FM19 Clubgids: Atalanta Bergamo

HomeFootball Manager 2019ClubsFM19 Clubgids: Atalanta Bergamo

Auteur

Datum

Categorie

Een prachtige club in Noord-Italië, die met behulp van de Nederlandse inbreng van Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens er in geslaagd is om te groeien richting de subtop van de Serie A. De Nerazzurri werken hun wedstrijden af in een oud, klassieke stadion met een fanatieke aanhang op de Curva Nord. Kun jij ervoor zorgen dat Atalanta Bergamo de aansluiting weet te vinden met de topploegen in Italië?

Clubhistorie

Meer dan 100 jaar geleden, in 1907, werd Atalanta al opgericht en in die periode speelde de club 58 seizoenen in de Serie A, 28 seizoenen in de Serie B en slechts één seizoen in de Serie C. Een onwijs consistente prestatie van een club buiten de grote steden. Sinds de eeuwwisseling degradeerde de club drie keer, maar wist telkens binnen één seizoen weer terug te keren op het hoogste niveau.

De laatste prijs van de club dateert van het seizoen 2010-2011, toen de Serie B werd gewonnen. Sindsdien speelt Atalanta op het hoogste niveau en doen dat heel aardig. In de eerste jaren na de promotie hadden ze het, mede door sancties van de Italiaanse bond, erg lastig. Maar, de afgelopen twee jaar zijn ze in het linkerrijtje geëindigd met een 4e plek als hoogtepunt, twee jaar geleden. Hierdoor zijn ze ook tweemaal op rij geplaatst voor de Europa League, waardoor je komend seizoen mag beginnen in de 2e kwalificatieronde van deze competitie. In de vroegere UEFA Cup werd in 1991 al eens de kwartfinale gehaald, terwijl de Coppa Italia in 1963 als enige keer gewonnen werd.

Atalanta-Bergamo-Historie

Filosofieën

Het bestuur van de club zal je functioneren niet beoordelen op vooraf gestelde filosofieën. Dit geeft je dus zelf alle vrijheid om die naar eigen wens samen te stellen. Italië is natuurlijk wel een het land tradities, passie en catenaccio. Wellicht is het dus een idee om deze vorm van counteren terug te brengen naar de Italiaanse velden? Daarnaast zou je er voor kunnen kiezen om je selectie zoveel mogelijk te nationaliseren. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook de optie om af te rekenen met het verleden van verdedigend voetbal en zodoende juist met een gegenpress tactiek de tegenstanders te slim af te zijn.

Verwachtingen en budgetten

De verwachtingen van het bestuur zijn eigenlijk heel gemixt. Waar de lat in de nationale competities niet heel hoog ligt, is dat in Europees verband wel anders. Zo moet je in de competitie minimaal in het linkerrijtje eindigen, wat natuurlijk goed te doen is. Daarnaast verwachten ze minimaal een plaats in de kwartfinales in de Coppa Italia. Echter gaan ze er ook vanuit dat je in de Europa League doordringt tot de 2e knock-out ronde.

De budgetten om aan deze verwachtingen te voldoen liggen niet heel erg hoog. Je moet namelijk wat schuiven, zodat je wat salarisbudget over houdt voor nieuwe spelers. Wanneer je dit doet, dan zal er ongeveer € 8 miljoen overblijven om een leuke speler te halen. Mocht je minder realistische verwachtingen voorstellen aan het bestuur dan kan dit oplopen tot € 12 miljoen, maar dit zullen we niet adviseren. Dan moet je namelijk al denken aan het winnen van de Serie A, of het behalen van de kwartfinale in de Europa League.

Financiën

De financiën van de club zien er gezond uit en worden volgens mij FM geschat op ‘veilig’. Met een totale balans van € 18 miljoen aan het begin van het seizoen heb je ook een prima uitgangspunt om met Atalanta een carrière te beginnen. Het vooruitzicht is daarnaast ook heel positief te noemen, waarbij er ook nog een voldoende doorgroeimogelijkheden zijn.

Atalanta-Bergamo-Financien

Selectie

Het eerste probleem wat je eigenlijk hebt, is dat twee van je betere spelers niet beschikbaar zijn. Franck Kessié en Bryan Cristante zijn namelijk verhuurd aan AC Milan en AS Roma en zullen na één seizoen ook een definitieve overstap maken naar deze clubs. Sowieso is het verhuren van spelers blijkbaar een sport bij Atalanta, aangezien er echt een waslijst aan spelers op huurbasis ergens anders zijn ondergebracht. Een kleine teleurstelling, al heb je nog voldoende sterke spelers over.

Keeper en Defensie

Om te beginnen heb je de beschikking over een keeper, Etrit Berisha, die we mogen bestempelen als prima sluitpost. Verder heb je in de verdediging meerdere opties om de centrale plekken in te vullen. Zo zijn er ervaren krachten als Rafael Tolói en Andrea Masiello. Je kunt ook gebruik van Gianluca Mancini, een meer getalenteerde optie. Aan de linkerkant is Robin Gosens je beste optie. Op rechts zal Hans Hateboer het qua niveau net afleggen ten opzichte van Timothy Castagne.

Middenveld

Op het middenveld kun je mooie rouleren tussen meerdere spelers die ongeveer van hetzelfde niveau zijn. Hier zal je dus zelf een keuze moeten maken tussen welke spelers het beste in je tactiek past. Marten de Roon zal waarschijnlijk bij veel FM-spelers opgesteld worden, gezien zijn goede prestaties voor het Nederlands Elftal de laatste interlandperiode.

Kracht in de aanval

De kracht van het elftal zit hem eigenlijk voornamelijk in je aanvallende middenvelders. Waar Alejandro Gomez aan de linkerkant kan schitteren en Josip Ilicic het best als ’10’ kan fungeren. Op rechts kan je gebruik maken van Emiliano Rigoni, die is gehuurd van Zenit. Als diepe spits heb je een moeilijke keuze. Daar kun je namelijk gebruik maken van de sterke Duvan Zapata, die is gehuurd van Sampdoria, maar wellicht zie je er meer heil in om te starten met Musa Barrow, die een stuk jonger is, en ook nog eens wordt gezien als zelf opgeleide speler.

Atalanta-Bergamo-Selectie

Beste spelers en grootste talenten

Josip Ilicic

Josip-Ilicic-Atalanta-Bergamo

Alejandro Gomez

Alejandro-Gomez-Atalanta-Bergamo

Marten de Roon

Marten-de-Roon-Atalanta-Bergamo

Filippo Melegoni

Filippo-Melegoni-Atalanta-Bergamo

Christian Capone

Christian-Capone-Atalanta-Bergamo

Alessandro Cortinovis

Alessandro-Cortinovis-Atalanta-Bergamo

[td_smart_list_end]

Aankopen en verkopen

Ons advies is om aan het begin van het seizoen te kijken voor versterkingen op de posities van linksback en rechtsbuiten, omdat dit toch de minst bezette posities zijn. Niet alleen in de breedte, maar ook als we kijken naar pure kwaliteit.

Helaas is je budget niet toereikend genoeg om hier een directe versterking te vinden, waardoor je eerst wat spelers zal moeten lozen. Nog een extra speler huren van één van de topclubs blijft natuurlijk altijd een optie, ook al heb je al wel een aantal huurspelers in je selectie rondlopen. Hier ligt dus zeker nog een uitdaging.

Tactiek

Op basis van de beschikbare spelers is een 4-2-3-1 Breed wat ons betreft de meest voor de hand liggende tactiek voor Atalanta. De echte uitdaging zit hem echter in de keuze die moet maken over welke spelers je hierin opstelt. Onderstaand hebben we de best mogelijke opstelling gegeven volgens FM, maar zoals eerder vermeld is zijn er wel een aantal talentvolle spelers die heel dicht in de buurt zitten om een plek bij deze elf te veroveren.

Bekijk onze andere Football Manager 2019 artikelen

WonderkinderenBeste coaches – Beste Scouts – Beste fysio’sMU Data Update

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Laatste Artikelen