AFC Ajax

Sinds Frank de Boer het in december 2010 overnam van Martin Jol lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat Ajax kampioen wordt. De vierde titel op rij is inmiddels een feit en daarmee komt het totaal van de Amsterdammers op 33 te liggen. Mede dankzij de revolutie van Johan Cruijff is Ajax de laatste jaren alleenheerser in de Nederlandse Eredivisie. Europees wil het echter nog niet helemaal vlotten. De groepsfase van de Champions League is keer op keer het eindstation van de Ajacieden en het is hoog tijd dat er nu ook weer eens op Europees gebied stappen worden gezet.

Stad en omgeving
Amsterdam, de hoofdstad van ons land en de plaats waar Ajax is gevestigd. Met 812.895 inwoners is het de grootste gemeente van Nederland. Mokum, zoals de Amsterdammers hun stad noemen, ligt in de provincie Noord-Holland, aan de monding van de Amstel en het IJ. In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de grootste handelssteden ter wereld.

Ieder jaar komen mensen van overal naar Amsterdam vanwege de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. Niet alleen de Wallen en de vele coffeeshops trekken veel bekijks, maar ook de vele musea worden bezocht door menig toerist. Onder andere het Rijksmuseum, het Stedelijk museum, het Van Gogh museum en het Anne Frankhuis zijn zeker een bezoekje waard. Ook heeft Amsterdam twee universiteiten en telt de bevolking van de stad de meeste nationaliteiten ter wereld.

Clubhistorie
Het is 18 maart 1900, een belangrijke datum voor de historie van het Nederlandse voetbal. Op die dag werd namelijk de Amsterdamsche Football Club Ajax opgericht. De Amsterdamse ploeg is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste club van het land en wist ook buiten Nederland furore te maken met haar aanvallende spel. De club kende grote succesen in binnen- en buitenland en dat voornamelijk dankzij de spelers uit eigen jeugd.

In 1911 promoveerde Ajax voor de eerste keer naar de hoogste divisie van Nederland. Nadat het tussendoor nog een keer degradeerde, werd de club in 1918 voor het eerst landskampioen. Dat was het begin van de succesvolle periode van de Amsterdammers, al waren er tussendoor ook vele glansloze jaren voor de club.

Ajax groeide uit tot een topploeg in Nederland en wist tot op heden al 33 keer beslag te leggen op de landstitel. Geen enkele club in Nederland wist dat te presteren. PSV en Feyenoord volgen met respectievelijke eenentwintig en veertien landstitels op gepaste afstand. Daarnaast won Ajax al achttien keer het nationale bekertoernooi en wist het ook al acht keer beslag te leggen op de Johan Cruijff Schaal.

Naast de successen in Nederland was de club ook op Europees gebied succesvol. Ajax won viermaal de Champions League titel (ook wel Europa Cup I), een keer de Europa Cup II, een keer de UEFA Cup, tweemaal de Wereldbeker voor clubteams en drie keer de Europese Supercup. De naam Ajax heeft dan ook een wereldwijde uitstraling binnen de voetbalwereld.


Een kijkje in de prijzenkast van Ajax, foto van Karlinski73

Verwachtingen
Ajax is een ploeg die altijd mee moet strijden om de eerste plaats en dat is dan ook de minimale verwachting van het bestuur. Na vier kampioenschappen op rij is het ook niet meer dan logisch dat dit van je verwacht wordt. Naast de verwachtingen op het gebied van prestaties, verwacht het Amsterdamse bestuur ook nog wat anders van je. Ajax staat bekend om haar aanvallende spel en het opleiden van jeugdig talent. Er wordt dan ook geëist dat je aanvallend voetbal blijft spelen en spelers zal ontwikkelen via de welbekende Amsterdamse jeugdopleiding.

Financiën
Ajax is een rijke club, waar de financiën prima op orde zijn. De club heeft een balans waar zo’n 34 miljoen op staat. Daarnaast zijn er geen uitstaande schulden of lopende leningen in Amsterdam. Je transferbudget bedraagt vijftien miljoen euro, een mooi bedrag waarmee je prima kunt investeren in je selectie. Het huidige salarisbudget bedraagt 342 duizend euro per week en de lasten op het moment liggen op 341,5 duizend euro. Er is dus momenteel bijna geen euro meer over voor salarissen, maar er is nog voldoende ruimte om wat te schuiven met je budget.

Faciliteiten
Sinds 1996 spelen de Amsterdammers haar thuiswedstrijden in de Amsterdam ArenA, dat plaats biedt aan 52.960 toeschouwers. Het stadion is in goede staat en is voorzien van veldverwarming en een dak dat dicht kan wanneer het slecht weer is. Wat verder ook niet onbelangrijk is natuurlijk: het veld. Dit is in de ArenA van perfecte kwaliteit als we FM mogen geloven.


De Amsterdam Arena, foto van Bully

Verder heb je in Amsterdam de beschikking over uitstekende kantoorvoorzieningen, uitstekende trainingsfaciliteiten, een uitstekend trainingscomplex en een uitstekende jeugdaccommodatie. Daarnaast is er een exceptionele jeugdopleiding en een uitstekend jeugdscoutingsnetwerk aanwezig. De jeugdopleiding is een zeer belangrijke schakel voor de Amsterdamse ploeg, want ieder jaar weer zijn er jonge talenten die doorbreken in het eerste van Ajax. Ook hebben al erg veel spelers de overstap naar een Europese topclub weten te maken. Denk maar eens aan Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Johnny Heitinga, maar zo zijn er nog veel meer wat minder recente voorbeelden.

Samenwerkingsverbanden
Ajax werkt samen met vijf andere clubs. De drie buitenlandse clubs zijn Guo’an, AS Trencin en Ajax Cape Town. Het Chineese Guo’an is vooral op financieel gebied aantrekkelijk om mee samen te werken. Bij het Slowaakse AS Trencin kunnen spelers ervaring opdoen die in Amsterdam niet aan spelen toe zullen komen. Daarnaast is er nog een samenwerking met het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town. In het verleden maakten verschillende spelers als Steven Pienaar, Eyong Enoh en Thulani Serero al de overstap van Kaapstad naar Amsterdam. Verder werkt Ajax nog samen met de Ajax Zaterdag amateurs en met Almere City. Aan de Ajax amateurs heb je niet erg veel maar bij Almere City krijgen jonge spelers de kans om zich te bewijzen in de Jupiler League. Spelers kunnen hier ervaring op gaan doen, al is dit met de toetreding van Jong Ajax tot deze zelfde competitie wel een stuk minder interessant geworden.

Technische staf
Sinds de revolutie van Johan Cruijff is de technische staf van Ajax volgestroomd met oud-voetballers van weleer. Steeds meer oud-Ajacieden keerden terug in Amsterdam om opnieuw iets voor hun club te gaan betekenen. Spelers als Jaap Stam, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Edwin van der Sar vervullen tegenwoordig een functie bij Ajax. Verder is Hennie Spijkerman je assistent-manager en een zeer ervaren man om erbij te hebben. Hij zal je regelmatig gaan voorzien van goede adviezen en je kunt altijd bij hem terecht. Alfons Groenendijk is de manager van Jong Ajax en zal geassisteerd worden door John Bosman. De Onder-19 staat onder leiding van Orlando Trustfull en hij heeft Kenneth Perez aan zijn zijde staan.

Jaap Stam, Dennis Bergkamp en Richard Witsche zijn de trainers die in dienst zijn van de club. Alle drie hebben een verleden bij de club en weten dus precies wat er nodig is om te slagen bij Ajax. Carlo L’Ami is de keeperstrainer en Gavin Benjafield en Björn Rekelhof zorgen ervoor dat de spelers op en top in conditie blijven. Verder heb je nog een aantal mensen voor Jong Ajax en Onder-19 in dienst maar hier liggen zeker nog mogelijkheden om de staf te versterken. Verder bestaat je scoutingsteam uit zeven mensen, waaronder Tonny Bruins Slot en John Steen Olsen.


Een van de sfeeracties van de fanatieke aanhang, foto van Shiratski

Elftal- en selectieanalyse
Bij Ajax heb je de beschikking over twee potentiële keepers voor het Nederlands Elftal. Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer doen niet veel voor elkaar onder en behalen beiden een prima niveau. In mijn ogen is Cillessen de beste optie en toont hij de meeste potentie en met Vermeer heb je dan een prima back-up in huis. Achter beide heren is het Mickey van der Hart die de rol van derde doelman vervult. De jongeling heeft veel talent en kan in de toekomst uitgroeien tot eerste doelman van Ajax.

Op rechtsachter heb je de keuze uit Ricardo van Rhijn en Ruben Ligeon. Van Rhijn is mijn eerste keus, omdat het een prima verdediger met aanvallende intenties is en het Ajax-spelletje prima snapt. Daarnaast heeft hij meer ervaring dan zijn concurrent. Voor de twee centrale plaatsen achterin kun je kiezen uit Niklas Moisander, Stefano Denswil, Joël Veltman en Mike van der Hoorn. Op dit moment is Moisander zeker van een plaatsje, omdat hij kwalitatief gezien gewoon beter is dan zijn jongere concurrenten. Denswil, Veltman en Van der Hoorn hebben allemaal voldoende potentie, maar ik heb op dit moment gekozen voor Denswil. Hij kan het meeste groeien en daarom vormt hij samen met Moisander het centrale duo achterin. Op linksback is Nicolai Boilesen verzekerd van een basisplaats. Eigenlijk is alleen Daley Blind zijn concurrent, maar ik zie Blind liever een rol op het middenveld vervullen.

Naar mijn mening moet het drie-mans middenveld bestaan uit Daley Blind, Siem de Jong en Lasse Schøne. Blind is een sterke verdedigende middenvelder die prima de balans binnen je elftal weet te bewaren. Christian Poulsen zal met zijn routine de eerste reserve zijn voor deze positie, al kun je ook kiezen voor de talentvolle Bazoer. Als meer aanvallende middenvelders heb ik gekozen voor Siem de Jong en Lasse Schøne. De Jong is al jaren een belangrijke schakel binnen de ploeg en niet voor niets is hij de aanvoerder. Naast hem heb ik gekozen voor Schøne, omdat de multifunctionele Deen sinds zijn komst naar Ajax iedereen versteld doet staan. Hij is erg belangrijk voor de ploeg en beschikt verder over een prima traptechniek, waarmee hij regelmatig belangrijke goals scoort of assists geeft. Je kunt echter ook kiezen voor spelers als Thulani Serero, Davy Klaassen en Lerin Duarte.

Voorin begin ik met Bojan op rechts starten. De Spanjaard wordt gehuurd van FC Barcelona en is een zeer getalenteerde voetballer. Op links zal Viktor Fischer de eerste keus zijn. De jonge Deen laat al langer zien over veel potentie te beschikken en is al vaker belangrijk geweest voor de ploeg, al was het afgelopen seizoen niet zo best. In de punt van de aanval zal Kolbeinn Sigþórsson proberen zijn doelpunten te gaan maken. Als vervangers voor de voorhoedespelers heb je een aantal zeer getalenteerde spelers ter beschikking. Lucas Andersen, Ricardo Kishna en Dejan Meleg beschikken allemaal over voldoende kwaliteiten en kunnen uitgroeien tot vaste waardes in het eerste elftal.

Beste opstelling:
GK: Jasper Cillessen
RB: Ricardo van Rhijn
LB: Nicolai Boilesen
VC: Niklas Moisander
VC: Stefano Denswil
CVM: Daley Blind
CM: Siem de Jong
CM: Lasse Schone
AML: Viktor Fischer
AMR: Bojan
SP: Kolbeinn Sightorsson

Spelplezier
Een game met Ajax staat altijd garant voor veel plezier. Je hebt een zeer getalenteerde selectie ter beschikking en kunt, zeker op nationaal gebied, goed presteren met het huidige team. Ondanks dat het in Nederland uitstekend gaat met Ajax blijven de Europese successen uit. Het is tijd dat iemand daar verandering in gaat brengen. Ben jij diegene die Ajax opnieuw naar Europees eremetaal kan brengen?

Officiële website
http://www.ajax.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here