Club van de Maand December: Bayer 04 Leverkusen

HomeFootball Manager 2024Club van de Maand December: Bayer 04 Leverkusen

Auteur

Datum

Categorie

Welkom bij onze maandelijkse rubriek, waarin we een voetbalclub van over de hele wereld in de schijnwerpers zetten. Dit keer zetten we onze virtuele voet in Duitsland, waar we ons gaan richten op de verrassende koploper: Bayer Leverkusen.

Historie

Bayer 04 Leverkusen is in 1904 opgericht als sport- en turnvereniging, speciaal voor arbeiders van de Bayer-fabriek. De club is dan ook volledig in handen van de Bayer AG-groep, een groot chemieconcern. Leverkusen geldt dan ook als een echte industriestad, dat ooit begonnen is als arbeiderswijkje voor datzelfde Bayer.

Bayer Leverkusen kende een rustige start als club, want het zou tot 1951 duren voor het eens uitkwam in de hoogste klasse, wat toen nog de Oberliga West was. Hun verblijf daar was van korte duur en pas in 1980 zou Bayer zich de Bundesliga in weten te knokken, waar het in 1990 voor het eerst in de top vijf eindigde, waar ze daarna vrij veel vaker in te vinden zijn.

Toch is de prijzenkast bijna angstvallig leeg, hoewel er een fantastische UEFA Cup uit 1988 in staat. Deze krijgt echter alleen maar gezelschap van één DFB-Pokal uit 1993 en de titel van de 2. Bundesliga Nord uit 1979.

Een landstitel won de club dus nog nooit, maar misschien dat daar dit jaar eens verandering in komt…

Xabi Alonso

Als er dit jaar verandering in komt zal dat een flinke verrassing zijn in Duitsland en komt deze voornamelijk op het conto van Xabi Alonso. De voormalige Spaans international is na zijn actieve voetbalcarrière via de jeugd van Real Madrid en het B-team van Real Sociedad in 2022 bij Bayer Leverkusen terechtgekomen als eindverantwoordelijke. Best een opvallende stap, maar hij stelt niet teleur. Hoewel Bayer Leverkusen in het seizoen 2022-2023 nog als zesde eindigt, wordt wel de halve finale van de Europa League bereikt.

Het seizoen 2023-2024 gaat mogelijk nog beter, want na twaalf duels staat Bayer trots bovenaan in de Bundesliga en wordt de club geprezen om hun aantrekkelijke voetbal. Met snelle combinaties door het midden en met de echte wingbacks Grimaldo en Frimpong is de ploeg aanvallend niet te stoppen, terwijl het defensief ook prima op orde lijkt.

In Football Manager

Wie dit seizoen met de scepter wil zwaaien in Leverkusen zal zich dit seizoen moeten kwalificeren voor Champions League voetbal. Daarnaast verwacht het bestuur dat je jonge spelers haalt voor het eerste elftal en aantrekkelijk voetbal speelt. Met de huidige selectie is dat best mogelijk en dat is maar goed ook, want het transferbudget is inmiddels op. Ook het salarisbudget is voor een groot deel gebruikt, want van de honderd miljoen euro op jaarbasis is er nog een goede drie miljoen beschikbaar.

image.thumb.png.9bb996d1e7450bac748e0768ab699bad.png

De huidige selectie zou echter ook in staat moeten zijn om dit doel te behalen. Met ervaren topspelers als Patrik Schick, Granit Xhaka en Jonas Hofmann en het talent van de jongere Florian Wirtz, Jeremie Frimpong en Piero Hincapié.

Voor de nog verdere toekomst zit er ook genoeg talent in, met jongens als Gustavo Puerta en Arthur, die al bij het eerste elftal zijn aangesloten en in het jeugdteam de 17-jarige Belg Madi Monomay, een zeer getalenteerde centrumverdediger.

image.png.db942a7cdd8bd8222a127d82e4fbf276.png

Speelplezier

Wie een game start met Bayer Leverkusen zal hier ongetwijfeld veel plezier uit gaan halen. De Bundesliga is een interessante competitie, waar iedereen van elkaar kan winnen, maar in principe Dortmund en Bayern München net een maatje te groot zullen zijn. Toch is er het een en ander mogelijk, want een combinatie van ervaren spelers met veel kwaliteit, jonge spelers met veel kwaliteit en jonge spelers met veel potentie is een goede fundering voor een succesvol seizoen.

Op de langere termijn doe je er goed aan om de faciliteiten van de club te gebruiken en mogelijk te upgraden. Op dit moment beschikt de club over een stadion waar 30.210 supporters in plaats kunnen nemen en hebben ze een uitstekend trainingscomplex, uitstekende jeugdwerving en een goed jeugdcomplex.

Al met al oogt Bayer Leverkusen als een interessant project. Er is genoeg mogelijk om aan de doelstellingen te kunnen voldoen en de toekomst is rooskleurig genoeg om op termijn mee te gaan strijden om de nationale en internationale titels.

Zijn jullie al begonnen met Leverkusen? Show je save op ons forum en laat weten hoe het je vergaat!

Voor onze andere ‘maand-dag’ artikelen check je deze startpagina.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen