Het OBK FM23, mede mogelijk gemaakt door Managers United & Mystery United gaat bijna van start. In de eerste opdracht gaan de deelnemers aan de slag met de nummer 24 van de EFL Championship, in een game die gesimuleerd is tot exact 1 februari 2023. De ‘gelukkige’ is Wigan Athletic geworden. Wat valt er te vertellen over deze club in relatie met FM23?
Geschiedenis
Athletic FC, ooit in 1932 opgericht nadat voorganger Wigan Borough FC failliet ging, speelde tot en met 1999 in het Springfield Park Stadion. Sindsdien konden 25.146 toeschouwers plaatsnemen in het nieuwe JJB Stadium, tot dat de naam van het stadion met ingang van het seizoen werd aangepast naar DW Stadium, waarbij de initialen te koppelen zijn aan voorzitter Dave Whelan. Over hemzelf zijn trouwens ook de nodige juice-artikelen verschenen naderhand, maar dat is verder niet relevant voor wat betreft de club waar we het nu over hebben.
In 1978 werd Wigan toegelaten in de Football League, waar ze de plaats van Southport innamen. Jarenlang speelde de club in de krochten van de Football League, totdat in 1995 Dave Whelan werd aangesteld als nieuwe voorzitter. Met zijn geld ging het sindsdien beter en beter en in het seizoen 2002/2003 werd de club kampioen van de Division Two. Het seizoen er werd de zevende plek in de Division One bereikt, nadat ze op de laatste speeldag van West Ham United hadden verloren en daardoor geen play-offs speelden. Uiteindelijk duurde het tot en met 2005 voordat de club zijn intrede deed op het allerhoogste niveau, nadat Reading met 3-1 werd verslagen en de tweede plek van de Championship werd veiliggesteld. Voor het eerst in de clubhistorie mocht er gaan worden geacteerd op het allerhoogste voetbalniveau van Engeland. Acht jaar lang mochten de fans genieten van het voetbal in de Premier League, waarna het weer snel bergafwaarts ging en twee jaar na de degradatie uit de Premier League was de club zelfs terug te vinden in de League One.
Eenmaal terug op het derde niveau, waar ze van 1997 tot 2003 ook al actief waren, begon het jarenlange promoveren en degraderen. Jaar in jaar uit schippert de club inmiddels tussen de EFL Championship en de EFL League One, waarbij er in de laatste zeven seizoenen maar liefst 3 kampioenschappen én 3 degradaties werden gerealiseerd. Het is dus redelijk zacht uitgedrukt als we zeggen dat het lijkt dat de ploeg tussen wal en ’t schip valt.
Clubinformatie
Aan de faciliteiten ligt het niet, want in het DW Stadium kunnen zoals gezegd ruim 25.000 toeschouwers hun intrede nemen. Met een gemiddelde ticketprijs van €29,- levert een uitverkocht stadion je dus ruim zeven ton per thuiswedstrijd op. Tel daar bij op dat er goede jeugd- en trainingsfaciliteiten voor handen zijn en er dus een uitstekende basis ligt om succes te behalen bij de club. Aan de jeugdscouting zelf zou nog wat gewerkt kunnen worden, maar met het vele geld dat er in (de hogere niveaus van) Engeland beschikbaar is moet dat op termijn goed te realiseren zijn.
Beste spelers
De Champions League zal je er niet mee winnen, maar op het tweede niveau van Engeland heb je de beschikking over vrij aardig spelersmateriaal om succes te behalen. Op het middenveld zou Graeme Shinnie – wat een heerlijke Engelse voetbalnaam is ook natuurlijk – de lijnen kunnen uitzetten. Met zijn doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en prima technische attributen kan hij het spel lezen én dat omzetten in passes en acties. Verder heb je op de positie van rechtsback Ryan Nyambe in de gelederen, die met zijn fysieke gesteldheid menig aanvaller een zure avond kan bezorgen en beschik je op aanvallend vlak over Will Keane, de tweelingbroer van Michael.
Grootste talent(en)
Ook aan talent is er geen gebrek bij de club, want ondanks de matige jeugdfaciliteiten en jeugdopleiding is er behoorlijk wat toekomstbestendig spelersmateriaal aanwezig bij de club. Een van de grootste voorbeelden daarvan is de 20-jarige Noor Thelo Aasgaard, die al sinds 2018 bij de club aanwezig is. Daarnaast zijn ook de pas 16-jarige Jarma Mohamed en het Engelste talent James Carragher het benoemen waard.