Bring them back to glory – FM 22 save suggesties (deel 2)

Dit is een gastblog geschreven door forumlid Nummerke10.

Na een eerdere gids waarin de gevallen grootheden uit het Engelse, Duitse en Spaanse voetbal werden uitgelicht is het nu tijd om ons licht te laten schijnen op de Benelux. In Nederland zijn Ajax, PSV en Feyenoord de teams die de afgelopen 60 jaar de dienst uitmaakten en ook in België heb je met Anderlecht, Club Brugge en in mindere mate Standard Luik absolute veelwinnaars. Toch zijn er ook in deze landen teams die maar al te graag terugkeren naar hun oude glorie.

Nederland

Vanaf 1965 zijn er maar vijf teams in Nederland landskampioen geworden. Naast de grote drie werden ook AZ en FC Twente landskampioen. Welk team er in 1964 de beste van Nederland was? DWS. Wat het nog indrukwekkender maakte is dat ze het jaar ervoor nog kampioen werden op het tweede niveau. De club ging in 1972 op in FC Amsterdam maar de amateurtak bleef doorgaan onder DWS. Het team speelt momenteel op het 7e niveau, de Tweede Klasse, dus er zal een database aan te pas moeten komen om grote broer Ajax van de troon te stoten.

Een ander team dat in de Tweede Klasse speelt is HVV Den Haag. Het bijzondere aan deze club is dat zij naast de traditionele top drie het enige team zijn dat met een kampioensster mag spelen. Van 1891 tot en met 1914 wist de club liefst tien landstitels te noteren. Met hun titel in 1891 waren ze niet de eerste landskampioen van Nederland. In 1889 wist het intussen al lang en breed gestopte RC & FC Concordia de eerste titel te pakken en in 1890 viel de eer aan HFC Haarlem. The Good Old werd drie keer kampioen en speelt nu in de Tweede Divisie, het hoogste amateurniveau van Nederland. Geef jij Haarlem weer een profclub?

Een treetje omhoog in de Keuken Kampioen Divisie spelen enkele oud-kampioenen. EVV, nu FC Eindhoven, werd in 1954 landskampioen en provinciegenoot NAC mocht nog langer geleden aan die eer proeven. In 1921 waren de Bredanaars de beste van Nederland. ADO Den Haag viel die eer twee keer ten deel, in de oorlogsjaren 1942 en ’43 wist de club uit de Hofstad zich tot winnaar te tronen. Den Haag verdient als derde stad van Nederland wel weer een landstitel toch?

In de Eredivisie zijn veruit de meeste kampioenschappen terug te vinden. Na de top drie heeft Sparta met zes titels het mooiste palmares. Hun laatste titel dateert echter alweer uit 1959, sindsdien is Feyenoord uitgegroeid tot de grote broer. Verrassend genoeg is Go Ahead Eagles met vier titels de volgende in de rij maar zij moeten alweer 88 jaar wachten op succes. Ook Willem II, de Tricolores, wist meerdere titels te pakken maar de club uit Tilburg bleef steken op drie. Tot slot moet ook Heracles Almelo al jaren lijdzaam toezien dat het zo glorieuze verleden steeds stoffiger wordt.

België

Er is een vrij brede top in België. Je zou kunnen zeggen dat Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik  de traditionele top drie vormen maar ook AA Gent en RC Genk wisten recentelijk nog titels te pakken. Met elf titels is het echter Union Sint-Gillis dat de derde club van België is. De Brusselaren waren vóór de Tweede Wereldoorlog de meest succesvolle club van Brussel en heel België. Vanaf de overname door de rijke Tony Bloom in 2016 vond de club na jaren in de krochten van het Belgische voetbal de weg weer omhoog en dit jaar is de club weer trots deelnemer van de Jupiler Pro League.

De successen van KV Mechelen komen uit een iets minder ver verleden. In de jaren ’40 wist de club drie titels te veroveren en in 1988/89 volgde onder Aad de Mos de vierde landsbokaal. Het grootste succes van de club kwam echter een jaar eerder, toen het in de finale van de Europacup II afrekende met Ajax en na Anderlecht als tweede Belgische club een internationale prijs wist te winnen. Na financiële problemen in 2003 degradeerde de club naar de Derde Klasse maar de laatste jaren is de club vrijwel standaard op het hoogste niveau van België actief geweest, wachtend op nieuw succes.

In België zijn stamnummers voor sommige clubs een belangrijke factor. Royal Antwerp FC is de oudste Belgische profclub en kreeg bij het toekennen van de stamnummers in 1926 stamnummer 1. In het seizoen 2008/09 waren er voorstellen om te fuseren met Germinal Beerschot maar gelukkig voor de liefhebbers van traditieclubs bleef The Great Old en het bijpassende stamnummer behouden. De Antwerpse club is de laatste jaren weer steevast terug te vinden in de top van de Eerste Klasse A, ligt een vijfde landstitel in het verschiet?

Stamnummer 2 hoorde bij Daring Club Molenbeek maar die club bestaat inmiddels niet meer, nadat een fusie met Racing White leidde tot RWDM, dat verderging met het stamnumer van Racing White. Uiteindelijk is die club in 2003 door de bond geschrapt. Met stamnummer 4 heeft Club Luik een mooi en lang verleden. Liefst vijf landstitels wist de club te noteren maar nu komt het uit in de Eerste nationale, het derde niveau van België. Misschien voel jij je wel geroepen om met Club Luik de strijd aan te gaan met Standard en met die andere Club, namelijk huidig landskampioen en stamnummer 3 Club Brugge.

Bekijk ook deel 1, waarin suggesties worden gegeven voor clubs uit Engeland, Spanje en Duitsland!

CATEGORIEËN