De zwarte sterren in je scoutingsrapport(en)

mu-standaard-scoutingsgidsen-kleinIn Football Manager 2015 werden de zwarte sterren, in de scoutingsrapporten en trainingsverslagen, geïntroduceerd. In deze gids leggen we uit wat ze betekenen en welke factoren invloed hebben op deze sterren.

Zwarte sterren komen voor bij spelers die nog niet volledig en/of uitgebreid genoeg gescout zijn of bij spelers die op een leeftijd zijn, waarbij de scout of coach niet met 100 procent zekerheid kan zeggen wat het potentieel van de speler is. Je zal er gauw genoeg achter komen dat, hoe ouder de desbetreffende speler wordt, hoe accurater de schatting van de speler zijn potentieel wordt.

Zwarte sterren in scoutingsverslagen
Zwarte sterren geven niet aan wat het potentieel is wanneer je deze speler op de juiste manier begeleid. Zwarte sterren zijn een teken van onzekerheid van de scout/coach. Je zal de speler moeten blijven scouten, totdat de zwarte sterren verdwijnen. Pas dan weet je wat het echte potentieel van de speler is. Normaal gesproken duurt het ongeveer twee weken (in-game) totdat de scout zeker is van het potentieel. Echter kan het ook wat langer duren, dit is afhankelijk van de beoordelingskwaliteiten van je scout.

Een voorbeeld
Stel, je stuurt een scout op pad om een speler te bekijken en analyseren. Deze speler heeft een ‘current ability’ van drie sterren en een ‘potential ability’ van vijf sterren, waarbij de laatste twee zwart gekleurd zijn. Dan betekend dit dat het potentieel van de speler tussen de drie en vijf sterren zal liggen.

Houd ook goed in je achterhoofd dat het potentieel van een speler een vaste waarde heeft. De hoeveelheid moeite die je stopt in zijn training en begeleiding zal dus uiteindelijk niet het potentieel van een speler beïnvloeden.

Laten we er even van uitgaan dat je de speler hebt binnengehaald zonder hem verder te scouten. Al je coaches zijn het erover eens dat zijn ‘current ability’ drie sterren bedraagt, zijn potentieel blijkt uiteindelijk ook drie sterren te zijn. Dan houdt dit in dat de speler geen ruimte meer heeft om te verbeteren. Let er wel even op dat jouw scouts en coaches het ook wel eens fout kunnen hebben dus zorg ervoor dat de beoordelingskwaliteiten van je personeel goed genoeg zijn om daarop te kunnen vertrouwen.

De leeftijdsfactor in scouting
De zwarte sterren zullen verdwijnen wanneer je een speler scout van 25 jaar of ouder, soms eerder als je scouts/coaches de speler goed kennen. De leeftijd van 25 jaar lijkt een grens te zijn want vaak zie je aan de scoutingsrapporten van spelers boven die leeftijd dat hun potentiële en huidige kwaliteiten overeen komen. Het kan zijn dat de speler in kwestie eigenlijk een hogere potentiële waarde heeft maar door zijn leeftijd is het niet aannemelijk dat hij dat potentieel zal gaan bereiken.

Samenvatting

  • Zwarte sterren zijn een indicatie van onzekerheid van je scouts
    – Je hebt de speler nog niet goed genoeg gescout om zeker te weten wat zijn potentieel is of de speler is te jong om daar definitief wat over te zeggen.
  • De beoordelingskwaliteiten van je scout hebben een grote invloed
    – Hoe beter de scout, des te betrouwbaarder is zijn verslag en des te eerder heeft hij een volledig verslag.
  • Vanaf een leeftijd van vijfentwintig jaar worden verslagen accurater
    – Vanaf deze leeftijd zullen spelers stagneren in hun ontwikkeling, vandaar dat scouts/coaches dan beter het potentieel van de speler kunnen schatten.
  • Zwarte sterren geven niet aan wat het potentieel is bij de juiste begeleiding
    – Training en begeleiding hebben geen invloed op het potentieel, dit is een vaste waarde. Het potentieel van de speler zal liggen tussen de (minimaal) gele steren en (maximaal) zwarte sterren.

CATEGORIEËN