De beste jeugdopleiding van Noord-Amerika

HomeFootball Manager 2022De beste jeugdopleiding van Noord-Amerika

Auteur

Datum

Categorie

Ten tijde van FM21 publiceerden we regelmatig een artikel over de beste jeugdopleiding van een bepaald land. Zo passeerden onder andere Colombia, Wit-Rusland en Zuid-Korea de revue. Nu zijn we inmiddels al bijna een halfjaar verder in FM22 en gaan we iets soortgelijks oppakken. Deze keer laten we ons echter inspireren door de Poképlayerchallenge; een uitdaging waar veel gebruikers van ons forum druk mee in de weer zijn. De challenge is opgedeeld in regio’s over de wereld en het is de kunst om van elke regio een speler minstens twintig wedstrijden voor je elftal te laten spelen. Waar ga je dan de beste jeugdproducten vinden? In deze gids richten we onze blik op Noord-Amerika.

De regio

Noord-Amerika is qua landenaantal een van de kleinste regio’s in het spel. Het gebied bevat, als we FM volgen, slechts vier landen. Met Canada, Amerika en Mexico vinden we echter wel drie landen met een behoorlijk grote oppervlakte. Het vierde land is Saint-Pierre en Miquelon, een eilandengroep voor de kust van Canada met nog geen 6.000 inwoners. De archipel is niet eens aangesloten bij de FIFA. Kortom, een uitdaging om daar een speler voor je Poképlayercollectie te vinden!

image.png.1fd40e6ceb3e5f231f51925f03d3fb5a.png

Werkwijze

Elke keer behandelen we drie clubs. Uit elk land wordt maximaal één club gekozen, ook al zijn de beste drie jeugdopleidingen van de regio is één land te vinden. Uiteraard vermelden we andere clubs met een goede opleiding uit dat land wel ter inspiratie.

Jeugdopleiding 1: FC Dallas (Verenigde Staten)

Binnen het bereik van de Amerikaanse MLS is de beste jeugdopleiding eigenlijk gevestigd op Canadees grondgebied: de Toronto FC Acadamy – gelieerd aan de MLS-club Toronto FC – is the place to be. Wanneer we echter kijken naar clubs binnen de Amerikaanse landsgrenzen die bovendien over een professionele status beschikken, dan komen we uit bij FC Dallas. In de jaren ’90 werd de club opgericht onder de naam Dallas Burn. Niet veel later kwam men tot de conclusie dat FC Dallas toch meer geschikt was voor een voetbalclub. Vanaf de start van de MLS zijn the Hoops al present en vanaf 2005 worden de wedstrijden gespeeld in het Toyota Stadium, de thuishaven die hiervoor bekend was als Pizza Hut Park. De Texanen bereikten in hun geschiedenis eenmaal de finale van de MLS Cup en eenmaal de finale van de Supporters’ Shield. In de Lamar Hunt US Open Cup werd vier keer de eindstrijd gehaald; twee keer mocht de prijs in de lucht worden gehouden.

FC Dallas heeft een uitmuntend jeugdcomplex en een uitzonderlijke werving van jeugdspelers. Bovendien is er, net als bij veel andere MLS-clubs, een eigen Acadamy waar spelers jonger dan achttien jaar instromen. Het grootste talent uit de eigen opleiding is op dit moment Justin Che, die opvallend genoeg nog nooit een competitiewedstrijd voor Dallas heeft gespeeld. Dit seizoen wordt hij verhuurd aan Hoffenheim en de Duitsers hebben een optionele afkoopsom van 5,75 miljoen euro bedongen op de verdediger. Iets soortgelijks geldt voor Dante Sealy. De achttienjarige vleugelspeler is eveneens een groot talent, maar speelt op huurbasis bij de jeugd van PSV.

Andere clubs uit de Verenigde Staten met een puike jeugdopleiding of -werving zijn de New York Red Bulls en Real Salt Lake. Kijk bij de laatstgenoemde club eens naar Christopher Garcia, een beloftevolle speler voor op de vleugels.

Jeugdopleiding 2: Club Deportivo Pachuca

Precies, we bevinden ons in Mexico, een land waar in FM het talent steevast over de plinten klotst. Door de bank genomen vinden we bij Pachuca de beste opleiding, maar we zullen zo vertellen bij welke clubs je nog meer jaarlijks een kijkje zou moeten nemen voor de meest verse beloften. Pachuca is afkomstig uit de gelijknamige stad in het midden van Mexico. De stad staat bekend als de wieg van het Latijns-Amerikaanse voetbal, omdat het spel hier door Engelse gastarbeiders werd geïntroduceerd. Sindsdien zijn we vele jaren verder en weet Tuzos zeker de afgelopen paar decennia hoge ogen te gooien in Noord-Amerika. De CONCOCAF Champions League is reeds twee keer gewonnen en in 2006 ging Pachuca zelfs aan de haal met de Copa Sudamericana, het tweede bekertoernooi van Zuid-Amerika. Dit was de eerste en tot op heden laatste keer dat een gastdeelnemer dit toernooi won.

Club Deportivo Pachuca is een bakermat voor talent. Men kent een uitstekende jeugdopleiding en een zeer goed trainingscomplex. Gezien de uitstekende werving van jeugdspelers, wordt de eigen opleiding jaarlijks weer rijkelijk voorzien van een nieuwe lichting potentiële toppers. De twee grootste talenten van dit moment zijn beiden als spits inzetbaar. De 21-jarige Roberto de la Rosa is rijp voor een basisplaats. Mocht hij zijn heil ergens anders gaan zoeken, zal er ongetwijfeld gekeken gaan worden naar Eduardo Mustre, een 18-jarige linkspoot.

Zoals al werd aangeven zijn er heel veel voetbalclubs met een sterke opleiding, want Club America, Pumas en Guadalajara mogen absoluut niet vergeten worden. Bij Pumas vind je bijvoorbeeld Jesús Rivas terug, een zeer groot talent dat zowel links- als rechtsback kan spelen.

Jeugdopleiding 3: Forge FC (Canada)

Een van de nieuwere competities in FM is de Canadese Premier League. In 2019 werd deze opgericht, met als doel het voetbal in Canada een boost te geven. De drie grootste clubs van het land speelden immers als jaren in de MLS en kennen qua spelersmateriaal nog amper een Canadees karakter. Clubs in de CPL moeten daarom voor minstens vijftig procent uit binnenlandse spelers bestaan en elk team moet minstens zes Canadezen in de basisopstelling hebben. Forge FC had de zaakjes wat dat betreft direct goed op orde, want de uit Hamilton afkomstige vereniging won de eerste twee edities van de CPL. Als we naar de selectie kijken, zien we dat slechts vier spelers niet over een Canadees paspoort beschikken.

Een gedeelte van de selectie is voortgekomen uit de eigen jeugdopleiding, of overgenomen van satellietclub Sigma FC, een jeugdacademie uit Mississauga. Zeer grote talenten hoeven we op dit moment natuurlijk nog niet te verwachten, want zij trekken wel naar de MLS-clubs uit Canada. Voor CPL-begrippen steken Noah Jensen (middenveld), Garven Metusala (verdediging, tevens Haïtiaans!), Johnny Son (middenveld) en Woobens Pacius (aanval, ook Haïtiaans als tweede nationaliteit) er echter wel bovenuit.

Opvallend genoeg komen alle hierboven genoemde spelers voort uit jeugdacademies. Het loont daarom om af en toe een kijkje te nemen bij amateurclubs als Sigma FC, Oakville Blue Devils en Vaughan Azzurri.

De overige landen uit deze regio

Dan houden we uiteraard nog één land over. Het zal niemand verbazen dat we het dan hebben over Saint-Pierre en Miquelon. De binnenlandse Ligue de Football kent drie clubs die al vanaf 1976 jaarlijks een kleine competitie afwerken. Over het niveau van de opleidingen valt derhalve geen zinnig woord te zeggen. Onze tip voor als je naar een speler met deze nationaliteit zoekt: kijk zo nu en dan op de landenpagina van Saint-Pierre en Miquelon naar de sectie topspelers. Mocht er in-game een speler gegenereerd worden uit dit land, dan staat die onmiddellijk daar.

Heeft deze gids ertoe geleid dat je een jeugdspeler aan hebt kunnen trekken voor je Poképlayerlijstje? Laat het vooral weten op ons forum!

Eerder verschenen

De beste jeugdopleidingen van Noord-Afrika
De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 1)
De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 2)

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen