MU is natuurlijk niet blind voor de vaak excellente content op andere, vaak Engelstalige sites. Omdat we graag “in touch” blijven met de community, zullen we vanaf heden dan ook maandelijks linken naar de betere artikelen van andere sites, waarbij het voornamelijk zal gaan om strategische en tactische gidsen. Aan de hand van onze grote tacticus Nom de Guerre, ook schrijver van het blog Strikerless, zullen we kijken naar wat er speelt binnen de FM community. Want waarom zouden we het wiel opnieuw willen uitvinden als anderen ons reeds zijn voorgegaan?
Deze keer beginnen we met een artikelenreeks van SI Sportscentre, namelijk de Lines and Diamonds serie. SI forum moderator The Hand of God heeft een voortreffelijke reeks artikelen geschreven over het maken, onderhouden en bijwerken van je eigen tactiek. Hij heeft eigenlijk aan alles gedacht en geprobeerd een zo compleet mogelijk werk te schrijven. Van het instellen van de achterhoede tot het bewaken van de balans in je team tot het omschakelen van aanval naar verdediging, alles wordt behandeld. Let even op, dit is geen werkje voor de beginnende tacticus, die zal vaak met zijn oren staan te klapperen. Dit is meer iets voor een speler met iets meer ervaring, die min of meer al weet wat hij wil maar nog niet weet hoe hij dat wil gaan doen.
Het volgende artikel is geschreven door Rashidi, die zich op zijn eigen website Addicted To FM heeft gericht op de start van het seizoen en waarom jij je eigenlijk geen valse start kunt permitteren. Daarnaast wil ik de aandacht even vestigen op Rashidi’s SI bijdrage, Bust The Net. Hier gaat het om een compendium waarin hij, evenals The Hand Of God eerder in dit artikel, zich richt op hoe je precies een tactiek kunt bouwen. Het gaat mij er niet om dat een van de twee artikelen beter is, maar beide artikelen delen een heleboel informatie met je die je kunt gebruiken om je eigen stijl te ontwikkelen. Ook dit is een artikel voor de gevorderde speler die wel weet wat hij wil, maar niet weet hoe hij dit moet gaan doen.
Dan komen we uit bij Mr. Eds, de man achter FM Coffeehouse. In een poging om een soort van Moneyball systeem te gebruiken, heeft hij een uitgebreid stuk geschreven over hoe je een scoutingsysteem zou moeten opzetten. Dit gaat gelukkig verder dan alleen het systematische aspect, het richt zich ook op welke regio’s zijn interessant voor deze discussie en wat voor soort opdrachten moet ik mijn scouts meegeven om met fatsoenlijke resultaten terug te komen. Al met al is het zeker de moeite waard en hier in zijn volledige glorie terug te vinden.
Alex Stewart is, als het op Moneyball in FM aankomt, een beetje een pionier. Hij begon er ooit als allereerste mee en hij wordt ook een beetje als een autoriteit gezien in dat opzicht. Voor The Set Pieces is hij begonnen met het beschrijven van een complete savegame waarin hij de Moneyball principes gebruikt. De serie bestaat inmiddels uit maar liefst 8 delen en het einde is nog lang niet in zicht. Uiteraard ga ik niet naar alle acht de delen afzonderlijk linken, maar dat heeft Alex zelf gedaan. Bovenaan ieder artikel staan de links naar de eerdere artikelen. De hele reeks bestaat niet alleen uit de theorie en principes van Moneyball, Alex past ze vervolgens ook toe op zijn team en laat je zien waarom en hoe je bepaalde principes dient uit te voeren.
We hebben allemaal een hekel aan verliezen, maar als het dan toch gebeurt, kun je er maar net zo goed iets van leren. De mannen van FM Central hebben dit credo niet alleen in ere gehouden, ze hebben er hun lijfspreuk van gemaakt. Zij komen met een artikel over hoe je precies van je fouten zou moeten leren. Iedere knurft kan zien dat hij verloren heeft, maar welke lessen haal je nu uit zo’n nederlaag om te voorkomen dat het vaker gebeurt?
RT Herringbone, een van de moderators van de SI fora, heeft op zijn eigen blog When Seagulls Follow The Trawler een bijzonder interessant verhaal geschreven over hoe hij zijn Arsenal van de grond af aan opnieuw wil opbouwen. Je kunt zijn ideeën hier terugvinden. Het meest interessante stuk is de tactische verhandeling, waar hij met behoorlijk veel detail inzoomt op het ontwikkelen van zijn tactiek. Als je dan graag eens wilt zien hoe de betere managers het doen, zo’n tactiek ontwikkelen, dan krijg je hier een kijkje in de keuken.
De artikelen die worden aangehaald hierboven snijden bepaalde onderwerpen van FM aan. Hierover kan natuurlijk verder worden gediscussieerd op ons forum. Is een van de bovenstaande artikelen (of een ander Engelstalig artikel) van onschatbare waarde voor jou, maar is jouw kennis van de Engelse taal niet toereikend om het helemaal te begrijpen, vraag dan hieronder in een reactie een vertaling van het artikel aan. De staf van MU zal dan kijken of een vertaling van het artikel geregeld kan worden.