Borussia Mönchengladbach

We klagen altijd over het niveau van het Nederlandse voetbal. Onze Mickey Mouse competitie lijkt steeds verder af te glijden. Het is dan misschien ook niet vreemd dat steeds meer mensen over de grens gaan kijken. Een goed voorbeeld hiervan vinden we net over de grens bij Venlo. Op slechts 40 kilometer van de Nederlandse grens is topvoetbal in de Duitse Bundesliga te aanschouwen bij Borussia Mönchengladbach. Dus waarom ga jij dan niet ook even over de grens kijken?

Stad en omgeving
Mönchengladbach is een grote stad met meer dan 250.000 inwoners in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De deelstaat is met zeventien miljoen inwoners de grootste deelstaat van Duitsland en is bovendien een van de meest dichtbevolkte gebieden van heel Europa.

De geschiedenis van de stad Mönchengladbach start met het bouwen van een klooster in 974 dat werd vernoemd naar het beekje dat in de buurt stroomde: de Gladbach. De stad die langzaam ontstond kreeg in eerste instantie deze zelfde naam, maar deze is in de loop van de tijd over gegaan in de naam Mönchengladbach. De stad zelf groeide natuurlijk, maar een hele speciale stad is het nooit geworden. Mönchengladbach heeft namelijk niet echt veel monumenten of musea, maar is ook geen uitgesproken winkel- of uitgaansstad geworden. Bij de meeste mensen is het voornamelijk bekend vanwege de voetbalclub.


Het klooster Gladbach. Foto van CaS2000.

Clubhistorie
Borussia Mönchengladbach werd opgericht op 17 november 1899 onder de naam FC Borussia München-Gladbach, aangezien de stad op dat moment ook nog München-Gladbach heette. De naam is in de loop van de tijd meerdere malen veranderd, maar voornamelijk op momenten dat de naam van de stad ook veranderde.

In 1903 schreef de club zich in bij de West-Duitse voetbalbond, waar het natuurlijk onderaan moest beginnen. Binnen tien jaar speelden Die Fohlen echter al op het hoogste niveau. Eenmaal hier had de club een eigen stadion nodig. Daarom begon de club in 1914 met de bouw van het Bökelbergstadion, het stadion dat in gebruik bleef tot 2004.

Het Duitse voetbal was erg decentraal in de vroegere jaren. Borussia Mönchengladbach werd wel een aantal keren kampioen van deze regionale divisies, maar de eerste grote en ook nationale prijs kon de club pas bijschrijven in 1960. In dat jaar werd in het stadion van Düsseldorf in de finale om de DFB-Pokal, de Duitse beker, gewonnen van Karlsruher SC.

Vanaf de zomer van 1963 werd het Duitse voetbal voor het eerst niet meer regionaal gespeeld en werd de Bundesliga opgezet. Gladbach mocht niet direct beginnen op het hoogste niveau, maar promoveerde in 1965 wel naar het nieuwe hoogste niveau. En niet zonder succes. De club bouwde een aantal jaren aan een elftal en werd uiteindelijk in 1970 voor het eerst kampioen van Duitsland. Dat was nog niet alles, want de club prolongeerde deze titel een jaar later.

De jaren zeventig werd de grote succesperiode van de club. In 1973 werd namelijk voor de tweede keer de Duitse beker gewonnen, de club werd nog eens drie keer op rij kampioen in 1975, 1976 en 1977 en bovendien werd in zowel 1975 als in 1979 de UEFA Cup in de prijzenkast bijgezet. In 1977 werd ook de finale van de Europacup I gehaald, maar deze werd verloren.

Aan een dergelijke periode komt echter ook een keer een einde en de club gleed langzaam af. De enige grote prijs die sinds de laatste UEFA Cup nog werd gewonnen is de DFB-Pokal in 1995. De club degradeerde zelfs twee keer, om wel weer snel terug te keren naar het hoogste niveau en de afgelopen jaren behoort de club ook weer tot de subtop in Duitsland.

Verwachtingen 
Het bestuur verwacht van jou als manager dat je de club minstens naar een plaatsje in het linker rijtje weet te leiden. Dit lijkt met de huidige selectie best te moeten kunnen. In de beker verwachten de beleidsbepalers echter ook nog een plaats in de kwartfinale. Dit is natuurlijk ook mogelijk, maar dan moet je wel geen pech hebben met de loting.

Naast deze doelen op prestatief gebied, geeft het bestuur je nog een belangrijk doel mee. Je moet je namelijk toeleggen op het opleiden en laten doorbreken van jeugdspelers. Die Fohlen hebben op dit gebied niet zo zeer een geschiedenis, maar is zich er wel steeds meer op toe gaan leggen en heeft dan ook een eigen jeugdinternaat om spelers uit heel Duitsland een kans te geven te spelen bij de club.

Faciliteiten
Gladbach heeft een modern stadion, genaamd Stadion im Borussia-Park of kortweg Borussia-park. Het biedt plaats aan iets meer dan 54.000 fans, waarvan 16.000 het zullen moeten doen zonder stoeltje. Er ligt bovendien een perfecte grasmat in het stadion met veldverwarming. De overige accommodaties van de club zijn goed te noemen. Het enige mindere is de jeugdopleiding, die slechts als redelijk wordt gezien. Voor een grote club als misschien dan ook wel een aandachtspuntje.


Het stadion bij nacht.

Samenwerkingsverbanden
Over de samenwerkingsverbanden kunnen we vrij kort zijn: die heeft de club niet. Een moederclub heeft de club momenteel natuurlijk niet nodig, maar een vaste plek binnen Duitsland om je talenten te laten rijpen is misschien wel het overwegen waard.

Financiën
Mönchengladbach heeft een flinke som geld op de balans staan, zo’n 30 miljoen namelijk. En er wordt ook nog eens verwacht dat de club winst zal maken dit seizoen. Wel heeft de club een lening van 52 miljoen open staan bij de overheid. Hierop moet elke maand 190.000 worden afgelost, maar er hoeft geen rente te worden betaald. Ondanks deze redelijk rooskleurige cijfers, mag je van het bestuur maar tweeëneenhalf miljoen uitgeven. Wel is er nog ongeveer 50.000 euro ruimte in je maandelijkse loonbudget, wat je toch nog wat mogelijkheden geeft.

Technische staf
De technische staf van de club is op veel opzichten goed opgezet. Zo is er een goede technisch directeur en ook een alleraardigste hoofd jeugdopleidingen. Ook je assistent is van een redelijk niveau, maar ik twijfel persoonlijk over de kwaliteiten van de managers van het tweede en het jeugdteam. Dit is echter niet het enige wat onder handen moet worden genomen. Er zijn namelijk ook te veel fysio’s bij de club aanwezig en juist weer te weinig trainers. Over de scouts heb je daarentegen niets te klagen: deze zijn er genoeg en zijn bijna allemaal ook van het niveau dat je zou verwachten.

Selectieanalyse
Gladbach heeft, zoals eigenlijk altijd, een mooie selectie dit seizoen met een mooie mix van jong talent en routine. Met het huidige materiaal zou ik kiezen voor ofwel een 4-4-2 of een 4-2-3-1 als formatie. In de verdere analyse ga ik uit van de eerste formatie.

In het doel is Marc-André ter Stegen de onbedreigde nummer één. De jonge Duitse doelman staat niet voor niets in de belangstelling van enkele van de grootste clubs ter wereld en zal dan ook zeker garant staan voor vele reddingen als hij onder de lat staat. Naast ter Stegen zijn er nog twee doelmannen voor het eerste elftal: de ervaren en betrouwbare Christopher Heimeroth en de nog jonge Janis Blaswich. Janis kan het niveau van Gladbach echter lang niet aan en ook in de jeugd is geen enkele echt talentvolle keeper aanwezig. Een aandachtspuntje dus.

Achterin heb je een ruime keuze aan verdedigers, al zijn er een aantal van hen al op leeftijd. Op rechtsback heb je twee jonge, Duitse spelers, die als zelf opgeleid kunnen worden beschouwd en bovendien zo goed als gelijkwaardig zijn. Tony Jantschke is de meer ervaren van de twee, maar is vooral een verdedigend ingestelde back en is niet heel snel. Julian Korb daarentegen is juist wel snel en aanvallend ingesteld, maar is dan ook fysiek minder sterk en loopt mentaal achter op Jantschke. Het is aan jou wat je prefereert, want beiden kunnen ook nog door groeien. Centraal achterin zou ik kiezen voor de ervaren Stranzl met daarnaast de jongere Domínguez. Beiden zijn sterk in de lucht en in de dekking en met de ervaring van Stranzl en de snelheid van Domínguez vullen ze elkaar goed aan. Als reserves heb je bovendien nog de ervaren Brouwers en de jonge Nordtveit. Deze laatste kan echter net zo goed op het middenveld uit de voeten. Op links is de verdediging nog het minst bezet. Met Oscar Wendt en Filip Daems staat er wel redelijk wat ervaring, maar beiden zijn geen toppers. Ik zou kiezen voor Wendt en de momenteel uitgeleende Zimmermann langzaam klaar gaan stomen voor de toekomst op deze positie.

Centraal op het middenveld zal vooral plaats zijn voor verdedigend denkende spelers. Twee jonkies zullen waarschijnlijk hier je vaste duo vormen: Granit Xhaka en de van Leverkusen gehuurde Christoph Kramer. Bovendien is er met Thorben Marx een ervaren vervanger aanwezig, die ten alle tijden in kan springen. Ook kan Lukas Rupp nog centraal uit de voeten, al kan hij net zo goed rechts op het middenveld spelen. De zeventienjarige Dahoud is bovendien een spelertje om in de gaten te houden. Op rechts staat één van de sterren van dit team: Patrick Herrmann. Hij is snel, beweeglijk, technisch redelijk vaardig en kan bovendien ook nog doorgroeien. Als eerste reserve heb je de keuze tussen Mlapa, Hrgota en de al genoemde Rupp. Allen hebben hun voors en tegens, maar ik zou gaan voor Mlapa en de andere heren gaan gebruiken voor andere posities. Op links zal de zeer ervaren Juan Arango de eerste keus zijn en met Amin Younes staat zijn natuurlijke opvolger ook al klaar. Ook heb je nog pas zestienjarige Sinan Kurt. Hij speelt het liefste als aanvallende middenvelder, maar je zou hem ook als spits of linkshalf op kunnen gaan leiden. Die keuze laat ik aan jou.


Herrmann, een van de sterspelers.

In de spits is duidelijk welke twee mannen er thuis horen. Max Kruse is een erg goede aanvaller en met Raffael als kompaan heb je een hele mooie voorhoede staan. Reserves voorin zijn door het uitlenen van Luuk de Jong echter erg schaars. De al genoemde Hrgota lijkt nu de eerste reserve, maar verder zijn alleen de twee grote, maar nog erg jonge talenten Kurt en Rizzo bij de club aanwezig. Misschien is het een idee om ofwel permanent, ofwel tijdelijk een extra aanvaller erbij te halen, waarbij ik als gratis tip geef de bij Dortmund overbodige Duitser Schieber te overwegen.

Beste opstelling
DM: Marc-André ter Stegen
VR: Tony Jantschke
VC: Martin Stranzl
VC: Álvaro Domínguez
VL: Oscar Wendt
MR: Patrick Herrmann
MC: Granit Xhaka
MC: Christoph Kramer
ML: Juan Arango
SC: Max Kruse
SC: Raffael

Spelplezier
Borussia Mönchengladbach is een oude topclub in Duitsland, die weer uit een dal aan het komen is. Het geraamte voor de toekomst staat voor een groot gedeelte, maar de laatste stap terug naar de top moet nog definitief worden gezet. Op de korte termijn is het bestuur vrij schappelijk in de verwachtingen, maar kun jij van die Fohlen weer de topclub van de jaren zeventig maken?

Officiële website
http://www.borussia.de/english/home.html

Gemaakt met database 14.3.0 zonder MU Update

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here