De keuzes van MU: vijf landen die smachten naar een eindtoernooi (en dat zouden moeten kunnen halen)

Nu de reguliere competities ten einde komen en er steeds meer nieuws over voorselecties naar buiten sijpelt, is het natuurlijk uitkijken naar het Europees Kampioenschap. ‘Wij’ zijn er weer bij en dat is natuurlijk fantastisch, maar helaas is dat niet altijd het geval geweest. Voor komende zomer zal de Oranjekoorts wel weer toeslaan en juichen we uiteraard ook met de Rode Duivels mee, op jacht naar een succesvolle campagne. Hoe zuur het is om er niet bij te zijn, terwijl je wel over goede spelers beschikt, dat weten beide landen inmiddels. Daarom doen we een beroep op jullie, om misschien wel deze landen over te nemen en wél naar een eindtoernooi te leiden, omdat ze daar echt wel de mogelijkheden voor hebben.

Noorwegen

Waarschijnlijk is het voor veel mensen geen verrassing, maar Noorwegen staat uiteraard op de lijst. Dat zij het EK misten kwam vooral door de goede prestaties van Schotland, dat een keer wist te winnen en een keer gelijkspeelde tegen Noorwegen. Tel daarbij het Noorse gelijkspel op tegen Georgië en de twee ingecalculeerde nederlagen tegen Spanje (waar de Schotten wel een keer van wonnen) en je bent kansloos derde in een lastige groep.  Toch moet het raar lopen willen we de Noren niet terugzien op een groot toernooi in de komende jaren, want met Erling Haaland en Martin Ødegaard beschikt het team natuurlijk over twee spelers van wereldklasse. Met daarnaast nog prima spelers als Julian Ryerson en Alexander Sørloth is het natuurlijk wel bijzonder dat zij zo weinig indruk maakten in hun groep. Als je kijkt naar wat er nog aan zit te komen met Schjelderup, Nypan, Mannsverk, Bobb, Nusa en Berge kan je niet anders dan toegeven dat het Noorse elftal vol potentieel zit.

image.png.3a9c6b599ac39539d49620eaeb4d7858.png FIFA Ranking: 43e

Zweden

We blijven in Scandinavië, want ook het Zweedse nationale team heeft zich niet weten te plaatsen voor het EK in Duitsland. In een poule met België, het gelijkwaardig geachte Oostenrijk en de kleintjes Azerbeidzjan en Estland behaalde de ploeg slechts tien puntjes, veel te weinig voor een kans op kwalificatie. Pijnlijk om te zien wel, want met een aanval dat bestaat uit Kulusevski, Isak en Gyökeres moet er natuurlijk veel meer te halen zijn dan de slechts veertien treffers die het maakte in acht duels. Vooral de 3-0 nederlaag in Baku was ontluisterend. Naast dat aanvallende trio beschikt het team ook nog over ervaren krachten als Victor Lindelöf, Emil Forsberg en doelman Robin Olsen. Met de wonderkids Jonah Kusi-Asare, Williot Swedberg, Roony Bardghji, Hugo Larsson en Lucas Bervall moet er echter ook voor de toekomst een stabiele basis komen te staan, die goed genoeg moet zijn om weer mee te draaien op de grote eindrondes.

image.png.a45feb8d9536841b4853bedef09ec47e.pngFIFA Ranking: 23e

Bulgarije

Het is niet zo dat we Bulgarije nu zo zeer écht verwachtten op het Europees Kampioenschap, maar wat zij voor elkaar kregen in de kwalificatie was wel echt een regelrechte wanprestatie. Slechts vier schamele puntjes haalde Bulgarije in een groep zonder echte hoogvliegers: Litouwen, Servië, Montenegro en Hongarije. Oké, ook Bulgarije is kwalitatief niet meer wat het ooit geweest is, maar met jongens als Kiril Despodov van Grieks kampioen PAOK, Ludogorets-duo Ivaylo Chochev en Anton Nedyalkov, Iliya Gruev van Leeds United en oudgedienden Spas Delev en Ivelin Popov had hier veel meer in moeten zitten. Echte wonderkids heeft Bulgarije niet, maar de toekomst moet er toch een stuk beter uitzien met spelers als Martin Georgiev, Sylvester Jasper en Plamen Andreev. Kunnen jullie de Bulgaren naar een eindtoernooi helpen? Of zou dit juist het prachtige uitgangspunt kunnen zijn voor een Building a Nation save? De keuze is aan jullie, maar zo’n kwalificatie als het afgelopen jaar willen ze niet meer meemaken aan de Zwarte Zee.

image.png.670f6a0e04108b0a6e17dad3a19b22be.png

FIFA Ranking: 76e

Griekenland

Met de Grieken hebben we de verrassende winnaar van EURO 2004 te pakken. Zij baarden opzien door bij hun tweede EK-deelname ooit de titel mee te nemen uit Portugal op een voor Nederland zeer lelijk toernooi. Dat succes van de Grieken is geen opmaat gebleken voor meer, want de laatste jaren gaat het land gebukt onder economische, politieke en vervolgens ook sportieve ellende. Onder voormalig bondscoach John van ’t Schip liep het even wat beter, maar ze ontbreken in Duitsland dit jaar mede ook door een hele zware loting. De Griekse ploeg werd gekoppeld aan Nederland, Frankrijk, Ierland en Gibraltar en haalde toch een verdienstelijk aantal van dertien punten. Helaas ging het in de play-offs, waarvoor het zich plaatste door prestaties in de Nations League, faliekant mis. Na een overtuigende overwinning op Kazachstan (5-0) werd er geheel verrassend verloren van Georgië. Maar met jongens als Tsimikas, Pavlidis, Mavropanos en Vlachodimos beschikt het team over een aantal uitstekende spelers, die over twee of vier jaar ook nog gewoon onderdeel zullen zijn van de nationale ploeg. Het ontbreekt wel een beetje aan aanstormend talent, al is Christos Mandas wel iemand om in de gaten te houden. Het moet dus relatief snel gebeuren voor de Grieken, maar dat maakt het juist een vlotte en leuke uitdaging. Het is alleen hopen op een gunstigere loting…

image.png.5e2bd4578ef0d9ef1d179d8341f0da60.pngFIFA Ranking: 48e

Luxemburg

Het is een beetje de vreemde eend in de bijt. Groothertogdom Luxemburg staat nu niet bekend om haar geweldige prestaties in de voetbalwereld, maar het land zit echt in een stijgende lijn. Zo baarde het in 2019 opzien door een knap gelijkspel tegen Frankrijk, maar met liefst zeventien punten uit tien duels heeft het land ook deze keer uitstekend gepresteerd. Helaas ging het net mis in de play-offs die ze mochten spelen door hun prestaties in de Nations League, want Georgië was uiteindelijk in de slotfase te sterk, nadat de Luxemburgers na een uur met een man minder kwamen te staan. Het is ook een beetje een raadsel waar het Luxemburgse (relatieve) succes vandaan komt, want ze hebben wel goede spelers met Leandro Barreiro (van Mainz), Anthony Moris (Union SG) en Gerson Rodrigues van Slovan Bratislava, maar geen daarvan is Europese (sub)top. Er zijn ook geen fantastische talenten die in de toekomst die stap zullen gaan kunnen maken, dus het zal een hele interessante uitdaging zijn voor menig manager om eens te kijken waar dat succes vandaan komt en om het te belonen met kwalificatie voor een groot eindtoernooi.

image.png.00875e9a5fe4c2a373bad00d9410ad2b.png

FIFA Ranking: 88e

Eervolle vermeldingen

Wales
IJsland
Ierland
Kosovo

CATEGORIEËN