Cliftonville F.C.

137 jaar geleden, op 20 september 1879, werd de oudste club van Noord-Ierland opgericht. Onafgebroken speelden The Reds op het hoogste niveau. Jammer genoeg heeft Cliftonville niet de naam die de club zou verdienen als grootste club van het land. Het zal altijd in de schaduw van Linfield acteren en dat stoort de supporters. Alle voorwaarden zijn aanwezig om de club richting de top van de competitie te dirigeren en daar te blijven heersen. Lukt het jou om af te rekenen met de eeuwige concurrent en de supporters in Solitude weer te laten juichen?

Clubinformatie
Volledige naam: Cliftonville Football & Athletic Club
Bijnaam: The Reds
Jaar van oprichting: 1879
Actief in competitie: Danske Bank Premiership (NIFL Premiership)
Prognose: 3e
Speelt Europees: Europa League eerste kwalificatieronde
Stadion: Solitude (6.224 plaatsen waarvan 2.530 zitplaatsen)
Beoordeling trainingsvelden: redelijk
Beoordeling jeugdaccommodatie: vrij goed
Beoordeling jeugdopleiding: redelijk
Balans: €69.871,-

Financiën & Faciliteiten
De financiële situatie bij de club is redelijk stabiel. Wat niet vergeten moet worden, is dat Cliftonville een club is met een semiprofessionele status. Met bijna zeventigduizend euro op de balans staat er een redelijk bedrag op de rekening en van het bestuur krijg je dan ook nog een klein transferbudget van net iets meer dan 11.600 euro. De vraag is echter of het verstandig is als semi-profclub geld uit te gaan geven aan transfers. Qua salarisbudget heb je op jaarbasis de beschikking over 371.001 euro en hiervan wordt bij de start van de game 336.151 euro gebruikt. Er dus nog ruimte om te investeren in de selectie.

De accommodaties van de club zijn voor het niveau voldoende. Investeringen in de club op dit gebied zullen lange termijn doelstellingen worden, omdat er simpelweg niet voldoende financiële middelen aanwezig zijn. Voor Noord-Ierse begrippen heb je met Solitude een prima stadion. De club speelt haar wedstrijden op kunstgras en dat is met de weersomstandigheden op het eiland geen verkeerde keus. Het trainings- en jeugdcomplex zijn redelijk tot vrij goed, zoals je van een “amateurclub” mag verwachten. Wil je hierin echt stappen maken, dan zal het eerste doel zijn de status van professionele club te bemachtigen.

Selectie/versterkingen & tactische mogelijkheden
De huidige selectie van The Reds beschikt zoals jullie kunnen zien over voldoende mogelijkheden op aanvallend vlak. Het advies is om bij de start van de game eerst even goed naar de andere elftallen van de club te kijken. Vooral in het B-eltal bevinden zich nog interessante spelers, waaronder het grootste verdedigende talent van de club, genaamd Aaron Donnelly (16 jaar), die vooral in de breedte goede versterkingen kunnen zijn.

Sleutelspelers in het eerste elftal zullen de volgende mannen zijn: Jason Mooney (GK), Jason McGuinness (CV) en Daniel Hughes (SC). Daarnaast kent de club enkele grote talenten, te weten: Levi Ives (VVL), Jude Winchester (MC) en Jay Donnelly (SC). Vooral laatstgenoemde kan een grote ontwikkeling doormaken en je de komende jaren voorzien van aanvalskracht binnen je elftal.

Qua tactische mogelijkheden is het met dit spelersmateriaal logisch om in een aanvallende 4-4-2 formatie aan te treden. De kracht van het elftal zit voor het niveau van de Noord-Ierse Premiership vooral in de aanval. De selectie is daarnaast redelijk gebalanceerd met voldoende ervaring. Eventuele versterkingen zijn echter nog wel wenselijk voor zowel de verdediging, als het middenveld. Door de financiële draagkracht van de club is het advies om je te richten op transfervrije spelers.

Uitdaging
Als oudste club van Noord-Ierland, die altijd op het hoogste niveau actief is geweest, ligt de uitdaging er om van Cliftonville ook daadwerkelijk de grootste club van het land te maken. Op korte termijn zal het veroveren van het kampioenschap al een kluif zijn en heb je hierin concurrentie van recordkampioen Linfield, titelverdediger Crusaders en ploegen als Glentoran en Glenovan. Op de lange termijn is het een uitdaging om de stap richting een profclub te maken en misschien eens te kunnen verrassen op Europees gebied. Met verrassen wordt bedoelt het behalen van de groepsfase van een Europees toernooi. Daar zullen waarschijnlijk jaren voor nodig zijn, maar het zal zorgen voor behoud van het spelplezier. Er liggen dus genoeg mogelijkheden om een prachtige carrière op te bouwen bij Cliftonville Football & Athletic Club.

Dit artikel werd geschreven door forumlid Reidar. Volg ook zijn novelle over Cliftonville.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here