De beste jeugdopleiding van Colombia

HomeFootball Manager 2021De beste jeugdopleiding van Colombia

Auteur

Datum

Categorie

Inmiddels is hij 59 jaar oud, naar zijn weelderige bos krullen is nog even kenmerkend als toen hij actief was als voetballer. We hebben het natuurlijk over Carlos Valderrama. Volgens velen de beste Colombiaanse voetballer ooit en door Pelé – om eens een legende te noemen – opgenomen in zijn lijst met de beste honderd spelers ooit. El Pibe genoot zijn opleiding bij Unión Magdalena en maakte in 1988 de overstap naar Europa. (Huiskamervraag: bij welke Franse club kwam hij terecht?) Tegenwoordig is James Rodríguez de grote naam bij de Cafeteros, maar bij welke club zien we in de toekomst de nieuwe sterkhouders doorbreken? We zochten het weer voor je uit!

Envigado Fútbol Club S.A.

Om maar direct met de deur in huis te vallen beginnen we met de club waar de zojuist genoemde Everton-ster zijn eerste profwedstrijd speelde en waar voormalig FM-legende Fredy Guarín een aantal jongere jaren doorbracht. Het is bijzonder dat er al veel talenten zijn doorgebroken bij deze vereniging, die pas in 1989 werd opgericht. De lijst met internationals die hier als jonge speler gespeeld hebben, houdt namelijk niet op bij Rodriguez en Guarín. Desondanks heeft Envigado nog nooit een aansprekende prijs gewonnen; in 1991 en 2007 werd de Categoría Primera B gewonnen. Sindsdien speelt de club onafgebroken in de Primera A, waar in 2020 de twaalfde plaats werd gepakt.

De jeugdopleiding van Envigado wordt gezien als een van de beste van Zuid-Amerika. Rondom het Polideportivo Sur, zoals het stadion heet, is een uitstekende jeugdaccommodatie gebouwd. Deze wordt over het algemeen als uitstekend omschreven. Neem daarbij de uitzonderlijke werving van jeugdspelers en je weet dat hier alles in het werk wordt gesteld om de naam van opleidingswalhalla hoog te houden.

Grootste talent van Envigado Fútbol Club S.A.: Yeison Gúzman

Het was lastig kiezen uit de vele talenten die er bij deze Colombiaanse club rondlopen, maar uiteindelijk wisten we te kiezen voor deze 22-jarige aanvallende middenvelder die al meer dan honderd competitiewedstrijden (vijftien goals) gespeeld heeft voor Envigado sinds hij op 17-jarige leeftijd mocht debuteren. Gúzman heeft alles in zich om een klassieke Zuid-Amerikaanse spelmaker te worden: een goede trap, inzicht en een goede dribbel. Als het op kracht aankomt, zullen andere spelers echter bij moeten springen. Ook op de rechterflank kan Gúzman uit de voeten, al zou dat bijna zonde zijn van zijn kwaliteiten. Zijn contract bij Envigado loopt nog door tot 2024 en zijn marktwaarde wordt op €600.000,- geschat.

Deportivo Cali

De negenvoudig landskampioen was in 1978 de eerste Colombiaanse voetbalclub die de finale van de Copa Libertadores wist te behalen. Over twee duels was Boca Juniors toen veel te sterk. In de jaren die volgden ontwikkelde Deportivo Cali zich tot een van de grootste clubs van het land en passeerde menig topspeler de revue, waaronder Valderrama. De grote successen- werden steeds schaarser en sinds de eeuwwisseling is men in het zuid-westen van het land gaan investeren in de jeugdopleiding, om niet alleen maar afhankelijk te hoeven zijn van de juiste aankopen.

De ontwikkelingen zien we terug in de faciliteiten van Deportivo Cali. Los Azucareros beschikt over een uitstekend trainingscomplex met een goede jeugdaccommodatie en jeugdopleiding. Met name daarin heeft men een kleine voorsprong op stadsgenoot en rivaal América de Cali. Jonge spelers zullen wellicht eerder kiezen voor Deportivo, daar zij qua faciliteiten net iets meer te bieden hebben. Overigens heeft de club ook vrij recent een gloednieuw stadion laten bouwen, wat de ambities nog maar eens onderstreept.

Grootste talent van Deportivo Cali: Andrés Arroyo

Als we de scouts van FM mogen geloven, dat is deze achttienjarige vleugelspeler het volgende grote talent dat door Deportivo Cali wordt grootgebracht. Aangezien hij al bijna dertig wedstrijden in de hoofdmacht heeft gespeeld, zullen de trainers eveneens veel vertrouwen hebben in het kunnen van de in Montería geboren voetballer. Hij beschikt over een aardige dribbel en voorzet. Gecombineerd met een dosis techniek en redelijk wat snelheid moet hij in de toekomst in staat zijn het mening links- of rechtsback moeilijk te maken. Het contract van Arroyo loopt aan het einde van het lopende seizoen in Colombia af. Hoewel hij nog voldoende te leren heeft, zou hij uit moeten kunnen groeien tot een belangrijke speler voor een club als Deportivo Cali.

Atlético Nacional

Door naar de stad van Escobar. Andrés Escobar welteverstaan wanneer we het over voetbal hebben. Een paar dagen na een eigen doelpunt tijdens het WK werd hij in zijn geboortestad doodgeschoten. Escobar speelde voor Atlético Nacional, de club waar hij als jeugdspeler was doorgebroken en waar hij in 1989 als eerste Colombiaanse club ooit de Copa Libertadores mee won. Diens dood was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de club, die zich daarvoor én daarna juist kenmerkt door het winnen van grote prijzen en het opleiden van goede voetballer. Atlético Nacional is zelfs een van de drie clubs die onafgebroken op het hoogste voetbalniveau van Colombia speelt.

De naamsbekendheid van Atlético Nacional draagt voor een groot gedeelte bij aan de goede werving van jeugdspelers, want welke jonge voetballer wil nou niet voor een meervoudig kampioen en Copa Libertadores-finalist spelen? Jongelingen die besluiten in Medellin te gaan spelen, kunnen gebruik gaan maken van een goed trainings- en jeugdcomplex. Bovendien kent de club een zeer uitgebreide lijst met (conditie)trainers en fysiotherapeuten voor het jeugdteam. Kortom, de toekomst wordt hier serieus genomen!

Grootste talent van Atlético Nacional: Juan Cabal

Ook hier is de keuze groot. Aangezien we zojuist twee aanvallende middenvelders ontdekten bij de voorgaande clubs, kiezen we nu voor een verdedigend talent. Juan Cabal kwam in 2018 bij Atlético  en kan zowel centraal als links in de verdediging uit de voeten. Bij voorkeur speelt hij als aanvallende linksback; een positie waar hij de juiste attributen voor heeft. Dit negentienjarige talent kan fysiek al behoorlijk goed mee, durft te dribbelen en heeft reeds een redelijke voorzet in huis. Bovendien kan hij verdedigend zijn mannetje staan, iets wat linksback nog weleens lijken te vergeten. Met de juiste begeleiding en voldoende speeltijd kan Cabal uitgroeien tot een international voor Colombia.

Bonus

We willen niet enkel naar het hoogste speelniveau kijken. Welke clubs onderscheiden zich in een lagere divisie als het op de jeugdvoorzieningen aankomt? In Colombia zijn dat eigenlijk meerdere clubs, waarvan er één in ieder geval speelbaar is in FM: Barranquilla Fútbol S.A. Sinds de oprichting in 2005 heeft deze club nog nooit op het hoogste niveau gespeeld, maar dat weerhoudt de beleidsbepalers er niet van om vol in te zetten op de ontwikkeling van jeugdspelers. Qua faciliteiten staat Barranquilla al bijna op gelijke hoogte met de grote clubs uit het land. Na de laatste FM-update is de vereniging Atlético Nacional zelfs al voorbij als het op de voorzieningen aankomt. Een speler om in de gaten te houden is Ricardo Caraballo, een begenadigd talent voor de spitspositie die op zijn zestiende al een aantal profwedstrijden heeft gespeeld.

Mocht je via Steam extra competities van Colombia hebben gedownload, overweeg dan eens om aan de slag te gaan bij Escuela Carlos Sarmiento Lora. Dat is een satellietclub van Deportivo Cali met indrukwekkende voorzieningen en waar alleen spelers jonger dan twintig mogen worden aangetrokken. Of wat te denken van Club Desportivo Estudiantil uit Medellin, waar nog een paar prima talenten voor de Keuken Kampioen Divisie op te pikken zijn?

Geïnspireerd geraakt om een Colombiaanse talentfabriek op te zetten, of weet jij zelf nog spelers en/of clubs uit dit land aan te bevelen? Deel het met ons! Dat kan je doen door hier te klikken. Dan rest ons nog het antwoord op de huiskamervraag. Carlos Valderrama begon zijn Europese avontuur bij Montpellier.

Andere artikelen in de serie de beste jeugdopleiding van

Wit-Rusland
Turkije
Roemenië

Koop FM23

Ontvang tot wel 30% korting via MU en start direct met spelen!

Koop FM23

Ontvang tot 30% korting en steun Managers United

Laatste Artikelen