Crewe Alexandra

Het opleiden van jeugd lijkt voor steeds meer clubs van levensbelang te worden, zeker in de kleinere voetballanden. In Engeland echter, waar het grote geld over het algemeen regeert, is die urgentie voor een groot deel van de clubs minder aanwezig. Er is echter een klein clubje dat vast blijft houden aan het opleiden van Engelse talenten, een club op het derde niveau wel te verstaan. Met een van de beste jeugdopleidingen van Engeland probeert Crewe Alexandra zich langzaam een vaste plek in het Engelse voetbal te verschaffen. Breng jij deze club met gezond beleid naar de top van Engeland?

Stad en Omgeving
Crewe Alexandra komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit het plaatsje Crewe in Cheshire. Het stadje, want erg veel inwoners heeft deze plaats in het westen van Engeland niet, bestaat officieel vanaf 1843. Het werd vernoemd naar het treinstation in de buurt, waaromheen zich de populatie concentreerde. De hele geschiedenis van de stad staat en valt bij het treinverkeer dat de stad aandoet. Nog altijd is het Crewe Railway Station een belangrijk station met directe verbindingen naar verschillende grote steden. Het is dan ook niet zo raar dat de bijnaam van de voetbalclub The Railwaymen is. De Manchester Metropolitan University heeft een vestiging in Crewe en biedt er verschillende cursussen aan. Bovendien wordt de vestiging in Crewe de enige in Chesire, waardoor Crewe ook een universiteitsstad zal worden.


Station Crewe. Foto door Velella.

Clubhistorie
Net als de geschiedenis van de stad, is ook de geschiedenis van Crewe er één zonder al te veel hoogtepunten. De club werd opgericht in 1877 en werd naar verluidt vernoemd naar prinses Alexandra. Hierna is het eerste vermeldenswaardige feit een plaats in de halve finale van de FA Cup in 1888. Deze wedstrijd ging echter verloren tegen Preston North End. Vervolgens was Crewe Alexandra een van de oprichters van de Second Division in 1892. De club boekte echter geen opmerkelijke resultaten en raakte haar ticket voor de competitie in 1896 dan ook alweer kwijt.

De club lijkt een hele tijd van de velden te zijn verdwenen. In 1921 komt het team eindelijk weer terug in de Football League, al zijn er nog altijd geen opmerkelijke prestaties te noteren. Het eerste zilverwerk wint Crewe in 1936 en 1937, als twee keer op rij de Welsh Cup wordt gewonnen. Hierna mocht de club echter niet meer aan deze beker deelnemen, niet onlogisch aangezien de club niet eens uit Wales afkomstig is. Na deze twee overwinningen volgt weer een periode van weinig nieuws. In 1963 promoveert Crewe voor het eerst in haar historie, na een overwinning op Exeter City. Tot in de jaren ’80 blijft de club in de marge van het Engelse voetbal spelen, zonder verder op te vallen.

In 1983 komt echter de belangrijkste man in de clubgeschiedenis aan het roer bij de club. Manager Dario Gradi maakte snel naam als manager die graag jong talent ontwikkelt. De ploeg begon uit de lage regionen van de vierde divisie op te klimmen en in 1989 volgde zelfs promotie. De club degradeerde en promoveerde vervolgens weer binnen een paar jaar. Dit op en neer gaan tussen de verschillende divisies zal een flink aantal jaren aanhouden, sterker nog, dit is tot op vandaag aan de orde van de dag.

Gradi werd een legende bij de club, die onafgebroken als manager aan het roer stond tot 2007. Onder zijn leiding werd Crewe in 2006 zelfs uitgeroepen tot ‘Most Admired Club’ en braken talenten als Neil Lennon, Dean Ashton en Rob Jones door. De club hoopt dit beleid in de toekomst door te zetten en zal voorlopig in de League One spelen.

Het laatste hoogtepunt in de geschiedenis van de club vinden we afgelopen jaar. Om 2013 werd namelijk, voor het eerst in de clubgeschiedenis, een prijs gewonnen binnen de Engelse landsgrenzen. In een finale tegen Southend wist Crewe beslag te leggen op de Johnstone’s Paint Trophy, een bekercompetitie waaraan alle clubs uit de Engelse League One en Two mogen deelnemen. Kun jij dit succes een vervolg geven?

Verwachtingen
Aangezien The Railwaymen geen grote geschiedenis hebben, zijn de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Een mooi plaatsje in de middenmoot zal al meer dan genoeg zijn om het bestuur tevreden te stemmen, al is ook handhaving al voldoende. Ook in de verschillende bekers zijn de eisen niet al te hoog, maar hierin zul je ten alle tijden afhankelijk zijn van de loting. Het bestuur heeft echter een extra eis voor je, eentje waarmee managers bij promovendi normaal niet te maken krijgen. Je moet het bestuur namelijk beloven veel van de eigen jeugd in te passen. Dit is een vast gedeelte van de clubfilosofie vanaf het aantreden van Gradi en je zal je hierin moeten schikken als je manager wilt worden van Crewe.

Faciliteiten
Voor een club van het niveau van Crewe, heeft de club geweldige faciliteiten tot haar beschikking. Ten eerste is er het goed onderhouden stadion, genaamd Gresty Road. Het biedt plaats aan net iets meer dan tienduizend toeschouwers en staat al op de huidige locatie sinds 1898. Bovendien is een uitbreiding aan te vragen bij het bestuur en zit het stadion dus nog niet aan haar maximale capaciteit. De kantoorfaciliteiten mogen dan misschien slechts adequaat zijn, maar de jeugdaccommodatie en trainingsaccommodatie zijn van grote klasse. Ditzelfde geldt ook nog eens voor de jeugdopleiding en de jeugdscouting. Het zal je dan ook niet verbazen dat Crewe bijna elk jaar een degelijke lichting jeugdspelers aflevert voor de eigen club en het Engelse voetbal in het geheel.


Gresty Road. Foto door EEPaul

Financiën
De financiële positie van Crewe is zeer degelijk. Er is één lening, die al na een maand afbetaald zal zijn, en een positieve balans van bijna zes miljoen euro. Desondanks wordt er verwacht dat de club het komende seizoen verlies zal draaien en dat zul je ook terugzien in het beschikbare loon- en transferbudget. Het loonbudget gaat namelijk al voor een groot deel op aan de huidige spelers en er is slechts een 60.000 euro vrijgemaakt om aan transfers uit te geven. Het is daarom handig om het transferbudget in je loonbudget over te hevelen en te gaan zoeken naar leuke transfervrije spelers of huurdeals.

Samenwerkingsverbanden
Crewe werkt samen met vijf verschillende clubs, maar veel voordeel zul je niet hebben van deze vele samenwerkingsverbanden. Satellietclubs Leek, Nantwich, Quorn en Stafford spelen allemaal niet in een speelbare competitie en zijn daarom als club om je spelers aan uit te lenen niet erg handig. De satellietclub waar je wel iets mee kan, is het IJslandse ÍBV. Zij spelen in eigen land op het hoogste niveau en een talentje uitlenen aan de club op dit andere grote Europese eiland zal ze wat wedstrijdervaring kunnen geven.

Technische staf
De grote man bij de club, Dario Gradi, maakt nog altijd deel uit van de technische staf. Hij verdient veruit het meeste geld binnen je staf, maar is dat als hoofd jeugdopleiding ook zeker waard. Verder is de staf van Crewe niet heel geweldig. Vooral op het gebied van trainers en scouting kun je nog wel versterking gebruiken, al zal dit waarschijnlijk dan op een heel krap budget moeten gebeuren. De rest van de verbeteringen aan je staf zouden ook nog wel even kunnen wachten.

Elftal/Selectie-analyse
De selectie van Crewe is, zoals wel was te verwachten, redelijk jong. De club geeft graag jonge talenten een kans en daar zul je met de huidige selectie ook niet aan ontkomen. In de goal heb je twee opties voor het eerste elftal. Steve Phillips is momenteel je beste doelman en bovendien je keeperstrainer. Vlak achter hem zit al het talent Garratt en het is dan ook niet ondenkbaar dat het talent de oude rot nog in het eerste seizoen in zal halen. Beiden zijn echter voor in de League One wel van een twijfelachtig niveau en dus zou je kunnen overwegen hier een speler te huren of transfervrij vast te leggen.

De verdediging is redelijk goed bezet te noemen. Kelvin Mellor is een goede rechtsback, met nog meer dan genoeg groeimarge. Het zou dan ook slim zijn hem gewoon op te stellen. Oliver Turton is je back-up en is daar meer dan geschikt voor. Bovendien is er met James Baillie ook nog een groot talent in het jeugdteam voor deze positie aanwezig. Centraal staat de verdediging redelijk stevig. De kopsterke Mark Ellis en de jonge Harry Davis zijn een goed duo, dat ervoor zal zorgen dat je niet al te veel tegendoelpunten hoeft te incasseren. Bovendien heb je met Adam Dugdale, George Ray en Thierry Audel ook genoeg goede back-ups. Met John Guthrie en Liam Nolan zijn bovendien nog twee talenten bij de club aanwezig. Het is dan ook de overweging waard deze laatste twee uit te lenen zodat zij ook aan spelen toe zullen komen. Op links zou ik Matt Tootle posteren. Hij is van nature eigenlijk een rechtsback, maar is als linksback je beste keus. Bovendien heb je met Lee Molyneux een goede vervanger in huis, al kan hij net zo goed aanvallender op de linkerflank spelen.


Max Clayton viert een doelpunt.

Het middenveld is ook best aardig bezet, al komt dit vooral door twee sterke huurlingen. De fysiek sterke Chucks Aneke en de iets meer verdedigend ingestelde George Evans zijn goede spelers voor Crewe. Bovendien heb je met Brad Inman en Abdul Osman nog twee prima krachten die wel bij de club zelf onder contract staan. Ook heb je nog Anthony Grant, maar hij krijgt te veel betaald voor zijn kwaliteiten en je moet dan misschien ook overwegen hem van de hand te doen als je hiervoor de kans krijgt. Met de talentjes Billy Waters en James Jones ziet de toekomst er bovendien goed uit, al zou bij een vertrek van Grant wel een vervanger gewenst zijn.

In de aanval heb je een hoop opties voor drie posities, maar het grootste gedeelte is van nature spits. Dit hoeft geen direct probleem te zijn, als je met een tactiek speelt waarbij de buitenspelers ook voor de goal komen. De drie beste opties van rechts naar links zijn naar mijn idee Byron Moore, Max Clayton en Ryan Colclough. Moore en Colclough zijn het meest buitenspeler van de aanvallende opties, terwijl Max Clayton een jonge spits is met enorm veel potentie. Clayton nu verkopen, eventueel met een terugverhuurtermijn van een jaar, is wel zo slim aangezien Max nog maar één jaar contract heeft en het maar de vraag is of hij langer bij de club wil blijven hangen. Niet getreurd echter, want er zijn ook meer dan genoeg alternatieven. Oliver en de gehuurde Ikpeazu zijn pure spitsen, terwijl Pogba en Leitch-Smith ook op de vleugels uit de voeten kunnen. Pogba begint het spel echter nog met een fikse blessure en dus lijkt het halen van een echte buitenspeler als aanvulling op de selectie geen overbodige luxe.

Beste opstelling
DM: Steve Phillips
VR: Kelvin Mellor
VC: Mark Ellis
VC: Harry Davis
VL: Matt Tootle
MC: George Evans
MC: Chucks Aneke
AMR: Byron Moore
AMC: Brad Inman
AML: Ryan Colclough
SP: Max Clayton

Scenario
Voor de speler met tijdgebrek kan Crewe Alexandra een perfect alternatief zijn voor het ‘Geef de jeugd een kans’-scenario. Hierbij is het dus de bedoeling te starten bij Crewe en vervolgens geen enkele spelers aan te trekken als alleen de spelers die elk jaar uit de jeugdopleiding komen. Gezien het feit dat Crewe al in de League One speelt en de accommodaties al van een hoog niveau zijn, is dit een mooi alternatief voor de luie speler of de speler met weinig tijd die toch een keer de jeugd een kans wilt geven.

De manier van spelen die mij de laatste keren de meeste voldoening heeft gegeven terwijl ik met Crewe speelde, was echter geen pure vorm van de het ‘Geef de jeugd een kans’-scenario. Ik stond mezelf ook toe Britse en Ierse spelers van ten hoogste 21 jaar aan te trekken en deze verder te ontwikkelen. Dit versnelt het proces van groei en promotie natuurlijk aanzienlijk, maar geeft je wel de kans te werken met verschillende bekende talenten zonder de filosofie van de club op te hoeven geven.

Spelplezier
Bij Crewe kun je in Engeland spelen met een on-Engels team. De eis om veel gebruik te maken van je jeugd, zal niet voor alle managers een makkelijke en wenselijke opgave zijn. Echter, voor wie zich er wel doorheen weet te slaan, ligt een mooie toekomst te wachten. De huidige selectie heeft namelijk potentie en de sterke jeugdopleiding zal het team elk jaar van vers bloed kunnen voorzien. Een perfecte club om een nieuw jeugdbolwerk op te bouwen.

Officiële Clubsite
http://www.crewealex.net/

Deze gids werd geschreven met de 14.3.0 database zonder MU Data Update.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here