Club van de Maand: FC Utrecht

FC Utrecht, een club die diep geworteld is in het Nederlandse voetbal, heeft door de jaren heen een opmerkelijke reis afgelegd. Van haar bescheiden begin als een fusieclub tot haar status als een vaste waarde in de Eredivisie, heeft FC Utrecht talloze hoogtepunten gekend en uitdagingen overwonnen. Diepe dalen tot hoge pieken, het is dit seizoen niet anders. Na een abominabel begin is de club inmiddels weer opgerukt tot de subtop, waarmee het voor ons de Club van de Maand februari is. 

Historie

Ondanks dat Utreg zo’n diepgewortelde naam is in het Nederlandse voetbal, bestaat de club relatief kort. Na een fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox ontstond de voetbalclub FC Utrecht in 1970, op initiatief van de gemeente Utrecht, met als doel om betaald voetbal in de provincie te kunnen blijven garanderen. Het geplaagde DOS, op dat moment de meest succesvolle van de drie clubs, streed al jaren tegen degradatie uit de eredivisie én een faillissement. Omdat ze met de fusie dat laatste wisten af te wenden én ze degradatie voor het zoveelste jaar op rij wisten te voorkomen, kon de nieuw gestichte fusieclub FC Utrecht starten in de eredivisie. Met Co Adriaanse als enige aankoop werd de club, die verder bestond uit alleen maar oud-spelers van de drie clubs, knap negende in het eerste seizoen in de eredivisie. Een prima start voor de club die gestaag zou groeien, tot een onderzoek van de belastingdienst roet in het eten gooide.

Vanaf dat moment kwam de club financieel nooit meer echt uit het slop. Diverse keren werd een faillissement afgewend en ondanks dat de club sportief hele goede fases kende, zakte het door deze problemen altijd weer weg tot de middenmoot van de eredivisie.
Aan het begin van deze eeuw speelde de club meerdere keren Europees voetbal. Sterker nog, FC Utrecht werd in 2004 de eerste club die niet uit de traditionele top-3 kwam, die de Johan Cruijff Schaal wist te winnen. Dit kwam nadat ze tweemaal op rij beslag hadden weten te leggen op de KNVB-Beker. Ondanks wederom sportieve successen bleef het financieel een zooitje, waarbij de bouw van het nieuwe stadion ook nog eens voor een extra schuld zorgde. In april 2008 werd echter bekend dat Frans van Seumeren een meerderheidsbelang in de club had genomen voor zestien miljoen euro. Het betekende en ommezwaai, maar dat betekende niet dat er altijd rust was in de Domstad.

Als eigenaar is Van Seumeren iemand die zich veelvuldig met het sportieve aspect van de club bemoeit. Daar kan iedereen wat van vinden, maar daar heeft de markante eigenaar geen boodschap aan. Zo ontsloeg hij zelf eind 2008 trainer Willem van Hanegem, omdat de twee niet door één deur konden. Ook technisch directeur Buter hield het toen voor gezien, waarna Foeke Booy en Ton du Chatinier aangesteld werden. Met deze oud-spelers kwam de ploeg eindelijk in rustiger vaarwater en groeide het weer uit tot de stabiele subtopper die we kennen.

De laatste jaren is de club dus een stabiele subtopper. Toch leek het dit seizoen even helemaal mis te gaan voor de ambitieuze club, die meermaals geroepen heeft de top-3 aan te willen vallen. Na vier duels zat de ploeg nog zonder punten én was Michael Silberbauer al ontslagen als hoofdcoach. Dat het tij flink kan keren liet de ploeg zien onder leiding van Ron Jans, want met de nieuwe trainer is de club inmiddels vijftien duels ongeslagen, een clubrecord! Zo wordt het toch weer even rustig in Utrecht.

Stadion

Rust is overigens zeer relatief hier, want met de Bunnikside, het fanatieke deel van de supporters, is het nooit echt rustig. De club is een heuse volksclub, er zitten elke wedstrijd weer veel mensen op de tribunes die grotendeels uit de eigen provincie komen en de club is in het verleden nogal berucht geweest om de vele incidenten met deze supporters. De supporters vinden dit onderdak trouwens in het stadion Galgenwaard, dat begin van deze eeuw grondig gerenoveerd is en plaats biedt aan 23.750 toeschouwers.

In Football Manager

In deze versie van Football Manager is het bestuur net zo ambitieus als in het echt. Om uit de financiële sores te komen moeten er spelers worden gekocht, bij voorkeur Nederlanders, die met winst doorverkocht kunnen worden én moeten er spelers via de opleiding worden ontwikkelt. Daarnaast is de club bezig om het huidige stadion volledig in eigen beheer te krijgen.

image.png.d3e77f506a3a6db0d555798969cf7447.png

Voor de komende jaren wil de club erkend worden én blijven als ‘best of the rest’, terwijl er financieel stappen worden gezet om zelfvoorzienend te worden. Dat is erg ambitieus!

image.png.1dc79711b832e67d3f7d29ccf0b8746d.png

image.png.94b9b852cbc2b8bbdd4b22be67811d86.png

Speelplezier

Met de huidige selectie, die voor een groot deel uit jeugdspelers en huurlingen bestaat, moet het mogelijk zijn om een stabiele prestatie in de eredivisie neer te zetten. Of het echter goed genoeg is om ook daadwerkelijk de top aan te vallen is nog maar de vraag, maar het zorgt wel voor een leuke ervaring. De ambitie van de club zorgt voor de nodige druk en de faciliteiten vormen een zeer stevig fundament voor de Domstedelingen. Een groot voordeel van het trainen van FC Utrecht is het feit dat Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie speelt, het tweede niveau van Nederland. Dit is zeer gunstig om de toch al talentvolle spelers te kunnen blijven ontwikkelen. Makkelijk is een game met FC Utrecht zeker niet, maar leuk wel!

CATEGORIEËN