Allsvenskan

In Zweden zijn er een aantal belangrijke sporten zoals ijshockey, innebandy en atletiek. Geen van deze zijn echter zo populair als voetbal. Volgens het Riksidrottsförbundet(Rijkssportverbond) waren er in de leeftijdscategorie 6-25 jaar ruim 400.000 jongens en meisjes competitief actief als voetballer/voetbalster. En zoals in elk land kijken deze toekomstige sterren het liefst naar hun helden en grote voorbeelden in de hoogste divisie van het eigen land.

Historie van de competitie
Zweden kent al sinds 1896 een nationaal kampioenschap. Tot aan 1925 werd de kampioen bepaald via een toernooistructuur met een knock-out systeem. Vanaf het seizoen 1924/1925 werd de Allsvenskan (vrij vertaald: het volledige Zweedse) voor het eerst geïntroduceerd. In de eerste zes seizoenen tot aan 1929/1930 werd de winnaar van de serie echter niet aangewezen als landskampioen. Vanaf het seizoen daarna was dat wel weer het geval. In 1982 veranderde de opzet van de competitie weer en werd de kampioen bepaald door het spelen van een SM-slutspel. Dit is een play-offcompetitie tussen de acht best geplaatste teams van de reguliere competitie. De laatste verandering voordat de competitie is zoals die nu is, vond in de seizoenen van 1991 en 1992 plaats. Toen speelden de zes hoogst gekwalificeerde teams uit de competitie een mini-competitie tegen elkaar in deMästerskapsserien. De winnaar van die competitie kroonde zich tot landskampioen.

Allsvenskan
Vanaf 1993 is het weer zo dat de winnaar van de reguliere competitie ook de titel van landskampioen krijgt zonder daarvoor een extra bekertoernooi of een mini-competitie te spelen. Tot en met 2007 speelden er in de Allsvenskan veertien clubs waarvan de laatste twee degradeerden naar de Supperettan (vrij vertaald: de super Ă©Ă©n), de Zweedse eerste divisie. Daarnaast moest de nummer twaalf proberen het lijf te redden via degradatieplay-offs. Na 2007 is het aantal clubs verhoogd naar zestien, waarbij de opzet van degradatie hezelfde blijft: de laatste twee degeraderen rechtstreeks en de nummer veertien moet play-offs spelen. Bij het laatste seizoen met veertien teams is er maar Ă©Ă©n team gedegradeerd, de nummer laatst, en zijn de eerste drie teams van de Superettan gepromoveerd zonder extra wedstrijden.

Kwalificatie
Zoals in elk land wordt er ook in Zweden naast het kampioenschap gestreden om Europese plaatsen. Volgens de huidige UEFA ranglijst voor competities heeft zweden recht op Ă©Ă©n Champions League en drie Europa League plaatsen. De kampioen krijgt een ticket voor de tweede voorronde van de Champions League, de nummer twee stroomt in bij de tweede voorronde van de Europa League en de nummer drie in de eerste voorronde van ditzelfde toernooi. De winnaar van de Svenska Cupen (de Zweedse beker) krijgt ook nog een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.

Kalender
Wedstrijden in de Allsvenskan worden gespeeld tussen april en oktober. Dit heeft te maken met de extreme winters die in Zweden zorgen voor onbespeelbare velden en lastige verkeerssituaties voor supporters. Er worden echter wel jaarlijks debatten gevoerd over het veranderen van de speelkalender zodat die gelijk loopt met die van de meerderheid van de competities in Europa. De transferwindow staat ook anders gepland dan de rest van Europa, want deze loopt van 15 november tot en met 31 maart en van 15 juli tot en met 11 augustus.

Teams
In het seizoen 2015/2016 zitten de volgende clubs in Allsvenskan:

  • AIK Fotboll;
  • DjurgĂĄrdens IF;
  • IF Elfsborg;
  • Falkenbergs FF;
  • Gefle IF;
  • GIF Sundsvall;
  • IFK Göteborg;
  • BK Häcken;
  • Halmstads BK;
  • Hammarby IF;
  • Helsingborgs IF;
  • Kalmar FF;
  • Malmö FF;
  • IFK Norrköping;
  • Ă…tvidabergs FF;
  • Ă–rebro SK.

Historisch gezien zijn er twee clubs die de dienst uitmaken als het gaat om hoeveelheid behaalde titels: IFK Göteborg en Malmö FF. Zij hebben beide achttien titels behaald al is het in de laatste jaren eigenlijk vooral Malmö FF die de meeste titels heeft behaald met drie titels uit de laatste vijf jaar. Het laatste kampioenschap van IFK Göteborg is alweer acht jaar geleden (2007).

Belangrijke wedstrijden
In Zweden zijn er een aantal derby’s en rivalenstrijden, waarbij er bijna altijd een club uit Stockholm of de huidige titelverdediger Malmö FF is betrokken. De verreweg meest beladen rivalenstrijd is die tussen AIK en Djurgårdens IF. De wedstrijd staat volgens World Soccer magazine zelfs bij de vijftig grootste derby’s. Tvillingderbyt (De tweeling derby), zoals de wedstrijd wordt genoemd, is de klassieker van Zweden en valt dus in hetzelfde rijtje als Ajax tegen Feyenoord. Naast deze broederstrijd zijn ook de wedstrijden tussen AIK en Hammarby en tussen Djurgårdens IF en Hammarby gevoelige wedstrijden, maar wel met een lading die veel minder zwaar weegt dan de eerst genoemde strijd.

In de meest zuidelijke provincie van Zweden, Skåne, staan jaarlijks de wedstrijden tussen Malmö FF en Helsingsborgs IF op het programma. Deze derby staat bekend als deSkånederby en komt qua fanatisme het dichtst in de buurt van de Tvillingderbyt. Ik ben persoonlijk aanwezig geweest bij de Skånederby en ik vond de heersende sfeer te vergelijken met die tijdens de Derby fan it Noarden tussen sc Heerenveen en FC Groningen. Iets hoger in het land zijn de clubs IF Elfsborg en IFK Göteborg te vinden. De wedstrijden tussen deze twee teams worden de Västderby (Westen derby) of gekscherend El Västico genoemd.

Tot slot zijn er naast deze plaatselijke en regionale rivalenduels ook nog prestigieuze derby’s. Dit zijn de wedstrijden tussen IFK Göteborg en Malmö FF en tussen AIK en IFK Göteborg. De eerstgenoemde strijd is er een tussen de succesvolste clubs van Zweden, terwijl die andere wedstrijd een duel is tussen de twee grootste club van de twee grootste steden van het land.

In Football Manager:
Wanneer je van een uitdaging houdt, zowel op nationaal als op internationaal vlak, dan ben je in Allsvenskan op de juiste plek. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse competitie, maar dan met een minder gunstige uitgangspositie voor Europese kwalificatieplaatsen. De teams in de competitie doen niet veel voor elkaar onder en het is een competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen. Ondanks dat Malmö FF, IFK Göteborg en AIK Fotboll de hoogste reputatie hebben, is het heel goed mogelijk om een goede prestatie neer te zetten met de teams die daar onder staan zoals Kalmar FF, IF Elfsborg, Helsingsborgs IF en Djurgårdens IF.

Zoals ik al zei is de Allsvenskan vergelijkbaar met de Eredivisie en dit wordt nogmaals bevestigd doordat veel spelers clubs in deze competities als springplank gebruiken om naar grotere Europese clubs te verkassen. Je bent dus steeds bezig met het hervormen van je team, maar door de inkomsten van de verkoop van je betere spelers kan je goed investeren in een jeugd- en scoutingsnetwerk om goedkoop aan nieuwe spelers en talenten te komen. Als je dus iemand bent die voor het grote geld gaat, is dit niet de competitie voor jou. Maar wanneer je het leuk vindt om in een langere tijd een team op te bouwen en langzaam Europa te veroveren, dan is dit een absolute aanbeveling!

CATEGORIEĂ‹N