De keuzes van MU: vijf voormalig wonderkids op zoek naar een nieuwe omgeving

Het komt wel eens voor dat een speler doorbreekt en dat Football Manager-spelers dan zeggen ‘die kende ik al’. Football Manager staat er al jaren bekend om dat ze talent kunnen spotten voordat deze spelers ook maar enige vorm van naamsbekendheid genieten. Het aantrekken van deze jonge wonderkids is vaak dan ook een hoogtepunt voor menig manager, waarbij sommige managers zelfs in iedere carrière die ze starten, terugvallen op bepaalde spelers. Daarom brengen wij een ode aan deze wonderkinderen en presenteren we vijf voormalig wonderkids, die voor veel clubs inmiddels wel haalbaar zullen zijn. Vijf voormalige wonderkids, die het niet gemaakt hebben zoals ze dat in de virtuele wereld wél gedaan hebben. 

Humam Tariq (Football Manager 2014-2015)

Humam Tariq was een aanvallende middenvelder die in de versies 2014 en 2015 voor ontzettend weinig geld op te halen was bij zijn Iraakse club Al-Quwa Al-Jawiya. Voor nog geen ton was deze nummer 10 voor jou en hij stond open voor veel clubs in diverse lagen in Europa. Speelde je met een klein eredivisieclubje? Geen probleem, Tariq stond te springen en zou een goede investering voor de toekomst zijn, want zijn transferwaarde zou alleen maar exploderen.

Hoe anders is het in het echte leven gelopen voor Humam Tariq. Hij is nog steeds wel een aanvallend ingestelde middenvelder én hij is een vaste waarde in de nationale ploeg van Irak, getuige zijn zeventig caps. Toch houdt het daar wel een beetje op met de vergelijking. Zo is zijn voorkeurspositie veranderd naar linksbuiten en zijn de uitstekende kwaliteiten die hij had verdwenen en niet verder ontwikkeld. Een grote transfer zoals in Football Manager 2014 of 2015 bleef uit, Hij vertrok naar de Emiraten, maar keerde al snel weer terug bij Al-Quwa Al-Jawiya. Later probeerde hij het nog in Iran, Egypte, Libië en Qatar, maar Tariq is inmiddels aan zijn vierde periode bij Al-Quwa Al-Jawiya bezig. Voor managers die Tariq nooit onder contract hebben gehad is dit natuurlijk een unieke kans om dit alsnog te doen. Of je er veel aan hebt, is een tweede.

image.thumb.png.4a3aeaf8244807e762388581fbca4282.png

Fiete Arp (Football Manager 2018-2020)

Jann-Fiete Arp was in Football Manager 2018 een heuse wereldtopper in spé. De spits maakte net zijn debuut voor HSV, scoorde ook in de Bundesliga, maar kon degradatie met Hamburg niet voorkomen. Inmiddels is er een hoop veranderd voor de spits, die in een oud artikel naar voren komt als iemand die zich heeft ontwikkelt tot een van de beste Duitse topschutters allertijden. Zo heeft hij ‘Jann’ laten vallen, want in het spel vind je hem als Fiete Arp. En dat grote talent? Dat is hij helaas ook niet meer.

Na een moeizaam seizoen in de tweede Bundesliga bij HSV vertrok hij naar Bayern München, waar hij in eerste instantie bij het tweede elftal aansloot. De Rekordmeister betaalde drie miljoen euro, want ook zij zagen een groot talent in de lange spits. Het zou echter bij het reserveteam blijven voor Arp, die daarna eieren voor zijn geld koos en transfervrij de overstap maakte naar Holstein Kiel. In de tweede Bundesliga wil het ook niet helemaal vlotten voor Arp, die op drie treffers staat in vijftig duels. Hij hoeft dus ook geen miljoen meer te kosten om hem over te nemen, de verwachting is dat de helft al voldoende is. Krijg jij dit voormalige wonderkind aan het scoren? Hij is altijd nog maar 23 jaar oud, dus misschien zit er nog wel wat in het vat.

image.thumb.png.abdfe0fb1ca72901e416b8206661baf2.png

Elias Abouchabaka (Football Manager 2018-2019)

In Football Manager 2018 en 2019 was Elias Abouchabaka één van de meest gewilde talenten. De aanvallende middenvelder kon op ’tien’ en op de flanken uit de voeten en zelfs als spits was hij niet verkeerd. Hij was behendig, pijlsnel en beschikte over een fantastische dribbel. Abouchabaka zat bij de selectie van RB Leipzig, was nog maar 17 jaar en had de virtuele wereld aan zijn voeten.

Helaas voor Elias is het lang niet zo gelopen als dat menig FM-fanaat in gedachten had. Na een aantal seizoenen waarin zijn debuut uitbleef werd Abouchabaka verhuurd aan Greuther Fürth, waar hij voornamelijk in het tweede elftal speelde. Na twee seizoenen en slechts twee duels in het eerste elftal daar, trok Elias de deur achter zich dicht en tekende hij in Portugal bij Vítoria SC.  Daar kon hij de afgelopen drie seizoenen niet imponeren, aangezien hij niet verder kwam dan één duel in het eerste elftal en acht duels in het B-team. Dit jaar is Abouchabaka transfervrij en met zijn 23 jaar is hij nog vrij jong. Zijn potentieel van 2018 zal hij nooit meer benutten, maar wellicht kan jij er nog wat van maken. En anders heb je altijd toch nog een echt wonderkind onder contract gehad.

image.thumb.png.4a2748724ff65ba31a6375c4484d667d.png

Willem Geubbels (Football Manager 2019-2020)

Wat jong is, komt snel. Sommige van die jongens zíjn ook snel. Willem Geubbels bijvoorbeeld, een Fransman met een Nederlands paspoort die voor maar liefst twintig miljoen euro overgenomen werd van Lyon en mogelijk moest uitgroeien tot de nieuwe Mbappé, die zojuist de megaklapper naar PSG had gemaakt. Monaco zag het helemaal zitten in de snelle Geubbels, die zowel als linksbuiten als spits uit de voeten kon.
De hype bleek helaas groter dan de speler zelf, want ook in Football Manager 2019 en 2020 was men het er over eens: Geubbels wordt een hele grote. Na vijftien duels en drie doelpunten, een weinig succesvolle verhuurperiode aan Nantes en een paar illusies armer is Geubbels inmiddels aan zijn tweede seizoen bezig bij het Zwitserse FC Sankt-Gallen. Nee, niet wat men in gedachte had. Er zit nog wel iets van potentieel in de spits, die nog altijd slechts 21 jaar jong is. Toch is het lang niet zoveel als dat het een aantal jaar geleden was. Sankt-Gallen wil wel wat geld ontvangen voor Geubbels, maar ook geen hoofdprijs. Slechts enkele miljoenen scheiden jou van dit voormalige wonderkind, maar van al deze spelers valt er van hem wellicht nog wel het meeste te maken.

image.thumb.png.9f4597a5ec5b63c3b104264302d0d40d.png

James Wilson (Football Manager 2014-2017)

Zoals wel vaker is gebeurd met jonge spelers van Manchester United wordt James Wilson gigantisch opgeblazen in Football Manager. Zijn potentieel is enorm en de jonge Brit zou het altijd wel schoppen tot topspeler in de edities 2014 tot en met 2017. Een pure spits, snel, dodelijk voor het doel en dus ontzettend talentvol. En dat allemaal omdat hij in mei 2014 debuteerde met twee treffers tegen Hull City. In de vijftien duels die over de twee jaren daarna volgden zou hij nog maar eenmaal het net weten te vinden voor de Red Devils, waarna het volgende supertalent al weer klaar stond. Zodoende vertrok Wilson de seizoenen daarna op huurbasis naar Brighton, Derby en Sheffield United, allen uitkomend in de Championship. Een transfervrije overstap naar Aberdeen in Schotland was ook weinig succesvol en via de krochten van het Engelse voetbal is Wilson aanbeland bij Port Vale, waar hij vanaf de League Two (het vierde niveau in de Engelse voetbalpiramide) is gepromoveerd naar de League One. Daar lijkt het plafond van Wilson wel te liggen, want een onbetwiste basisspeler is hij niet. Voor wat kleingeld is de spits dan ook op te halen en hoewel hij nu al 27 is, zal hij altijd bekend blijven staan als één van de grotere wonderkids van het spel. En dat is toch ook heel wat waard, om hem onder contract te hebben staan.

image.thumb.png.3ab1c2610f7ab07e1fd2aa97b771f654.png

Heb jij deze editie ook wat wonderkids gespot? Deel ze dan op ons forum en discussieer mee met onze enthousiaste managers.

CATEGORIEËN