Clubgids Real Sociedad

HomeFootball Manager 2021Clubgids Real Sociedad

Auteur

Datum

Categorie

Het Spaanse Baskenland kent twee grote voetbalclubs: Athletic Club Bilbao en Real Sociedad. Waar de eerstgenoemde club zweert bij het zelf opleiden en enkel laten spelen van Baskische voetballers, is de andere club iets soepeler in zijn beleid, al heeft men ook hier de voorkeur voor spelers uit de eigen regio. Qua competitieverwachtingen doen de streekgenoten amper voor elkaar onder. Wat mag je in FM verwachten van Real Sociedad?

Clubhistorie

Aan het einde van de zomer van 1909 werd in San Sebastian de club Sociedad de Futbol opgericht. Aangezien de provinciehoofdstad in Spanje ook wel werd gezien als de Spaanse zomerhoofdstad, kreeg de club de titel Real toebedeeld. Door de Spaanse Burgeroorlog werd de naam voor acht jaar omgedoopt tot Donostia FC, maar sinds 1939 speelt men weer onder de naam zoals wij die kennen.

Aanvankelijk hanteerde Real Sociedad hetzelfde beleid als het roemruchtige Bilbao: alleen Baskische spelers waren welkom bij de club. In de loop der jaren, en met de komst van nieuwe voorzitters, werd hier voorzichtig van afgeweken. Niet-Baskische spelers zijn al sinds 1989 welkom en vanaf 2002 wordt er ook minder moeilijk gedaan over Spaanse spelers die niet uit Baskenland komen. Derhalve is het mogelijk dat momenteel spelers als Alexander Isak en David Silva onder contract staan bij Erreala.

In de lange geschiedenis van de vereniging waren er enkele successen. Allereerst was er de Copa del Rey in 1909 en in 1987. In 1981 en 1982 werd de club kampioen van Spanje. Dit lukte in het seizoen 2002/2003 bijna voor een derde keer. Door op de laatste speeldag punten te verspelen ging de titel echter niet naar Sociedad, maar naar Real Madrid. Sindsdien is er niet meer meegestreden om de prijzen.

Visie

Hoewel er dus mag worden afgeweken van het beleid om alleen Baskische speler te contracteren, kom je er als kersverse manager van Real Sociedad niet onderuit om je te richten op spelers uit dat gebied. Hierbij moet overigens worden opgemerkt dat het Baskenland ook gedeeltelijk binnen de Franse landsgrenzen valt, dus ook daar kunnen de spelers vandaag komen. Naast het ontwikkelen van spelers via de jeugdopleiding en het kopen van Basken, is de club eraan gehecht dat je in ieder geval spelers met de Spaanse nationaliteit haalt. Ter verduidelijking: de A-kern kent slechts drie spelers die niet aan één van deze drie eisen voldoen: Alexander Isak, Willian José en Adnan Januzaj.

Sportief gezien mag gerust gesteld worden dat de ambities torenhoog liggen. Zojuist werd duidelijk dat de laatste prijs dateert uit 1987, wat bovendien de laatste keer was dat Sociedad een finale speelde. Toch verwacht het bestuur dat in het huidige seizoen de bekerfinale wordt gehaald. Daarnaast zou een plek in de halve finale van de Europa League zeer gewaardeerd worden door president Jokin Aperribay. Aan het einde van het seizoen hoopt men zich sowieso weer gekwalificeerd te hebben voor het tweede clubtoernooi van Europa.

Voor de rest verwacht men geen opvallende prestaties; de gestelde eisen zullen voor menig manager al hoog genoeg liggen. De komende vijf jaar wil Real Sociedad een stabiele club worden die als the best of the rest wordt gezien. Onderwijl zullen de fans en het bestuur blij worden als je de derby’s tegen Athletic Club Bilbao, Osasuna, Eibar en Alavés weet te winnen.

1943877853_Sociedadverwachtingen.thumb.PNG.4a4e3a0ef2a4b16cf476c3c87ed8ef4f.PNG

Financiën en budgetten

Real Sociedad is een kerngezonde club. Er zijn geen schulden of leningen en er staat ruim vijftig miljoen euro op de bank. De vooruitzichten stellen dat dit bedrag ongeveer gelijk zal blijven als er geen grote financiële risico’s worden genomen. Van al die miljoenen mogen er bijna dertien besteed worden aan nieuwe spelers. Het salarisbudget bedraagt vier miljoen euro; twee ton meer dan dat er op dit moment wordt uitgegeven aan salarissen. Bij het aantrekken van nieuwe spelers is dit dus iets waar op gelet moet worden.

Dankzij de goede financiële status kan het transferbudget snel uitgebreid worden. Bij elke verkoop wordt het volledige transferbedrag toegevoegd aan het budget, en er lopen bij Real Sociedad spelers rond die zeer gewild zijn bij de Europese top.

Selectie

Er staat een selectie die er redelijk gebalanceerd uitziet. Natuurlijk valt direct op dat er ontzettend veel Spanjaarden aanwezig zijn bij de club uit San Sebastian. Een zeer groot deel van hen beschikt bovendien over de Baskische nationaliteit. Qua leeftijd is het een gemengde groep: een paar 30+’ers, veel spelers van rond de 25 jaar en een aantal jonge talenten.

Zou je van Real Sociedad weer een puur Baskisch team willen maken, dan liggen er mogelijkheden. Zowel Januzaj als Isak staan al direct in de belangstelling van clubs als Dortmund en Chelsea, waardoor je een flinke zak geld binnen kunt harken om spelers te kopen die aansluiten op het historische profiel.

415505193_Sociedadselectie.PNG.5499d284edda5bbf405aa047d801592f.PNG

Beste spelers en grootste talenten

Beste spelers: David Silva, Mikel Oyarzábal en Asier Illarramendi
Grootste talenten: Alexander Isak, Ander Barrenetxea en Martín Zubimendi

Tactiek

Imanol Alguacil is een coach die altijd kijkt naar zijn tegenstander. Dit leverde dit seizoen al meerdere formaties op: 4-4-2, 4-2-3-1 en 4-3-3. Bij voorkeur laat hij Real Sociedad met één spits spelen. Wij raden op basis van de selectie een 4-2-3-1-opstelling aan.

DM: Álex Remiro
VR: Portu
VC: Robin Le Normand
VC: Aritz Elustondo
VL: Nacho Monreal
MC: Mikel Merino
MC: Asier Illarramendi
AMR: Mikel Oyarzábal
AMC: David Silva
AML: Adnan Januzaj
S: Alexander Isak

Andere artikelen in de serie ‘clubgidsen’

US Sassuolo
Hertha BSC
Wolverhampton Wanderers

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen