De beste jeugdopleiding van IJsland

HomeFootball Manager 2021De beste jeugdopleiding van IJsland

Auteur

Datum

Categorie

Huiskamervraag: bij welke twee Nederlandse voetbalclubs is de huidige bondscoach van het IJslandse nationale elftal actief geweest? Het antwoord lees je aan het einde van dit artikel, maar we kunnen ons voorstellen dat je hier goed over na moet denken. Desondanks zijn de eilandbewoners het afgelopen decennium populair geworden onder voetbalvolgers: met noeste arbeid en bij vlagen onbevangen spel oogste Strákarnir okkar veel lof, zeker nadat het Engeland uitschakelde op het EK van 2016. Zit een dergelijke stunt zoals die van vijf jaar geleden er op korte termijn opnieuw in? We weten het niet, maar waar we wel naar kunnen kijken, zijn de beste opleidingen van IJsland volgens FM.

Knattspyrnufélag ÍA Akranes

Ten noorden van Reykjavik werd in 1946 ÍA opgericht en al snel liet de club van zich horen. In 1951 werd namelijk het landskampioenschap veroverd en daarmee was ÍA de eerste club van buiten de hoofdstad die dit wist te bewerkstelligen. Vele titels volgden en Skagemenn werd een gevestigde naam in het IJslandse voetbal. De allereerste Europese wedstrijden werden gespeeld tegen Sparta; de Rotterdammers wonnen met maar liefst 15-0 over twee wedstrijden. 23 jaar later, in 1993 stond een ander Rotterdams elftal aan de aftrap: Feyenoord. De IJslanders wonnen thuis met 1-0 in de eerste ronde van de Champions League, maar gingen in Nederland met 3-0 onderuit.

ÍA heeft naam gemaakt als opleidingsclub; menig international zette in Akranes zijn eerste stappen op het hoogste niveau. De huidige coach, Joey Guðjónsson, kennen we bijvoorbeeld nog van zijn tijd bij RKC en AZ. Als oefenmeester mag hij gebruikmaken van prima accommodaties, zowel voor de jeugd als voor de algemene training. Daar komt bij dat de club uit het kleine stadje een uitstekende werving van jeugdspelers kent, wat de kans des te groter maakt dat je hier het volgende IJslandse talent gaat vinden.

Het grootste talent van Knattspyrnufélag ÍA Akranes: Guðmundur Tyrfingsson

Redelijkerwijs moeten we accepteren dat op IJsland niet de grootste talenten ter wereld te vinden zijn. Dat weerhoudt ons er niet van om te kijken welke spelers op een iets lager niveau een mooie carrière tegemoet zouden kunnen zien. Eén daarvan is Guðmundur Tyrfingsson, de bij aanvang van het spel achttienjarige spits van ÍA. Als puber kwam hij over van Selfoss. Zoals velen zag hij de stap naar Akranes als een grote mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Hoewel Tyfringsson al een aantal wedstrijden mee mocht doen bij het eerste elftal, wacht de rappe goaltjesdief nog op zijn eerste doelpunt in de Pepsi Max Deild. Het is het type spits dan uit kan groeien tot een gewaardeerde kracht in bijvoorbeeld de Keuken Kampioen Divisie.

Breiðablik ungmennafélag

Grenzend aan de hoofdstad vinden we Kópavogsbær, qua inwoners de tweede gemeente van IJsland. Aldaar is Breiðablik gevestigd, een club die zich sinds de oprichting in 1950 in alle rust opwerkte naar het hoogste niveau. Dit leidde tot het eerste kampioenschap in 2010, vooralsnog de enige landstitel in de geschiedenis van de club. Het jaar daarvoor werd overigens ook voor de eerste keer de nationale beker gewonnen. In Europees verband baarde Blikar in 2013 opzien door Sturm Graz over twee wedstrijden te verslaan in de EL-kwalificaties. Voor de rest moet men helaas berusten in het lot dat vrijwel alle IJslandse teams ten deel valt: een hoofdtoernooi bereiken is een loodzware opdracht.

De opleiding van Breiðablik heeft in het verleden veel talenten voortgebracht. Zo bracht Everton-middenvelder Gylfi Sigurðsson er een gedeelte van zijn jongere jaren door en brak oud-Heerenveen-kanon Alfreð Finnbogason er als jonge speler door. Breiðablik heeft een uitzonderlijk scoutingsapparaat ter beschikking en kan talenten verleiden met een goed jeugd- en trainingscomplex. De jeugdopleiding behoort in algemene zin tot de top van IJsland.

Het grootste talent van Breiðablik ungmennafélag: Karl Friðleifur Gunnarsson

Over de gehele linie lopen er veel talenten rond bij de club. Sommigen lijken klaar te zijn voor een stap hogerop, zoals Alti Hrafn Andrason, de aanvallende speler die werd opgeleid bij Fulham. Een andere voetballer met een mooie toekomst voor zich, is Gunnarsson, de jonge rechtsback die momenteel wordt verhuurd aan Vikingur. In Reykjavik mag hij de nodige vlieguren op het hoogste niveau opdoen, waarna Breiðablik hoopt een volwassen speler terug te krijgen. Gunnarsson is vlug, kan aardig dribbelen en heeft een goede voorzet in huis; prima attributen voor een aanvallend ingestelde vleugelverdediger.

Knattspyrnufélag Reykjavíkur (KR)

We eindigen dit rijtje met de oudste voetbalclub van het land: KR. In 1899 werd de club uit Reykjavik opgericht en ondertussen puilt de prijzenkast uit: 27 landstitels, veertien bekers, acht League Cups en een handvol supercups. Tussen 1968 en 1999 kende KR een matige periode zonder ook maar één titel te winnen. Ondertussen doet de formatie weer elk jaar mee om het kampioenschap. KR was overigens het eerste IJslandse team ooit dat in Europa mocht spelen. Een succes werd de kwalificatieronde voor de Europa Cup I niet: Liverpool won met 11-1 over twee wedstrijden. Het bleef niet de grootste nederlaag ooit, want vijf jaar later won Feyenoord in twee duels met 2-16.

KR heeft een goede jeugdopleiding die in het verleden de nodige internationals heeft afgeleverd. In tegenstelling tot de twee hiervoor genoemde clubs is de werving van nieuw talent gemiddeld. Toch zou een jonge speler er niet verkeerd aan doen zijn carrière bij KR voort te zetten, want met de accommodaties is niets mis. Bovendien ademt de omgeving voetbalgeschiedenis.

Het grootste talent van Knattspyrnufélag Reykjavíkur: Hjalti Sigurðsson

Opnieuw een vleugelverdediger die in aanvallend opzicht zijn steentje bij kan dragen. Sigurðsson kan zowel links als rechts op het veld uit de voeten. De twintigjarige speler heeft zijn doorbraak nog niet beleefd, maar wist zich op uitleenbasis bij Leiknir al wel in de kijker te spelen. 2021 lijkt het jaar te worden waarin Sigurðsson een vaste waarde is in het elftal van KR. De vraag is hoe lang deze multifunctionele voetballer dan nog in eigen land actief blijft; een stap naar het buitenland lonkt.

Bonus

We willen niet enkel naar het hoogste speelniveau kijken. Welke clubs onderscheiden zich in een lagere divisie als het op de jeugdvoorzieningen aankomt? In IJsland is dat Ungmennafélag Njarðvíkur, kortweg Njarðvík, naar de gelijknamige stad waar de club gevestigd is. Het team speelt in de 2. deild karla, het derde niveau van het land, maar kan toch pronken met een goed jeugdcomplex en een adequate jeugdopleiding. Het maakt van Ungmennafélag Njarðvíkur een club waar de ‘grote jongens’ graag hun scouts eens naartoe sturen. Uitgesproken talenten lopen er op dit moment niet rond, al kan Ólafur Bjarni Hákonarson nog flink groeien als verdediger. Kortom, een club om gedurende je game in de gaten te houden als je op zoek bent naar IJslands talent. Wat er kán gebeuren, werd vorig jaar in een novelle op ons forum bewezen!

Rest ons het antwoord op de huiskamervraag. De bondscoach van IJsland is Arnar Viðarsson, een oud-middenvelder die in het verleden voor FC Twente en De Graafschap speelde. In België is hij vooral bekend vanwege zijn periodes bij Lokeren en Cercle Brugge.

Andere artikelen in de serie de beste jeugdopleiding van

Servië
Nederland
Colombia
Wit-Rusland
Turkije

Pre-order FM24

Ontvang flinke korting via MU, speel de BETA en speel op de release dag!

Pre-order FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen