Heb je last van veel blessures in je team en kun je wel een paar tips gebruiken op dit gebied? Volg dan deze gids om je blessures in toom te houden en je concurrentie voor te blijven. Vandaag behandelen we het derde en laatste deel. Klik hier voor het eerste, of hier voor het tweede deel.
Hoe om te gaan met rustdagen
Rust geven aan je spelers ter voorbereiding op een wedstrijd is een zeer belangrijk onderdeel, omdat je je spelers zo kunt ontlasten en ervoor kunt zorgen dat ze fitter aan de aftrap verschijnen. In de meeste gevallen zal er bij een speler die rust nodig heeft een icoontje staan wat dat aangeeft. In dat geval moet je je speler absoluut niet opstellen, omdat de kans op een blessure anders heel groot is.
Om het meeste uit de rustdagen te halen, doe je er goed aan om ze in te plannen vlak na een wedstrijd of zware training. Na een lange wedstrijd met verlenging kan je team zelfs wel een rustdag of twee gebruiken om op tijd fit te zijn voor de volgende wedstrijd. Oudere spelers zullen over het algemeen wat meer rustdagen nodig hebben dan jongere, gezien hun afnemende conditie en uithoudingsvermogen. Als een speler net terug is na een blessure, maar zijn conditie is bijna op 100%, zou je er toch goed aan doen om hem rust te gunnen, aangezien zijn wedstrijdfitheid nog niet hoog genoeg zal zijn. Doe je dit niet, dan loop je kans op een nieuwe blessure, wat de speler absoluut geen goed zal doen.
Voor belangrijke of zeer fysieke wedstrijden zouden rustdagen ook niet misstaan. Als je je spelers rust gunt, kunnen ze zich rustig voorbereiden op de wedstrijd en tijdens de wedstrijd zullen ze harder werken. Bedenk ook dat blessuregevoelige spelers vaker rust nodig hebben dan andere spelers, omdat het langer kan duren voordat dat soort spelers weer fit zijn.
Je staf gebruiken om blessures te voorkomen en herstel te versnellen
Als een speler een blessure oploopt, krijg je een rapport van je hoofd fysio. Dit lid van de staf is zeer belangrijk, omdat hij degene is die de blessurerapporten opstelt. Hoe lager zijn attributen zijn, hoe minder nauwkeurig het rapport is. De andere fysiotherapeuten zijn ook heel belangrijk. Hoe beter die zijn, hoe sneller de blessure genezen wordt. Besef je ook dat meerdere fysio’s beter zijn in het behandelen van meerdere blessures tegelijk. Met slechts één fysio zal dit langer duren, al is dit een punt dat in een eerdere versie van FM nog wel eens is weerlegd.
Dani Alves wordt onderworpen aan medische tests om zijn fitheid te bepalen.
Zodra een speler weer kan trainen, wordt hij behandeld door de conditietrainers. Hoe beter je conditietrainers, hoe sneller het herstel naar volledige fitheid. Maar je conditietrainers hebben ook nog een andere belangrijke taak: na iedere wedstrijd zorgen zij ervoor dat elke speler weer zo gauw mogelijk fit wordt. En hoe fitter je spelers, hoe minder kans op een blessure.
Uiteraard zijn je stafleden geen tovenaars, dus zelfs met de beste stafleden zul je nog steeds last hebben van blessures. Een horrortackle blijft een horrortackle. Maar je staf kan er wel voor zorgen dat je je spelers weer zo snel mogelijk kunt opstellen.
Belangrijke attributen die de kans op blessures beïnvloeden
In Football Manager bepalen de spelersattributen bijna ieder facet van het spel en blessures zijn hierop geen uitzondering. Attributen hebben een grote invloed op hoe lang en vaak een speler geblesseerd zal raken.
De meest belangrijke attribuut is verborgen: de blessuregevoeligheid van een speler. Simpelweg, als een speler een hoge waarde voor dit attribuut heeft (veertien of meer), dan zal de kans op blessures vrij groot zijn. Aangezien dit attribuut verborgen is, zul je goed moeten scouten om erachter te komen of de speler vaak geblesseerd zal raken. Je kunt ook zelf een goede inschatting maken door naar de blessurehistorie van die speler te kijken.
Denk twee keer na voordat je een speler met een dergelijk aanwijzing in het scoutingsrapport koopt.
Ook de fysieke attributen spelen een belangrijke rol. Met name de natuurlijke conditie heeft een grote invloed op de blessurekans. Uithoudingsvermogen kun je zien als de conditie van een speler tijdens een wedstrijd en natuurlijke conditie als zijn conditie gedurende zijn loopbaan; het is zijn basisniveau. Het bepaalt hoeveel wedstrijden hij achter elkaar kan spelen voordat zijn conditie hem begint op te breken en de kans op blessures dus toegaat nemen. Een speler met een hoge beoordeling voor natuurlijke conditie zal sneller herstellen en minder vermoeid zijn na een korte pauze.
Twee andere, minder belangrijke attributen die wel het vermelden waard zijn, zijn evenwicht en kracht. Met een laag evenwicht zal je speler sneller vallen, wat blessures in de hand zal werken. Een hoge waarde voor kracht bepaalt juist de standvastigheid van je speler. Hij zal minder snel vallen en meer duels winnen, waardoor zijn kans op blessures weer afneemt.
Ook mentale attributen hebben een invloed op blessures. Met name agressie en lef spelen hierin een belangrijke rol. Een hoge waarde voor agressie zal je speler meer duels aan laten gaan. Met een hoge waarde voor lef zal je speler niet snel opzij stappen voor een harde tackle. Minder belangrijke attributen die wel blessure-gerelateerd zijn, zijn inzet (vooral als de fysieke attributen laag zijn), anticipatie (vooral voor verdedigers belangrijk) en flair (spelers met veel flair zullen veel tackles te verduren moeten krijgen).
Ook techniek is een belangrijk attribuut. Een hoge waarde hiervoor zorgt ervoor dat een speler zijn tackles, dribbels en passes zo effectief mogelijk en met weinig fouten uitvoert. Hierdoor neemt de kans op situaties waarin blessures op de loer liggen af. Een betere speler zal minder snel geblesseerd raken, simpelweg omdat ze het spel goed spelen en daardoor gevaarlijke situaties afwenden.
Let bij het contracteren van een speler dus op deze attributen. Een speler die vaker bij de fysio op de bank ligt dan op het trainingsveld staat, zal zijn transfersom waarschijnlijk niet waard zijn.
Het belang van het upgraden van de trainings- en jeugdfaciliteiten
Bij een club uit een kleine competitie bepaalt het niveau van de faciliteiten hoe goed je spelers zich ontwikkelen. Je trainers kunnen dan beter hun werk doen en de jeugdspelers die doorstromen zullen van een hoger niveau zijn. Maar ook je fysiotherapeuten zullen beter werk kunnen verrichten.
Met betere faciliteiten kunnen je fysio’s ook de zwaardere blessures goed behandelen. Waar een gebroken been normaal gesproken betekent dat je speler er zes maanden uit ligt, kan dit met goede faciliteiten worden teruggebracht tot vijf of slechts vier maanden. Daarnaast zullen ook je andere stafleden beter hun werk kunnen volbrengen.
Merk wel op dat het verbeteren van de faciliteiten niet al je problemen op zal lossen. Zoals uitgelegd in deze driedelige gids zijn er nog veel meer factoren die blessures beïnvloeden. De faciliteiten hebben ook geen invloed op de blessuregevoeligheid spelers, behalve dat het kan helpen om die spelers weer zo gauw mogelijk op het veld te krijgen.
Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van FMScout en geschreven door Stam. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.