Confetti, Bier & Staanplaatsen

 Veel FM-spelers dromen er wel eens van als ze een club managen: ooit een keer een wedstrijd van het desbetreffende team bijwonen. Die geweldige sfeer die er in je gedachten bij een club hangt, zou je die maar eens echt kunnen opsnuiven. Misschien volg je een voetbalclub uit het buitenland al van kinds af aan, weet je alles over de club, maar ben je helaas nog nooit in staat geweest om een bezoek te brengen aan het stadion. Tom Bodde had ook de behoefte om wedstrijden van interessante teams te bezoeken en wat begon als een hobby, groeide uiteindelijk uit tot een obsessie. In 2008 schreef hij een boek, waarin hij veertig verhalen over avontuurlijk reizen naar Europese voetbalstadions aan de lezer voorlegt: Confetti, Bier en Staanplaatsen.

 

Het boek heeft als ondertitel ‘Voetbalanekdotes van een groundhopper’ en daar gaat het in 237 pagina’s die het boek rijk is dan ook om. Naar eigen zeggen is Tom Bodde al van jongs af aan gevoelig voor sfeer, is hij avontuurlijk, enthousiast, reislustig, obsessief en is hij bezeten van voetbal, volkssport nummer één. Voetbalstadions van Spanje tot Polen en van Tsjechië tot Zweden, niets is hem te gek. Ooit begon zijn reis over de Europese velden met een wedstrijd van het Nederland Elftal in Tsjechië. Nederland won niet, maar de sfeer in het stadion was onbeschrijflijk, het smaakte naar meer! Hoewel er ook verhalen in het boek te vinden zijn over wedstrijden van topclubs, is het niet de intentie van de schrijver om vooral naar deze clubs toe te gaan. Barcelona zal bijvoorbeeld door de commercie nooit zijn club worden, terwijl hij een echte cultclub als St. Pauli in zijn hart heeft gesloten. Kortom, hij is niet op zoek naar mooi voetbal, maar naar passie en clubliefde. Supporters die in goede en in slechte tijden achter hun club blijven staan, clubs waar de supporters nog op de eerste plaats staan. Een Serie B-wedstrijd die bol staat van de spanning en uitmondt in een ordinaire knokpartij onder de aanhangers van beide clubs, is toch geweldig. Waarom? Door de sfeer in het stadion en op het veld. Geen bekende namen op het veld, geen hoogstaand voetbal, maar strijd en passie zoals een echte derby hoort te zijn.

Tom Bodde is geen hoogstaand schrijver en dat zal hij ook nooit worden, maar door de enthousiaste manier van vertellen is ‘Confetti, Bier en Staanplaatsen’ een zeer vermakelijk boek. De verhalen zijn grappig, verbazingwekkend en mooi in hun eenvoud. Een militante sfeer in Moskou weet hij goed op de lezer over te brengen door te beschrijven hoe hij de hele wedstrijddag zelf onderging. Natuurlijk zijn er voldoende boeken over voetbalstadions te vinden, maar wat dit boek bijzonder maakt, is het feit dat de schrijver ook op bezoek gaat bij kleinere, verrassende en soms onbekende clubs. Hoe beleeft men bijvoorbeeld in Denemarken een wedstrijd, of hoe leeft men in Boekarest naar een duel toe? Tom Bodde beschrijft het zoals het nog nooit beschreven is en het enthousiasme straalt er vanaf. In elke verhaal wordt duidelijk dat zijn ‘groundhoppen’ meer dan alleen maar een hobby is. ‘Bier, Confetti en Staanplaatsen’ is een toegankelijk boek voor jong en oud en is een absolute aanrader voor elke voetballiefhebber.

Titel: Bier, Confetti & Staanplaatsen
Auteur: Tom Bodde
Uitgever: Personalia
ISBN: 978-90-9022552-4
Jaar van uitgave: 2008
Prijs: €14,95

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here