De beste jeugdopleiding van Roemenië

Wie het over topvoetballers uit Roemenië heeft, moet soms diep graven in zijn geheugen. Gheorghe Hagi stond tijdens zijn loopbaan bekend als de Maradona van de Karpaten en aan het begin van deze eeuw werden Adrian Mutu en Cristian Chivu twee gevestigde namen uit het Oost-Europese land. Waar moeten de Roemeense talenten tegenwoordig vandaan komen in Football Manager? We zochten het voor je uit.

FC Viitorul Constanța 

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de zojuist genoemde Hagi richtte in 2009 FC Viitorul op en kocht de licentie van CS Ovidiu, dat in de Liga III uitkwam. Een jaar later promoveerde Viitorul naar de tweede divisie en sinds 2012 maakt de club deel uit van de Liga I. Het eerste kampioenschap was in 2017 zelfs een feit.

Was het alleen maar geld dat dit succes teweegbracht? Misschien wel, maar er zit ook een duidelijk beleid achter. Met een kostenplaatje van ruim elf miljoen euro werd in 2009 de Gheorge Hagi Football Acadamy uit de grond gestampt; de leerschool van FC Viitorul. De academie wordt gezien als de grootste en meest moderne van heel Zuid-Oost-Europa. Toegegeven, de faciliteiten zien er veelbelovend uit.

Viitorul.PNG.3ac805d48f7b06ae15f0df16320b5ecc.PNG

Grootste talent van FC Viitorul Constanța: Alexi Pitu

Geboren in het Duitse Karlsruhe, maar voetballend in zijn land van herkomst: Alexi Pitu. De linker aanvallende middenvelder is al jaren aangesloten bij de opleiding van Viitorul en mocht in het seizoen 2018-2019 zijn debuut maken op het hoogste niveau. Ook doorliep hij meerdere nationale jeugdelftallen, al is op dit moment een wedstrijd voor het Roemeense elftal nog te hoog gegrepen voor de 18-jarige. De potentie is er, en bij zijn club heeft hij de mogelijkheid deze waar te maken.

576364585_ViitorulAlexiPitu.PNG.ae8daaf7cb71545630a5cb2ff299fd3b.PNG

Steaua Boekarest (FCSB)

FCSB kent een hele geschiedenis, maar voor ons blijft het vooral bekend onder de voormalige naam Steaua Boekarest, zoals de populairste club van Roemenië heette voordat er in 2003 een doorstart werd gemaakt. Onder de nieuwe naam werden reeds vijf landstitels gewonnen, al blijft de Europacup I-winst in 1986 het absolute hoogtepunt voor de fans van de rood-blauwen.

Dat FCSB nog altijd de grootste club van het land is, wordt ook duidelijk in de facilitering voor jeugdspelers. Welke jonge voetballer wil nou niet voor de recordkampioen spelen, in de hoop ooit door te breken? De voorzieningen zijn misschien niet zo indrukwekkend als die van Viitorul, maar nog altijd zijn hier de randvoorwaarden aanwezig om de jeugd succesvol te laten worden.

Steaua.PNG.30015866633a17f81cee7c4fc7e7eeb1.PNG

Grootste talent van Steaua Boekarest (FCSB): Cristian Dumitru

Eigenlijk is Florinel Coman het grootste talent van FCSB. Hij werd echter voor het nodige geld overgenomen van Viitorul(!) en we richten ons op spelers die echt uit de eigen opleiding komen. Het valt direct op dat veel talentvolle spelers zijn weggekocht bij andere clubs. Zonde eigenlijk, als je kijkt naar de mogelijkheden die FCSB zelf heeft. In de jeugd zien we Cristian Dumitru rondlopen; een flankspeler die nog geen speelminuten in het eerste heeft gemaakt, maar daar waarschijnlijk niet lang meer op hoeft te wachten. Met een aflopend contract is de 19-jarige Roemeen bovendien interessant voor andere clubs om in het oog te houden.

1943425925_SteauaDumitru.PNG.2eda243682ad5cd4c3ec4b9309ba556b.PNG

Dinamo Boekarest

Het seizoen 2019-2020 werd een sportief dieptepunt voor de aartsrivaal en stadsgenoot van Steaua. De achttienvoudig landskampioen zag zichzelf terug op de dertiende plek; de slechtste klassering in jaren. Met een laatste kampioenschap in 2007 smacht de club sowieso naar nieuwe successen. De eigen jeugdopleiding kan daar een belangrijke rol in spelen. In het verleden bracht de club onder andere een speler als Nicolai Mitea voort, al is het de vraag of Dinamo het geduld heeft om eigen jeugdspelers in te passen. Liefst dertien nieuwe spelers werden er afgelopen zomer aangetrokken, waaronder Aleix García (Manchester City), Borja Valle (Deportivo) en Abdoulaye Ba (Rayo Vallecano).

Wie daarentegen wel het geduld kan opbrengen, treft bij de hoofdstedelingen een prima jeugdaccommodatie met veel groeimogelijkheden. Eveneens staat de club erom bekend een oog te hebben voor talent én staat Dinamo er qua naam nog altijd goed op bij de jonge Roemenen.

Dinamo.PNG.8290de8d0499b6942f7cda2195238ca7.PNG

Grootste talent van Dinamo Boekarest: Andrei Florescu

Toch blijft het jammer. Terwijl er zo veel mogelijkheden liggen, zijn er ontzettend veel spelers van buitenaf aangetrokken. Met uitzondering van Garciá zijn de meeste nieuwelingen al op leeftijd en zullen zij de jeugdige aanwas alleen maar in de weg staan. Een uitzondering daarop is Marco Ehmann. De Duitse Roemeen lijkt dit jaar basisminuten te gaan maken als centrale verdediger. Vanuit de jeugd houden wij echter Andrei Florescu in de gaten, een jonge vleugelspeler die momenteel wordt uitgeleend aan buurman Metaloglobus, dat uitkomt op het tweede niveau. Wie gaat Florescu een kans geven op het hoogste niveau?

1563542702_DinamoAndreiFlorescu.PNG.c4afdc0a8334159b97b79148705e469a.PNG

Bonus

We willen niet enkel naar het hoogste speelniveau kijken. Welke clubs onderscheiden zich in een lagere divisie als het op de jeugdvoorzieningen aankomt? In Roemenië is dat Concordia Chiajna, dat al jaren een vaste waarde is op een van de twee hoogste niveaus. Momenteel is de club actief in de Liga II Casa Pariurilor en staat er een selectie met redelijk veel jonge spelers. De jeugdaccommodatie is vrij goed, evenals het trainingscomplex. Ook beschikt Chiajna over een uitzonderlijke werving van jeugdspelers. Spelers om op dit niveau in de gaten te houden zijn de 18-jarige doelman Ionel Mişu en de 16-jarige middenvelder Alexandru Atomei.

Geïnspireerd geraakt om een Roemeense talentfabriek op te zetten, of weet jij zelf nog spelers en/of clubs uit dit land aan te bevelen? Deel het met ons! Dat kan je doen door hier te klikken.

CATEGORIEËN