Iedereen kan een FM-novelle schrijven, klein bier. Tenminste als het gaat om het meedelen en rapporteren van de vorderingen in je spel. Enkele screens posten, een paar zinnetjes tekst erbij, en het brood kan de oven in. Als je het geluk hebt wat met Photoshop of ander grafische software te kunnen werken, ziet alles er meteen een pak blitser en cooler uit. Het blijft echter een verslaggeving van de feiten. Op een andere site noemden ze de verhalenafdeling ‘De Krant’. Dat dekt de lading al veel meer.
Het is niet mijn bedoeling denigrerend over dit type novelles te spreken, ze omlaag te halen in hun waarde. Er zijn tal van mensen die net hierom novelles gaan volgen, en dan ook bewust verslaggevende novelles gaan opzoeken. Neen, het gaat hier puur en alleen om persoonlijke voorkeur. Les goûts et les couleurs ne se discutent pas. De Fransen hebben dat hier mooi verwoord. En voor mij wordt het novelle schrijven pas een kunst als je erin slaagt een boeiend en geloofwaardig verhaal omheen je game te bouwen. Een verhaal dat steek houdt, dat de lezer mee naar een nog ongekend punt leidt.
In die optiek scoort Lupus hoge ogen met zijn novelle. ‘Groots wil hij zijn’, een universele waarheid. Ieder van ons wil ‘groots’ zijn op één of ander gebied, ergens in uitblinken. Een identiteit bezitten in de anonimiteit van onze samenleving; en tegelijk voldoen aan die latente vraag van ons ego om gestreeld te worden.
De jonge Congolees Orlando koesterde al zolang hij zich kon heugen luisterrijke dromen over een betere toekomst dan dat wat in het kleine, armoedige plattelandsdorpje waar hij opgroeide voor hem was weggelegd. Zijn leven nam een erg plotse wending nadat zijn vader op zoek ging naar rijkdom in het machtige Europa en voorgoed verdween. In zo’n kleine plattelandsgemeenschap, waar klassieke rolpatronen nog erg sterk gelden, werd Orlando hierdoor al op veel te jonge leeftijd geduwd in de mannenrol binnen het gezin. Een zware verantwoordelijkheid, waar hij lang niet klaar voor was. Maar de mens bezit die weerbaarheid en kracht die nodig is om in zulke beklemmende situaties boven zichzelf uit te rijzen om te volbrengen wat wordt verwacht.
Het Afrikaanse jongetje groeide op tot een eerlijke, hard werkende jongvolwassene met een groot hart. De weinige vrije tijd die hij over hield, stopte hij in het organiseren van voetbalprojecten om de straatkinderen wat plezier en afleiding te bieden, en ze weg te houden uit de criminaliteit. Het concept kwam onder de ogen van Claude Leroy, de Franse hoofdtrainer die bekend staat om zijn vele verscheidene functies als bondscoach bij voornamelijk Afrikaanse landen. De man bood Orlando en zijn gezin een uitweg uit het armtierige bestaan dat hen beschoren lag: hij mocht de nationale jeugdbeloftes -20 van zijn natie gaan coachen.
Het begin van een modern sprookje waarin alle nodige elementen zitten verwerkt. Behalve als het volle maan is, vertelt novellist Lupus ons zijn verhaal aan de hand van episodes die in een mooie, verbeeldende stijl zijn geschreven. De lezer beleeft de armoede binnen het dorpje mee, het verdriet bij het vertrek van de vader, de frustraties en emoties die het leven met zich meebrengt. Het sobere gebruik van grafische elementen zetten het verhaal ondersteunende kracht bij. Het is voor hem een debuut in FM-novellenland, en het is een debuut dat eventjes in de verf mag gezet worden. Door hem bijvoorbeeld als Novelle van de Week uit te roepen, deze ‘Groots wil hij zijn’.