Dat er onder het mensenras een type bestaat dat er plezier in schept lasterpraat te verspreiden onder zijn medemens is u wellicht niet vreemd. Iedereen kent zo wel iemand. Gelukkig zijn geen van hen leden op het forum van Managers United, en begrijpt eenieder dat het biet nepotisme was die onze Novelle van de Week aanduidde. Een occasionele twijfelaar hoeft maar even door de novelle van ‘Arjan met Stip’ heen te bladeren om te beseffen dat deze het gros overstijgt, en dat op meerdere vlakken.
Het is al eerder gezegd (en het zal nog gezegd worden, neem dat maar van me aan): een goede novelle is een novelle die op een of ander manier een meerwaarde weet te bieden aan de lezer. De auteur wil zijn volgers meenemen op zijn avontuurlijke reis, zijn belevenissen met hen delen. Maar als de reisgids keer op keer met hetzelfde deuntje aan komt zetten, zal zijn gevolg het binnen afzienbare tijd onoverkomelijk op een lopen zetten. Die nood zal zich evenwel niet aan hen opdringen bij het lezen van “Bring Football Back To Earth.” Al is het me volledig onduidelijk waar dat voetbal zich dan wel mag bevinden, de updates ogen aantrekkelijk en nodigen tot lezen uit. Korte stukken tekst zijn zo in de layout verwerkt dat deze er luchtig uit blijft zien.
Door optimaal gebruik te maken van de bladspiegel komt de geestelijke vader van onze winnaar tot een strak en overzichtelijk geheel, terwijl de rijke variatie aan lettertypes in de koppen en de kunstig bewerkte illustraties dan weer voor een speels element zorgen. Regelmatig krijgen we ook een update zonder tekst voorgeschoteld: een sloganesk klinkende titel die de blikvanger, meestal een grafisch meesterwerkje, begeleidt, in een stijl die aan de Amerikaanse billboards doet denken.
Inhoudelijk wordt de lezer meteen meegesleurd in het verhaal door de moord op Dwight Lodeweges, manager in spé bij Eredivisie-club SC Heerenveen. Niet lang na de gebeurtenissen zijn de daders opgepakt: twee fervente supporters van het rivaliserende Cambuur, de club uit de Friese hoofdplaats Leeuwarden, met een nogal extreme invulling van het gegeven clubliefde. Op de valavond van het nieuwe seizoen zit het bestuur met de handen in het haar, want het team zit zonder manager. Als deus ex machina daalt echter een nationale volksheld neer, en meteen stijgt bij elke inwoner van het oudste Nederlandse veenkanaaldorp de moraalthermometer met ettelijke graden. Ruud van Nistelrooij, het boegbeeld dat Heerenveen in deze barre tijden broodnodig had. Het succesverhaal kan beginnen…
Ondertussen zijn we al geruime tijd later in het verhaal aanbeland
, maar haast wordt er niet gemaakt. De verteller geeft er de voorkeur aan ons in alle aspecten van het clubgebeuren te betrekken, wat voor een aangename variatie zorgt en het verhaal boeiend houdt. Sinds de inleidende gebeurtenissen verwerd de storyline al gauw tot een dun stroompje, tot uitdrogen gedoemd. Dat stoort niet, de ontwikkelingen voor de Superfriezen bieden genoeg om de lezers in de ban te houden, en de presentaties hiervan bekrachtigen dat gevoel. Want al draaien zijn grafische experimenten niet steeds even geslaagd uit, ze zijn er wel en spelen zonder twijfel hun rol in de frisse, innoverende uitstraling van deze Novelle van de Week: Bring Football Back To Earth.