De beste jeugdopleiding van Oost-Azië

HomeFootball Manager 2022De beste jeugdopleiding van Oost-Azië

Auteur

Datum

Categorie

Inmiddels begint onze nieuwste vaste rubriek al aardig vorm te krijgen: een inventarisatie van beste jeugdopleidingen, gebaseerd op de scoutingsregio’s in Football Manager. Hierin behandelen we niet alleen de grootste en belangrijkste voetballanden, maar ook de kleintjes. Wie immers zijn Poképlayerdeck wil completeren, zal ook spelers moeten vinden bij landen waar we nog nooit voetbalbeelden van hebben gezien, zoals de Noordelijke Mariana-eilanden, Laos of Kirgizië. Vandaag nemen we voor het eerst een kijkje in het verre oosten.

De regio

Oost-Azië omslaat een immens gebied met onder meer China, Mongolië en Japan. In totaal telt FM tien landen die tot deze regio gerekend worden. Naast de zojuist genoemde landen gaat het dan om Guam, Hongkong, Macau, de Noordelijke Mariana-eilanden, Taiwan en Noord- en Zuid-Korea. Van al deze naties is Guam de laagst geklasseerde op de FIFA-wereldranglijst. Momenteel staat het eiland op plek 207 en hijgt het de Turks- en Caicoseilanden in de nek. De Amerikaanse Maagdeneilanden volgen overigens op gepaste afstand…

image.thumb.png.6c1fc2d4b958a6222dcc3701a27dab2a.png

Werkwijze

Elke keer behandelen we drie clubs. Uit elk land wordt maximaal één club gekozen, ook al zijn de beste drie jeugdopleidingen van de regio is één land te vinden. Uiteraard vermelden we andere clubs met een goede opleiding uit dat land wel ter inspiratie.

Jeugdopleiding 1: Pohang Steelers (Zuid-Korea)

Zoals veel clubs in Zuid-Korea dragen ook de Pohang Steelers een naam die in het teken staat van een groot bedrijf. In dit geval gaat het om de Pohang Iron and Steel Company. Sinds de oprichting in de jaren ’70 heeft het ensemble uit Pohang al de nodige prijzen verzameld, waaronder vijf landstitels en zes bekertoernooien. Ook de AFC Champions League werd drie keer aan het palmares toegevoegd. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2009. Sinds 2013 hebben de Steelers geen grote prijs meer gewonnen.

Vanwege de uitgebreide structuur rondom sporten op de high schools, zijn er in Zuid-Korea veel talentprogramma’s voor voetballers. Profclubs zijn vrijwel allemaal verbonden aan een high school. Zo wordt het onder 18-team van Pohang de Pohang Jecheol High School genoemd. De faciliteiten van de Steelers zijn overigens indrukwekkend: uitstekende accommodaties voor alle lichtingen en een uitzonderlijke werving van jeugdspelers. Het grootste talent dat er dit jaar rondloopt, is Lee Soo-Bin, een verdedigende middenvelder die een prima spelmaker voor de defensie kan worden.

Andere interessante jeugdopleidingen vind je in Zuid-Korea bij Suwon Bluewings en Ulsan Hyundai. Als je daar toch bent, check in Suwon dan vooral rechtsback Kim Tae-Hwan en in Ulsan aanvallende middenvelder Kang Yun-Gun!

Jeugdopleiding 2: Tokyo Verdy (Japan)

Voor de beste opleiding van Japan zoeken we het niet op het hoogste niveau. Tokyo Verdy speelt namelijk in de Meiji-Yasuda J2.League, een competitie die bestaat uit 22 clubs. In de jaren ’90 waren de hoofdstedelingen een van de toonaangevende teams in de nieuwe J1.League. Er werd echter te veel geld uitgegeven, de concurrentie was moordend en de komst van FC Tokyo lokte veel fans weg. In het jaar 2005 werd de beker gewonnen én degradeerde de club naar de J2. Twee jaar later werd promotie afgedwongen, maar het spelen op het hoogste niveau bleek geen eeuwigheid te mogen duren.

In de tijd dat geld geen probleem leek te zijn, werd er volop geïnvesteerd in de faciliteiten. Hierdoor heeft Tokyo Verdy de beste jeugdopleiding en –accommodatie van heel Japan. Bovendien kent de club een uitzonderlijke werving van jeugdspelers, wat betekent dat veel (grote) talenten hun weg naar Tokyo weten te vinden. Een speler voor de toekomst is de nu nog piepjonge Rikuto Hashimoto. Deze zestienjarige middenvelder kent een vastberadenheid die ervoor kan zorgen dat hij uiteindelijk het nationale elftal haalt. Let wel: wil je deze spelers in je FM-game krijgen, dan dien je de uitgebreide database hiervoor te downloaden. Heb je die niet, dan vind je in Japan geen enkele bestaande speler en is het wachten op de eerste newgens.

Wil je kijken bij andere clubs op het eiland? Ga dan eens naar J1-club Kyoto Sanga FC of Gamba Osaka. Hier ga je ongetwijfeld een keer een goede newgen kunnen oppikken. Beschik je over de extra database, dan tippen wij graag Teppei Yachida (Kyoto) en Yûya Fukuda (Osaka).

Jeugdopleiding 3: Shandong Taishan (China)

Wie in de inleiding las welke landen tot Oost-Azië worden gerekend, zal het niet verbazen dat we uit zijn gekomen in China, het laatste land in de regio waar men op voetbalgebied nog regelmatig iets over hoort. Enkele jaren geleden heerste er een grote koopwoede onder Chinese clubs en kon een middelmatige tot redelijke speler in een paar jaar zijn eigen pensioen en dat van minstens vier generaties na hem veilig stellen. De Chinese overheid stak daar een stokje voor en verplichtte clubs om meer aandacht te besteden aan binnenlandse spelers en daarmee dus hun eigen opleidingen.

Het in 1988 opgerichte Shandong Taishan kennen we van spelers als Marouane Fellaini, Graziano Pellè en Fred Benson. De uit Ji’nan afkomstige club is een van de grootmachten in de Chinese Super League, al dateert de laatste eindzege alweer van 2010. Daarentegen werd in 2020 nog wel beslag gelegd op de beker. Shandong beschikt verder over een vrij goede jeugdaccommodatie en kent bovendien een uitzonderlijke werving van jeugdigen. Een voor Chinese begrippen groot talent is Guo Tianyu. Deze boomlange spits wordt dit seizoen overigens verhuurd aan het Portugese FC Vizela.

Als je geen genoeg kunt krijgen van Chinese talent – bestaand of newgen – kijk dan eens wat clubs als Zhejiang en Bejing Guo’am te bieden hebben. Toptalenten vind je daar nu nog niet, maar wie weet wat de toekomst gaat brengen.

De overige landen uit deze regio

Drie van de tien landen hebben we nu iets uitgebreider behandeld. Het is echter zonde om niets te zeggen over de andere zeven landen, hoe klein die soms ook zijn. Uiteraard willen we jullie de namen van de clubs met de belangrijkste jeugdopleidingen van die andere landen niet onthouden:

Guam: Guam Shipyard
Hongkong: Hong Kong Rangers
Macau: Benfica
Mongolië: Khaan Khuns Erchim FC
Noordelijke Mariana-eilanden: Paire FC
Noord-Korea: April 25 (tip: Il-song Ri)
Taiwan (Chinees Taipei): National Sports Training Center

Heeft deze gids ertoe geleid dat je een jeugdspeler aan hebt kunnen trekken voor je Poképlayerlijstje? Laat het vooral weten op ons forum!

Eerder verschenen

De beste jeugdopleidingen van Noord-Afrika
De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 1)
De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 2)
De beste jeugdopleiding van Noord-Amerika

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen