De Belgische tweede klasse kwam de laatste jaren veelvuldig in het nieuws door de naamsverandering naar 'EXQI League', de verrassende promotie van AFC Tubize en blunders van de Belgische Voetbalbond. Dit kostte uiteindelijk de kop van de Kempense ploeg Verbroedering Geel. Benieuwd welke verrassingen deze competitie nog in petto heeft? Deze gids zal alles een stuk duidelijker maken!
Historie
De tweede klasse kreeg pas vanaf 1926 haar huidige vorm. In 1931 werd de competitie opgesplitst in twee reeksen. Deze twee reeksen werden in 1952 weer samengevoegd tot wat nu de huidige EXQI League is. Er werden door de jaren heen nog veel kleine veranderingen doorgevoerd. Zo besliste de KBVB om vanaf het seizoen 2005/2006 de nummer 17 uit de eerste klasse mee te laten doen met de eindrondekandidaten uit tweede klasse, om promotie en degradatie te bepalen. In 2007/2008 stapte de KBVB hier van af om terug te keren naar een eindronde met vier tweedeklassers.
Ook huidige topclubs hebben ooit in de tweede divisie gespeeld. In 1935 promoveerde Anderlecht, toen nog RSC Anderlechtois, naar de eerste divisie en in 1959 promoveerde Club Brugge voor het laatst naar de eerste klasse.
De voorbije jaren speelde er zich weer heel wat spektakel af. Zo werd het pas gepromoveerde FCV Dender twee jaar geleden onmiddelijk kampioen. In de eindronde die daarop volgde namen Lierse, Antwerp, KV Mechelen en Kortrijk deel. KV Mechelen won deze eindronde en mocht zodoende FCV Dender vergezellen in eerste klasse. Vorig seizoen werd wel het seizoen van KV Kortrijk. De West-Vlamingen wonnen de competitie na een lange titelstrijd met AFC Tubize. Laatstgenoemde won zeer verrassend de eindronde en speelt dit jaar samen met Kortrijk in de hoogste afdeling.
Maar er werd de afgelopen jaren niet alleen gevoetbald in de huidige EXQI League. Zo werd Geel in maart 2006 verbannen naar de derde divisie omwille van de omkopingszaak Yé. Een jaar later versloeg Geel het Waalse UR Namen in de finale van de eindronde en stond zo op het punt om haar rentree in tweede te maken. Namen was echter niet van plan dit te laten gebeuren: er werd een klacht ingediend tegen de licentie van Geel. In eerste instantie kreeg Namen gelijk en besliste de KBVB dat Namen in plaats van Geel mocht promoveren. Geel was het hier niet mee eens en stapte naar de rechtbank en diende zelfs klacht in bij de FIFA. Na een lang spelletje van welles-nietes werd er besloten dat zowel Geel als Namen in tweede zouden mogen aantreden. Toen deze beslissing viel, was de competitie al op gang getrapt en moest dus ook de kalender aangepast worden. Ook een heleboel spelers van Geel waren vertrokken naar andere clubs door de onzekerheid van de club. Geel zou uiteindelijk kansloos degraderen en even later failliet gaan terwijl Namen zich nipt kon redden en ook dit seizoen zal aantreden in de tweede klasse. Ook dit seizoen was er weer onrust in tweede klasse. De eersteklassers en tweedeklassers raakten het niet eens over de verdeling van de TV-gelden waarop tweede klasse haar rechten verkocht aan cultuurzender EXQI. De naam 'Tweede Klasse' werd dan ook veranderd naar 'EXQI League'.
Klassiekers
In bijna elke competitie heb je wel zwaar beladen wedstrijden, in de Belgische EXQI League is dat niet anders. Zo kunnen Lierse en Antwerp elkaar wel in de haren vliegen. Ook de relatie tussen OH Leuven en KV Tienen valt niet echt positief te noemen. Daarnaast heb je ook nog FC Luik – Antwerp (stamnummer 1 versus stamnummer 4), Sint-Truiden – Tienen, Sint-Truiden – KVSK United en Beveren – Waasland.
Welke clubs doen mee in 2008/2009?
Het seizoen begint met negentien clubs: Antwerp, Beveren, Deinze, Doornik, Eupen, FC Brussels, FC Luik, Hamme, KVSK United, Lierse, OH Leuven, Olympic Charleroi, Oostende, Ronse, Sint-Truiden, Tienen, UR Namen, Virton en Waasland.
Dit jaar rekent Sports Interactive Lierse, Sint-Truiden en FC Brussels tot de absolute titelkandidaten. Daaronder heb je met ploegen als Antwerp, Beveren, OH Leuven en KVSK United een subtop die erg dicht aanleunt bij de top. Onderaan wordt er niet al te veel verwacht van UR Namen, Doornik en Olympic Charleroi.
Algemene Regels
De competitie begint met negentien clubs. Na één seizoen zullen dit er nog maar achttien zijn. In het eerste seizoen zullen er dus 36 wedstrijden afgewerkt worden. Als op het einde van het seizoen het puntenaantal nog gelijk is, zal eerst het aantal gewonnen wedstrijden doorwegen, daarna het doelpuntensaldo en tenslotte het aantal gemaakte doelpunten. Je kan slechts vier spelers op je bank zetten. In je 15-koppige wedstrijdkern moeten er ook ten minste zes spelers zitten die in België opgeleid zijn en twee spelers jonger dan 21. Spelers worden geschorst na ofwel een rode kaart of na drie verzamelde gele kaarten.5
Transferperiodes
Zowel in de zomerstop (1 juli tot en met 31 augustus) als in de winterstop (1 januari tot en met 31 januari) kan je je selectie versterken door spelers te kopen en verkopen. In de eerste seizoenshelft, van 1 september tot en met 31 december, kan je enkel transfervrije spelers aantrekken.
Promoveren
Het team dat na 36 speeldagen bovenaan staat promoveert naar de Jupiler League. De teams die tussen de tweede en de vijfde plaats gestrand zijn, mogen deelnemen aan de weeral vernieuwde eindronde van de EXQI League. In deze eindronde ontmoeten de vier teams elkaar in een knock-out fase. De twee winnaars van deze knock-out fase mogen door naar de 'echte' eindronde met de twee knock-out winnaars uit tweede klasse en de nummer 15 en 16 uit eerste klasse. De winnaar van deze eindronde mag naar de Jupiler Pro League. Deze ietwat complexe eindronde zal enkel in 2008-2009 plaatsvinden (Door de competitiehervorming in eerste klasse). Vanaf 2009-2010 spelen de nummers twee, drie en vier een eindronde met de nummer 15 uit eerste klasse.
Degraderen
Onderaan degraderen de laatste twee teams naar Derde Klasse en spelen de nummer 17-14 een eindronde met de derdeklassers. Vanaf 2009/2010 zullen er slechts twee ploegen rechtstreeks degraderen en zal er één de degradatie eindronde spelen.
Financiën
De clubs in de EXQI League hebben niet zo bijster goede financiën. Als je je spaarboekje wil vullen kan je dus ook best niet hiernaartoe trekken. Bij de meeste clubs zal je niet meer dan €100.000 krijgen om te spenderen.
Spelplezier
De Belgische EXQI League is een enorm leuke competitie om in te spelen. Elk jaar komt er een nieuwe lading ploegen bij uit Eerste en Derde klasse. Op het einde van het seizoen kan je kampioen zijn, met de eindronde meedoen of je voorbereiden op volgend seizoen in Derde Klasse. Naast de competitie speelt elke tweedeklasser ook in de Beker van België. Het leuke hieraan is dat het zo'n heerlijk gevoel geeft om een eersteklasser uit te schakelen. Als je van verrassingen en low-budget ploegen houdt, is de EXQI League de competitie die je zoekt!
Deze gids is gemaakt met de SI Update 9.0.1