In deze serie een ode aan de winnaar van de Novelle van het Jaar 2015. Dat doe ik niet zomaar. Normaliter werd het gehele traject van het kiezen tot de winnaar besproken. Echter mogen we dit jaar van een jubileum spreken. De winnaar pakt de verkiezing met dezelfde novelle voor het derde jaar op rij! Een unieke prestatie. Iets dat niet onder stoelen of banken mag worden gestoken. In novellenland zou je kunnen spreken dat er een standbeeld mag worden gemaakt. Doordat ik hier niet toe in staat ben houd ik het bij een woorden-ode voor één van de beste, zo niet de beste, novellist van Managers United.
Vandaag de vierde en daarmee laatste werk van deze serie. In de afgelopen drie werken heb ik proberen samen te vatten wat Yves in werk 1 t/m 9 heeft gepubliceerd. Een ontzettend lastig karweitje doordat er zoveel was om te vertellen. Ik diende noodgedwongen sommige leuke of belangrijke informatie weg te laten om de stukjes die ik schreef qua grootte enigszins acceptabel te houden. Deze ‘samenvatting’ van de 12 werken van Yves is dan ook eigenlijk puur en alleen voor een opheldering waar alle voorgaande werken over gingen. Voor het herlezen van de werken raad ik je echt aan om het zelf terug te lezen. Allereerst vanwege de klasse van de verhalen, maar ook doordat je het verhaal dan (nog) beter zult begrijpen. Voor het zover is heb ik nog twee werken te beschrijven en een korte introductie van Yves zijn laatste werk.
Werk 10: De Kronieken van een Splinter
Net toen het tiende werk van Yves was begonnen werd zijn novelle voor de tweede keer verkozen tot Novelle van het Jaar (waar de eerste werd gewonnen heb ik helaas gemist, maar dat is dus ook gebeurd). Yves was op dat moment druk bezig om BB Gent van het laagste niveau in België te brengen tot het hoogste niveau. Het kon worden vergeleken met FC United, maar dan in Gent. Doelstellingen werden gesteld en die waren, niet geheel verwonderlijk, sterk bejegend richting de rivaal AA Gent. Na zes jaar op rij de titel te winnen en eenmaal met behulp van een periode te promoveren, was het dan zover. BB Gent zou uit gaan komen in dezelfde competitie als AA Gent. Na twee ‘wenseizoenen’ begonnen de resultaten te komen. Driemaal achter elkaar de beker en in het laatste jaar ook nog kampioen. Doordat dat betekende dat alle doelstellingen waren bereikt, betekende dat een einde van werk 10. De Buffalo Boys Gent hadden De Kronieken van een Splinter voltooid.
Werk 11: The Good, The Bad and the one that didn’t give a shit (Hufther’s Wraak Boek 2)
Met werkelijk een schitterende titel begon Yves aan zijn een na laatste werk. Het was het vervolg op werk 7, Hufther’s wraak. We eindigden daar met de zelfmoord van Zach Hufther, die terug in de tijd was gestuurd en brieven van zichzelf op jongere leeftijd ontving. Yves kroop weer in de huid van die jongere Zach Hufther. Die Hufther kreeg echter drie karakters en daarmee drie verhalen. Je had de goeie, de slechte en die ene die het geen moer kon schelen. Met passende doelen en restricties wist hij alle drie de karakters op een legendarische wijze visualiserend te maken. Tegelijkertijd vonden er updates plaatst over Pansa (de slechte), Heracles Almelo (de goede) en Everton (die ene die het geen moer kon schelen). Elk karakter kreeg op eigen wijze invulling in zijn verhaal. Dat maakte het totale verhaal alleen nog maar ingewikkelder, maar maakte het wel gemakkelijker om te volgen. Met ook nog eens duistere verhalen over Firstborn en De Ruiters was het weer genieten geblazen in werk 11. Voor je het wist had je al vele resultaten en verhalen voorbij zien komen. Forumlid himan verwoorde het mooi: “moeilijke woorden, mission accomplished. The end.” En ook dat was precies het geval. Wat alle gebeurtenissen betekenden voor het nieuwe werk bleef/is nog steeds een raadsel. Feit is wel dat de gehele wereld zich op een toekomstbepalend kantelpunt bevindt. Welke kant valt het uit?
Werk 12: Het Cerberus Mysterie
Daar was ie dan. Het allerlaatste werk van de 12 werken van Yves. Na bijna drie jaar is het allesbeslissende laatste stuk uitgekomen. Daarvoor koos Yves opnieuw voor een opvallende uitval locatie. Het tussen Iran en Armenië afgesloten Azerbeidzjaanse enclave, Nachitsjevan. Het was hier waar Cerberus XII FC plotseling werd opgericht. Dit onder aanvoering van een eerder genoemde en welbekende voorzitter, Tetthe Zoth Al-Poldy. In een eerder werk hebben we al eens eerder kennis gemaakt met deze onberekenbare man. In het nieuwste werk van Yves lijkt het echter een hele nobele en waardige man. Cerberus XII FC dient het toonbeeld te worden van het Symbiosis Act, wat kortgezegd vertelt dat de hele wereld moet profiteren van de regiovoordelen. De spelerskern van Cerberus zal zodoende bestaan uit een grote mix van verschillende (regio)nationaliteiten. Yves heeft grootste plannen en zal weer allerlei creatieve plots smeden om ons op het verkeerde pad te sturen. Hoe, wat en wanneer… Het zal vooralsnog een raadsel blijven. Ik wil iedereen dan ook aanraden om het laatste werk van de Novelle van het Jaar 2013, 2014 en 2015 te volgen. Ik ben in elk geval razend benieuwd hoe werk 12, en daarmee de novelle de 12 werken van Yves, zal eindigen.
Hiermee komt er tevens een einde aan mijn ode aan de novelle van mijn mede-kompaan van de Novellenbundel, Yves. Achter deze humoristische Belg zit een fantasierijke, creatieve novellist met een welgevormde vocabulaire. De man weet mij al drie jaar te intrigeren met zijn 12 werken van Yves en laat mij genieten van hoe een uitstekende novelle er in mijn ogen uit kan zien. Ik hoop dat ik met deze serie niet alleen huidige lezers een dienst heb bewezen, maar ook niet-lezers (die bijvoorbeeld schrikken van het totaal aantal pagina’s dat men dient te lezen om het gehele verhaal te begrijpen) heb weten te overtuigen om alsnog de 12 werken van Yves door te nemen – of in elk geval een deel. Yves zijn werken zullen hoogstwaarschijnlijk de komende jaren niet meer overtreft worden. Haal er daarom je voordeel uit en laat je inspireren door een meesterwerk op ons forum, de 12 werken van Yves.
Met dit laatste deel is er voor de Novellenbundel van Managers United tevens een ‘einde’ gekomen aan het FM15 tijdperk. Er zijn al volop FM16 novellen gestart waar wellicht potentiële Novelle van het Jaar kandidaten tussen scharen. Voor wie dit zijn verwijs ik je graag naar onze topic. Tot in de populairste topic van Managers United!
Voor de andere delen, klik op de link hieronder: