wil blijven draaien, heeft óf heel veel geld nodig, óf een uitstekende jeugdopleiding. Een combinatie is misschien nog wel het beste, maar dat is niet voor elke club weggelegd. Crvena Zvezda is redelijk vermogend, maar in vergelijking met grote teams uit Europa stelt dat natuurlijk weer weinig voor. Qua jeugdopleiding kan de club zich daarentegen wel meten met de topclubs, want net als rivaal Partizan beschikt Rode Ster over een uitstekende jeugdaccommodatie en een uitzonderlijke werving van jeugdspelers.

Het grootste talent van Crvena Zvezda: Strahinja Eraković

De talentenvijver in Belgrado is diep en er wordt stevig in gevist door Rode Ster. In de jeugdopleiding lopen meerdere grote talenten rond. Wij kiezen deze keer voor Strahinja Eraković, een 19-jarige centrale verdediger die zich dit seizoen bij satellietclub Grafičar Beograd op het tweede niveau mag ontwikkelen. De vastberaden mandekker heeft lef, kan goed tackelen en heeft de potentie om uit te groeien tot een leider in de verdediging. We spreken hier overigens niet over een typische slager, want Eraković is een speler die dankzij zijn tweebenigheid en redelijke passing opbouwend zijn steentje bij kan dragen.

FK Vojvodina Novi Sad

We verlaten de Servische hoofdstad en zetten koers naar het noorden van het land. In Novi Sad vinden we de club die de beste jeugdopleiding heeft buiten het hoofdstedelijk gebied: Vojvodina. In de geschiedenis werd Vojvodina twee keer landskampioen van Joegoslavië; een prestatie die in Servië nog niet herhaald kon worden. Wel werd al tweemaal de Kup Srbija gewonnen, waarvan de laatste in 2020. De vele tweede en derde plaatsen van Lale maken de club sportief gezien de derde van het land, uiteraard achter de twee hiervoor besproken clubs.

De faciliteiten waar Vojvodina over beschikt zijn net iets minder indrukwekkend dan die van de rivalen uit Belgrado, maar bieden nog altijd voldoende uitzicht op het werven en ontwikkelen van talentvolle spelers. In het verleden brak onder meer Dušan Tadić hier door, wat hem een transfer naar FC Groningen opleverde. Ook Sergej Milinković-Savić speelde hier zijn wedstrijden voordat hij naar Genk vertrok en vervolgens voor miljoenen werd getransfereerd naar Lazio Roma. Kortom, een club om in de gaten te houden als je op zoek bent naar nieuw talent.

Het grootste talent van FK Vojvodina Novi Sad: Mirko Topić

Al in het seizoen 2018-2019 maakte deze verdedigende middenvelder zijn debuut voor Vojvodina en vorig seizoen beleefde de inmiddels 19-jarige Topić zijn doorbraak in het eerste elftal. Ook deze speler is tweebenig en kenmerkt zich door zijn moderne manier van voetballen. Als middenvelder durft hij te dribbelen, gaat hij één-tweetjes aan en is hij niet vies van een goedgeplaatste lange bal. Gezien zijn lengte is Topić bovendien een indrukwekkende verschijning en Vojvodina hoopt ongetwijfeld nog lang van hem te mogen genieten.

Bonus

We willen niet enkel naar het hoogste speelniveau kijken. Welke clubs onderscheiden zich in een lagere divisie als het op de jeugdvoorzieningen aankomt? In Servië is dat Teleoptik Zemun. Hadden we die naam niet eerder gehoord? Ja, zeker, het is namelijk de club waar talenten van Partizan Belgrado mogen rijpen. Teleoptik is echter niet volledig afhankelijk van zijn grote broer, want ook zelf probeert het spelers op te leiden die het tot het eerste elftal en verder kunnen schoppen. Een naam om op te letten is in dat geval Uros Knezević, een 18-jarige verdedigende middenvelder.

Andere artikelen in de serie de beste jeugdopleiding van

Nederland
Colombia
Wit-Rusland
Turkije
Roemenië

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen