Portugal

Alleen al het noemen van het Portugese voetbalelftal werkt bij menig Nederlands voetballiefhebber als een rode lap op een stier. Zowel op het EK in 2004 als het WK in 2006 werdOranje door de Portugezen uit het toernooi geknikkerd, en zo ontpopte het land zich tot een ware angstgegner voor het Nederlands elftal. Ondanks de zware teleurstelling die beide uitschakelingen met zich meebrachten, moeten we in alle eerlijkheid wel toegeven dat de Portugese elftallen destijds bol stonden van talent en kwaliteit. Veel meer dan het geval is bij de huidige lichting in Portugal, dat ook dit EK weer de grootste moeite heeft gehad om zich door de groepsfase heen te worstelen. Kan jij de tijden van weleer weer laten herleven?

Historie
Tegenwoordig kennen we Portugal allemaal als een meer dan degelijk voetballand, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Tot aan 1994 wist het zich slechts drie keer te plaatsen voor een eindtoernooi. Op het WK in 1966 werd wel direct de beste prestatie op een wereldkampioenschap ooit behaald. Aan de hand van de legendarische Eusébio bereikte Portugal de halve finale. De spits van het destijds grote Benfica kwam dat toernooi tot negen doelpunten, en tot op de dag van vandaag zijn er slechts drie spelers die tot meer doelpunten kwamen op een WK (Sándor Kocsis in 1954, Just Fontaine in 1958 en Gerd Müller in 1970). Ook de tweede deelname aan een groot toernooi, het EK in 1984, verliep verrassend goed. Pas in de halve finale werd Portugal uitgeschakeld door Frankrijk. In 1986 kwam Portugal niet verder dan de groepsfase op het wereldkampioenschap in Mexico.

Sinds 2000 is Portugal er steevast bij de op de belangrijke eindrondes en begint het doorgaans als gevaarlijke outsider aan het toernooi. Dit is te danken aan de vele goede spelers die het land de laatste decennia voortbracht. Ondanks dat slaagde Portugal er echter nooit in om een EK of WK te winnen. In totaal was de halve finale liefst vijf keer het eindstation op een eindtoernooi. De beste prestatie was echter het behalen van de finale op het Europees Kampioenschap in 2004, alhoewel dit tot op de dag van vandaag tevens wordt gezien als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Portugese voetbal. Portugal begon namelijk als een van de grote favorieten aan het toernooi in eigen land en wist ook de finale te bereiken. De beste kans op eindwinst in een groot toernooi werd echter niet verzilverd. Nadat Griekenland in de openingswedstrijd al stuntte tegen het gastland, maakten ze het sprookje compleet door ook in de finale te winnen van Portugal en het toernooi op hun naam te schrijven.

Het EK in 2004 was de grootste kans op winst van een eindtoernooi. Foto door Jarrett Campbell.

Een enorme gemiste kans dus, maar na de periode van rouw kwamen ook de Portugezen tot de conclusie dat het bereiken van de finale op zich al een prima prestatie was. Bondscoach Scolari mocht aanblijven en maakte ook op het eerstvolgende toernooi (WK 2006) indruk met het Portugese elftal. Zo werden Nederland en Engeland uitgeschakeld in de knock-outfase, maar Frankrijk was in de halve finale een maatje te groot. Daarna werd nog een keer de halve finale van het EK gehaald, in 2012, maar verder bleven de resultaten toch een tikkeltje teleurstellend. Zo dicht bij een titel als in 2004 zouden de Portugezen nooit meer komen. Ben jij degene die de Portugese hoop weer nieuw leven in kan blazen?

Verwachtingen van de bond
In eerste instantie verwacht de bond van je dat je je plaatst voor het Europees Kampioenschap. Geen gekke doelstelling, en ook geen al te lastige. Aan het begin van je game bevind je je namelijk al halverwege de kwalificatieronde, en heb je al vijftien punten staan na vijf wedstrijden. Op het Europees Kampioenschap zelf verlangt de Portugese bond dat je de kwartfinale weet te bereiken. Een realistische doelstelling, die met de juiste selectie en speelwijze zeker te behalen is.

Stadion
Het Portugese elftal heeft geen vast stadion waarin het haar wedstrijden speelt. Voorheen was dit wel het geval, en werden alle wedstrijden van de nationale ploeg afgewerkt in het Estádio Nacional. Tegenwoordig zijn echter ook het Estádio da Luz van Benfica, en in mindere mate ook enkele andere stadions, gastheer van het Portugese elftal. Deze constructie gaat de pet van ons geliefde spelletje te boven, en dus zul je in Football Manager je wedstrijden met Portugal nog altijd afwerken in het Estádio Nacional. Het stadion is gevestigd in Oeiras, vlakbij de hoofdstad Lissabon, en biedt plaats aan 37.000 supporters.

Elftal/Selectie-analyse
Wie Portugal zegt, denkt natuurlijk meteen aan Cristiano Ronaldo. De superster van Real Madrid kan het echter niet allemaal in zijn eentje, en dus zul je een solide elftal om hem heen moeten bouwen. En dat begint al in de achterhoede. Wat betreft doelmannen zit je voorlopig wel goed. Rui Patrício (Sporting Lissabon) is al sinds 2010 de vaste doelman van het Portugese elftal, en is nog steeds prima in staat om die positie naar behoren in te vullen. Achter hem heb je met Anthony Lopes een prima back-up voor handen. De 25-jarige sluitpost staat momenteel onder contract bij Olympique Lyon, en is daar al drie seizoenen lang de eerste keus onder de lat.

Ook defensief heb je in principe genoeg keuze. Op rechts is de ervaren Vierinha (Wolfsburg) de voornaamste kandidaat voor een basisplaats, maar de talentvolle Cédric Soares (Southampton) ontwikkelt zich snel en klopt nadrukkelijk op de deur. Op links is de keuze wat makkelijker. Coentrão (Monaco) is de onbetwiste nummer een. Achter hem is het nog wat karig, dus houd je ogen geopend voor talentvolle linksbacks. Centraal in de defensie lijkt Pepe, ondanks zijn onvoorspelbare en grillige karakter, wel verzekerd van een basisplaats. Hij is echter al 32, dus probeer bij het selecteren van je andere centrale verdedigers ook enkele talenten de kans te geven. Kandidaten zijn er genoeg, kijk maar eens naar Paulo Oliveira (Sporting Lissabon) en Tiago Ilori (Liverpool). Momenteel lijkt Carriço (Sevilla) echter de beste optie om naast Pepe in het centrum neer te zetten.

De absolute leider van het Portugese elftal: Cristiano Ronaldo. Foto door Ludovic Péron.

Op het middenveld is João Moutinho de grote man. Het is aan te raden om de spelmaker van AS Monaco in elk geval een plek in de basis te geven. Ook André Gomes van Valencia is een zeer groot talent, die het niveau van je middelste linie naar een hoger niveau kan tillen. Rond deze twee pure voetballers is het wellicht verstandig om een middenvelder te posteren die wat defensiever is ingesteld. William Carvalho (Sporting Lissabon) en Danilo (Porto) zijn interessante opties voor deze positie. Achter de al genoemde middenvelders staan er nog vele talenten klaar die op den duur het stokje kunnen overnemen. Zij zijn momenteel nog vooral in de eigen Portugese competitie actief. Adrien, João Mário (beiden Sporting Lissabon) en Pizzi (Benfica) zijn stuk voor stuk spelers die je wellicht alvast kunt laten ruiken aan het grote werk.

Voorin is er natuurlijk één absolute leider, Cristiano Ronaldo (Real Madrid), maar bijzonder veel kwaliteit heeft hij voorin niet om zich heen. Vanwege het gebrek aan een pure spits is het aan te raden om Ronaldo op die positie neer te zetten, in een vrije rol uiteraard. Het probleem op de flanken is dat de twee voornaamste kandidaten voor een basisplaats, Nani en Quaresma, beiden al redelijk op leeftijd zijn en hun geld verdienen in de Turkse competitie. Het is daarom verstandig om de ontwikkelingen van talentvolle spelers goed te blijven volgen. Bernardo Silva (AS Monaco) is voor de toekomst bijvoorbeeld iemand om in de gaten te houden, het 21-jarige talent heeft namelijk nu al een basisplaats bij zijn club weten te veroveren. Ook Renato Sanches (Benfica, komend seizoen naar Bayern München) en Ricardo Pereira (Nice) zijn namen om op te letten.

Mogelijke opstelling:
DM: Rui Patrício
VR: Vierinha
VCR: Pepe
VCL: Daniel Carriço
VL: Fábio Coentrão
VMC: William Carvalho
MCR: João Moutinho
MCL: André Gomes
AMR: Nani
AML: Ricardo Quaresma
SC: Cristiano Ronaldo

Spelplezier
Kwaliteit genoeg bij Portugal, maar de jaren beginnen te tellen voor enkele sterkhouders. Aan jou de taak om met deze generatie ervaren voetballers voor het hoogst haalbare te gaan op dit Europees Kampioenschap, en daarna langzaam maar zeker te gaan verjongen. Portugal heeft een aantal heerlijke talenten, voornamelijk op het middenveld en in de aanval, waarmee je in de toekomst hoge ogen kunt gooien, mits je hun kwaliteiten optimaal benut. Ben jij de juiste man om de verantwoordelijkheid die bij deze taak hoort op je te nemen?

CATEGORIEËN