Het herkennen van de nieuwe Messi en Ronaldo als ze al bijna zijn doorgebroken is voor iedereen met een beetje voetbalkennis natuurlijk een relatief makkelijk karwei als ze recht voor je staan. Echter, je wilt dit soort talenten natuurlijk al vinden voordat elke scout ter wereld van ze af weet. En je wilt natuurlijk ook juist ergens op een verlaten amateurveld net dat ene koopje vinden die jouw team dat beetje extra kan geven, zonder dat je je bankrekening hoeft te plunderen. Dit artikel moet je de basis geven om je scoutingssysteem zo effectief mogelijk in te richten, zodat jij er als eerste bij bent om dat koopje binnen te hengelen.
Alhoewel de rest van dit artikel is opgedeeld in stappen, is het aan te raden eerst het hele artikel door te nemen voordat je begint aan de eerste stap. Alleen met de complete informatie tot je beschikking kun je bij iedere stap de meest logische beslissing nemen.
Stap 1: het idee
Voordat je begint met alle echte handelingen, zal je eerst een idee moeten hebben wat het einddoel is van je scoutingssysteem. Ten eerste moet je natuurlijk kijken wat de mogelijkheden zijn van je club. Hoeveel geld heb ik te besteden, zowel voor transfers als voor salaris? En hoeveel geld heb ik überhaupt om uit te geven aan scouts en hun scoutingstrips? Heeft het bestuur beperkingen opgelegd over waar je de scouts heen mag sturen of heeft het juist eisen aan jou als manager gesteld? En ben ik op zoek naar directe versterkingen, jeugdspelers die in de toekomst geld op moeten gaan brengen of naar beiden?
Ben je een kleine club, zoek het dan zo veel mogelijk dicht bij huis met je scouts. De scoutingsreisjes zijn dan over het algemeen niet zo duur en bovendien zijn de spelers eerder geneigd voor een kleine club te spelen waarvoor ze niet zo ver van huis hoeven. Echter, geldgebrek hoeft niet de enige reden te zijn om dicht bij huis te blijven. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je selectie op te bouwen met zo veel mogelijk spelers uit een bepaald land of een bepaalde regio. Zolang jij voor jezelf maar duidelijk hebt waar je naar op zoek wilt.
Stap 2: je scouts
Wie gaan er voor je op zoek naar die gewilde spelers? Juist, je scouts. Al je scouts hebben natuurlijk hun eigen eigenschappen. De belangrijkste twee zijn natuurlijk het beoordelen van spelerskwaliteiten en –potentieel. Deze twee eigenschappen geven aan hoe betrouwbaar het oordeel van een scout in zijn scoutverslagen over spelers is. Verder kunnen nog vijf dingen van belang zijn: tactische kennis, aanpassingsvermogen, vastberadenheid, people-management en scoutingskennis.
De scoutingskennis van een scout is belangrijk in combinatie met het gebied waarin je die scout wilt laten scouten. Het is altijd beter een scout te laten scouten in een gebied dat hij al kent. Laat je hem echter scouten in een gebied dat hij niet kent, komt de eigenschap aanpassingsvermogen om de hoek kijken. Een hoge beoordeling voor deze eigenschap betekent dat een scout zich sneller bekend zal maken met gebieden waar hij geen scoutingskennis van heeft en dus ook sneller met scoutingsresultaten op de proppen zal komen. Vastberadenheid is dan weer voor elke scout van belang die je in een groot gebied laat scouten. Dit zorgt ervoor dat de scout, ondanks dat het veel werk is, zo goed mogelijk zijn werk blijft doen naar mate de scoutingsopdracht langer duurt.
People-management is niet voor elke scout van belang, slechts voor je hoofd scouting kan dit belangrijk zijn. Als je namelijk niet zo veel tijd in het zelf instellen van je scoutingsopdrachten wilt steken, kan je hoofd scouting dit ook voor je doen. Daarvoor is wel een hoge beoordeling van people-management dan weer belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste scout op de juiste opdracht zal worden gezet. Echter, gezien je deze gids leest, zal je vooral geïnteresseerd zijn in het maximale halen uit je scouting en hiervoor zal je toch echt zelf de opdrachten in moeten stellen.
De laatste eigenschap die van belang kan zijn voor een scout is zijn tactische kennis. Dit is eigenlijk alleen maar belangrijk voor de scout die je de volgende tegenstander zal laten scouten. Als hij laag scoort op tactische kennis, zal hij de tactiek van de tegenstander voor de aankomende wedstrijd slechter inschatten, ondanks dat hij verder misschien een goede scout is.
Nu is natuurlijk nog de vraag hoeveel scouts je in dienst moet nemen en welke van de hiervoor genoemde eigenschappen voor hun van belang zijn. Hiervoor zal je echter eerst je moeten gaan verdiepen in de volgende stappen.
Stap 3: de scoutingsopdrachten
Er zijn twee opdrachten die bijna noodzakelijk zijn om in te stellen: het scouten van de volgende tegenstander en een scoutingsopdracht in eigen land. Het scouten van de volgende tegenstander is vrij rechttoe rechtaan: gebruik een scout met een hoge beoordeling voor tactische kennis en bij voorkeur met kennis van het land waarin je speelt. Voor de het scouten in eigen land, zal je een scoutopdracht in moeten stellen. Dit doe je in het scoutingsmenu, via de groene knop linksboven. Hierna zal het spel je vragen welke soort scoutingsopdracht je in wilt stellen. Hier zou ik altijd kiezen voor een rapport over een land of een regio. Welk land of welke regio hier te kiezen, komen we in de volgende stap nog op terug. Voor nu is een rapport over het eigen land van belang. Zodra je dit heb gekozen, kom je uit in onderstaand scherm.
In dit scherm ga je de voorwaarden voor de scoutingsopdracht doorgeven. De essentiële onderdelen zijn al in het rood omlijnd. Deze voorwaarden moeten natuurlijk aansluiten bij je in stap één gekozen transferstrategie op basis van je visie en je mogelijkheden. Start met het kiezen welke soort transfers je zoekt: overkopen, huren of spelers met een aflopend contract. Kies vervolgens een leeftijdsgroep waarbinnen de potentiële aanwinsten mogen vallen. Denk daarbij weer aan je strategie, maar ook aan het feit dat spelers van 30 jaar en ouder weinig doorverkoopwaarde meer hebben.
Vervolgens moet je de minimale huidige en potentieel niveau te selecteren op basis van sterren. Let bij deze sterren even op dat deze samenhangen met de huidige kwaliteiten binnen je selectie: hoe beter je selectie momenteel al is, hoe beter je aanwinsten moeten zijn om veel sterren te scoren. Een jong talent met drie sterren potentie kan voor een club die niet zo hard (meer) groeit van waarde zijn, maar voor een club in de groei na twee jaar van die drie sterren er misschien nog maar anderhalf over hebben. Denk dus goed na over wat je zoekt en in welke situatie je club momenteel verkeerd om te komen tot het juiste aantal sterren. Bedenk je namelijk ook dat hoe hoger je inzet, hoe lager het aantal haalbare resultaten zal zijn waarmee je scout terug zal keren.
Als laatste heb je nog het bereik en de scout. Het bereik heb je als het goed is al gekozen, het is nu de taak om voor de juiste scout te kiezen. Dit gaat ten eerste natuurlijk op basis van de scoutingkennis: zoals al besproken is het het beste een scout in te zetten in een gebied dat hij al kent. Dit zorgt voor een korte aanpassingsperiode en dus ook voor de snelste resultaten. Daarna selecteer je op de kwaliteiten van je scout: je zet je beste scouts in op de opdrachten waarvan jij denkt dat ze de beste resultaten zullen opleveren.
Natuurlijk kun je je opdracht aanvullen met speciale eisen. Deze kunnen natuurlijk nodig zijn om de exacte speler te vinden die jij zoekt, maar bedenk weer dat hoe specifieker je zoekt, hoe lager het aantal resultaten zal zijn waarmee je scout terug zal keren.
Stap 4: de scoutingsgebieden
Nu we weten hoe we een scoutingsopdracht juist instellen, moeten we nog gaan beslissen waar er gescout moet worden buiten het eigen land. Hiervoor moeten we voor elk land een afweging maken over onderstaande factoren in combinatie met je scoutingsvisie:
- Het huidige niveau van de spelers in het land/de regio
- Het niveau van de talenten/regens in het land/de regio
- De gemiddelde transfersommen en looneisen van spelers uit het land/de regio
- Zijn er bepaalde regels die een transfer van een speler uit dat land/die regio kunnen beïnvloeden
- De algemene haalbaarheid van de spelers uit het land/de regio
Op basis van deze factoren, in combinatie met je uitgekozen scoutingsvisie en de beperkingen van je club zal je op zoek moeten naar de landen en regio’s die het meest interessant zijn. Er zijn echter ook landen en regio’s die nooit interessant zijn, slechts als je in het bewuste land of in de bewuste regio speelt. We zullen alle regio’s die beschikbaar zijn in het spel even langslopen. Niet interessant betekent hierbij dat de bewuste regio alleen het scouten waard is als je hierin speelt of je je specifiek richt op spelers afkomstig uit deze regio.
- Caraïben: niet interessant
- Centraal-Afrika: minst interessante regio van Afrika. Slechts Angola, Kameroen en de Democratische Republiek Congo zullen af en toe spelers van waarde voortbrengen.
- Centraal-Azië: niet interessant
- Midden-Amerika: alleen Mexico is hier echt interessant, al zal Costa Rica heel af en toe ook een leuke regen afleveren.
- Midden-Europa: het waard om de gehele regio te scouten. Voor clubs van elk niveau is hier wel wat te vinden.
- Midden-Oosten: alleen voor clubs met diepe zakken en voor talenten uit Iran, Irak en Israël.
- Noord-Afrika: interessantste regio uit Afrika. Het waard in zijn totaliteit te scouten.
- Noord-Amerika: alleen de Verenigde Staten is het scouten waard.
- Oceanië: alleen Australië is het scouten waard.
- Oost-Afrika: niet interessant
- Oost-Azië: Japan en Zuid-Korea moeten in de gaten worden gehouden, China heeft bij de start van het spel ook een aantal interessante buitenlandse spelers voor clubs die iets meer te besteden hebben.
- Oost-Europa: een combinatie met spelers en landen van elk niveau. Bovendien een erg grote regio. Waarschijnlijk is het het slimste een eigen selectie te maken in deze regio van voor jouw club interessante landen.
- Scandinavië: het waard om de gehele regio te scouten.
- UK & Ierland: een regio met veel talent, maar transferprijzen en lonen liggen vooral in Engeland erg hoog. Voor clubs van buiten deze regio lijken de andere landen in deze regio, met vooral Schotland en Ierland, dan ook meer interessant.
- West-Afrika: alleen Ghana, Ivoorkust en Nigeria zijn de moeite waard, maar dit zijn dan wel drie van de beste landen in Afrika.
- Zuid-Amerika: gehele regio is interessant, maar denk er wel aan dat de spelers in Brazilië en Argentinië vaak voor hoge prijzen weg gaan.
- Zuid-Azië: niet interessant
- Zuidelijk-Afrika: alleen Zuid-Afrika is de moeite waard.
- Zuid-Europa: kleine regio met Kroatië, Griekenland en Turkije als interessante landen.
- Zuidoost-Azië: niet interessant
Naast het scouten per land of regio kan het ook nog erg makkelijk zijn te scouten bij internationale (jeugd)toernooien, ook al in de kwalificaties. Hier spelen per land of regio vaak de betere (jeugd)spelers bijeen, waardoor vooral voor de grotere clubs het makkelijk scouten is voor interessante spelers.
Maar hoe veel scouts heb je nu nodig? Dit ligt vooral erg aan wat je je kan veroorloven. In de ideale wereld heb je één scout om de volgende tegenstander te scouten, één of misschien zelfs twee scouts in eigen land en twee losse scouts om toernooien en losse spelers te scouten en het aantal scouts waarmee je al de voor jou interessante regio’s en landen mee in de gaten kan houden. Voor de meeste clubs is dit echter niet haalbaar en zullen dus keuzes moeten worden gemaakt welke scoutingsopdrachten de voorkeur moeten krijgen. Heb je de keuze bij het besteden van je budget voor scouts, dan zou ik kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Ik heb liever een dekking van minder landen met betrouwbare rapporten dan dekking van vele landen, zonder dat ik de verslagen kan vertrouwen.
Stap 5: evaluatie van verslagen
De laatste stap is het evalueren van de spelers die door de scouts maandelijks worden aangedragen. Dit evalueren kan op vele manieren, waarbij het ook van belang is of je de optie aan het begin van het spel hebt ingeschakeld dat spelersattributen worden verborgen. Als dit het geval is, zal je namelijk meer spelers in overweging moeten nemen totdat je ze hebt doorgescout.
Het evalueren is niets anders dan het filteren van de gescoute spelers. Dit kun je handmatig doen, of in eerste instantie met de zoekfunctie per scoutopdracht. Selecteer alle interessante spelers en laat ze minimaal één keer extra doorscouten door de scout die in de regio of het land aanwezig is. Elke keer als een scout terug komt met de rapporten van de doorgescoute spelers, selecteer je weer door en laat de minst interessante spelers afvallen. Blijf dit herhalen totdat je met alleen nog spelers overblijft die interessant zijn en zet deze op je verlanglijst en blijf deze spelers permanent in de gaten houden. De scout zal vanzelf aangeven als hij geen interessante spelers meer weet te vinden in een land, of je zet zelf een maximale tijdsduur op de scoutingsopdracht.
Natuurlijk hoef je niet in zijn geheel af te gaan op het oordeel van een scout: hij kan er immers ook wel eens naast zitten. Let bovendien op dat spelers die spelen op zeer minderwaardige faciliteiten of in minder ontwikkelde landen, waaronder vooral de Afrikaanse landen, door scouts in termen van sterren vaak te laag worden ingeschat, zowel in huidige kwaliteiten als in potentieel. Mijn tip is dan ook om altijd een speler zelf te bekijken voordat je hem op basis van je scoutrapport af zou wijzen: er kan altijd een verkeerd ingeschatte ongeslepen diamant tussen zitten.