De beste jeugdopleiding van Nederland

Na een aantal edities die ons over de landsgrenzen brachten en die ons zelfs nuttige informatie verschaften over landen als Wit-Rusland en Colombia, zoeken we het deze maand een stuk dichter bij huis. Sterker nog, we gaan op onderzoek uit welke clubs in Nederland de beste jeugdopleiding hebben als we de makers van Football Manager 2021 mogen geloven. Behoudt de traditionele top 3 hun status, of heeft een club zich dusdanig ontwikkelt dat we die terugzien in dit overzicht?

AFC Ajax

De beste jeugdopleiding van ons landen vinden we in Amsterdam, bij de club die er al decennia prat op gaat een walhalla te zijn voor jeugdig talenten. In deze eeuw hebben we al de nodige spelers uit eigen jeugd zien vertrekken bij Ajax, zoals Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Justin Kluivert. In de generatie die daarvoor kwam zagen we onder meer Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder droomtransfers maken. Ajax is trots op deze status en dat valt ook in het buitenland op; de complimenten voor de filosofie stapelen zich nog regelmatig op wanneer er in Europees verband succes wordt geboekt.

Wie in FM een game start met Ajax, kan voortbouwen op het imago, want de faciliteiten zijn er absoluut naar om de beste opleidingsclub van Nederland te blijven. De jeugdaccommodatie wordt als uitstekend beschreven, evenals de jeugdopleiding. Bovendien beschikt de club met Sportpark De Toekomst over een eigen jeugdstadion en mogen de toppers van straks nu al gebruik maken van een zeer goed trainingscomplex. Uiteraard moet zo’n jeugdopleiding wel voorzien worden van nieuwe aanwas. Ook dat zit wel snor in de hoofdstad: de werving van jeugdspelers is van wereldklasse.

Het grootste talent van AFC Ajax: Ryan Gravenberch

De keuze is reuze. We zeggen of denken het regelmatig bij een bepaalde club, maar nu is dat zeker het geval. In FM worden Antony en Gravenberch de hoogste potentie toegedicht, terwijl ook Schuurs, Timber en vele anderen een gouden toekomst wordt beloofd. Het grootste talent dat daadwerkelijk uit de eigen jeugdopleiding voortvloeit, is Ryan Gravenberch, de lange middenvelder die op moment van schrijven al drie interlands achter zijn naam heeft staan. Bij aanvang van een game heeft hij sinds een paar maanden de volwassen leeftijd bereikt en kan hij zonder problemen opgenomen worden in de basiself. Normaliter maakt de rechtspoot, die overigens ook over de Surinaamse nationaliteit beschikt, binnen een paar jaar een transfer naar een Europese topclub.

AZ Alkmaar

Is dit de verrassing in deze lijst? Misschien wel. Wie aan het begin van deze eeuw had gezegd dat AZ in 2021 volgens Football Manager een van de beste opleidingen van Nederland zou hebben, zou wellicht voor gek zijn verklaard. Sinds 1998 spelen de Alkmaarders onafgebroken in de Eredivisie en mede dankzij een aantal kapitaalinjecties konden de ambities blijven groeien. Dit leverde de club in 2009 de tweede landstitel in de historie op. Vier jaar later werd daar de KNVB-beker aan toegevoegd. Uiteraard werden er in die periode voldoende spelers van buitenaf gehaald, maar tegelijkertijd kwam er met enige regelmaat een talent uit eigen jeugd naar boven.

Sinds 2004 wordt de opleiding van AZ van vier sterren voorzien door de KNVB – de hoogste rating voor jeugdopleidingen die er in ons land bestaat. In 2016 werd Sportpark Kalverhoek in gebruik genomen; een zeer modern complex waar de jeugd zich volledig op de ontwikkeling kan focussen. Het leverde AZ zelfs de Rinus Michels Award op: de prijs voor beste jeugdopleiding van het land, die overigens in 2015 ook al naar de Noord-Hollandse club ging. De makers van FM zijn het roerend met deze beoordelingen eens en zien eveneens een uitmuntend jeugdcomplex.

Het grootste talent van AZ Alkmaar: Myron Boadu

De selecties van AZ bulken van het talent en wederom was het lastig om een keuze te maken. Wanneer we voor de spelers met de hoogste potentie gaan (volgens FM), dan wordt het echter Myron Boadu, eenmalig A-international en bij aanvang van een game negentien jaar oud. De spits liet zich vorig seizoen met veertien competitiedoelpunten veelvuldig zien in de Eredivisie. Het is een productie die hij dit jaar minstens lijkt te gaan evenaren. Zijn snelheid en tweebenigheid zijn twee belangrijke wapens in het aanvalsspel van de Amsterdammer met Ghanese roots. Net als Gravenberch duurt het in FM nooit lang vooraleer de stap naar een Europese grootmacht wordt gemaakt. Spelers als Ernest Poku, Zakaria Aboukhlal en Mohamed Taabouni staan tegen dan te trappelen om een belangrijke rol in de aanval over te nemen.

PSV Eindhoven

Welke club eindigt er dan op de derde plek? Het verschil tussen PSV en Feyenoord is zeer minimaal in FM. De Brabanders winnen de onderlinge strijd met één punt verschil; de jeugdaccommodatie wordt nét iets beter aangeschreven dan die in Rotterdam, als we de makers van het spel volgen. PSV heeft niet altijd de naam van opleidingsclub gehad. Daar kwam richting het einde van de vorige eeuw verandering in en tegenwoordig zien we een flink aantal (oud-)internationals uit de Eindhovense opleiding komen. Denk hierbij aan Ibrahim Affelay, Steven Berghuis, Memphis Depay, Klaas-Jan Huntelaar, Donyell Malen en Boudewijn Zenden. Met de intrede van Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie werd de vergrote aandacht voor de eigen kweek nog eens onderstreept.

De faciliteiten op en rond De Herdgang zijn indrukwekkend. Het jeugdcomplex wordt zelfs als uitmuntend omschreven, terwijl de opleiding zelf het predicaat uitstekend krijgt. Dat laatste geldt ook voor de werving: jaarlijks mag er een groep nieuwe topvoetballers in spe verwelkomd worden. De absolute top halen is voor slechts een enkeling weggelegd, maar spelers die hiervoor de potentie hebben, zijn bij PSV aan het juiste adres.

Het grootste talent van PSV Eindhoven: Mohamed Ihattaren

Ihattaren is niet alleen het grootste talent van PSV, maar ook het meest besproken talent van dit moment. Waar hij afgelopen jaar een stormachtige ontwikkeling doormaakte en een nieuwe sterkhouder van de Eindhovenaren leek te worden, loopt het dit seizoen allemaal wat stroever onder hoofdcoach Roger Schmidt. De aanvallend ingestelde middenvelder lijkt het zwaar te hebben en elke (mis)stap lijkt te worden uitvergroot in de media. In FM druipt het talent nog altijd van Ihattaren af. De linkspoot beschikt nu al over een fluwelen techniek en kan uitgroeien tot een van de beste spelmakers op de (inter)nationale velden. Bij aanvang van een game is de geboren Utrechter achttien jaar oud en rijp voor een basisplaats. De vraag is echter hoe lang men in het Philips Stadion van hem kan genieten, want ook hier zal de Europese top zich snel gaan melden.

Bonus

Zoals inmiddels bekend is van deze reeks, kijken we niet alleen naar clubs die uitkomen op het hoogste competitieniveau. In elk artikel kiezen we eveneens een club uit die lager in de voetbalpiramide staat en daar over opvallend goede jeugdfaciliteiten beschikt. In Nederland is dat FC Volendam, dat uiteraard uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie. Sinds 2011 lukt het al niet meer om de Eredivisie te bereiken. Dat neemt niet weg dat men dit in Volendam niet ambieert. Het zal met beleid moeten gebeuren en een van de belangrijke pijlers daarin is de jeugd. In de eerste selectie zien we opvallend veel spelers die tussen de 18 en 22 jaar oud zijn. Het grootste talent alhier is verdediger Micky van de Ven, die gerust de stap naar de Eredivisie zou kunnen maken. Een ander begenadigd talent uit deze jeugdopleiding is de 17-jarige Calvin Twigt.

Bij welke Nederlandse clubs zoek jij het liefst naar goede jeugdspelers? Laat het ons weten op ons forum!

Andere artikelen in de serie de beste jeugdopleiding van

Colombia
Wit-Rusland
Turkije
Roemenië

CATEGORIEËN